Μίκης Θεοδωράκης: 96 χρόνια ζωής και δημιουργίας (video)

Ενενήντα έξι χρόνια ζωής και αδιάλειπτης δημιουργίας συμπληρώνει σήμερα ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Μια ζωή που συμπορεύτηκε με την νεότερη ελληνική Ιστορία και τα ταραχώδη σκαμπανευάσματα.

Άλλες χρονιές τα γενέθλιά του γιορτάζονταν με μεγάλες συναυλίες. Τραγουδώντας τα εκπληκτικά τραγούδια του, ερμηνευτές διαφορετικής γενιάς και μουσικού χώρου, εξέφραζαν τα αισθήματα όλων των Ελλήνων για το ανεπανάληπτο μουσικό έργο και για τους αγώνες του για δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τη δυσανεξία τους για τις πολιτικές παρεμβάσεις του Μίκη την τελευταία 15ετία. Ξεχνώντας αφενός ότι ο χρόνος που περνά είναι αμείλικτος, αφετέρου ότι ο Μίκης με την πληθωρική προσωπικότητά του και την τόλμη του να λέει ό,τι πιστεύει, ακόμη κι όταν αυτό δεν είναι ευχάριστο στους φίλους και συνοδοιπόρους , υπήρξε πάντα, με τον τρόπο του, συνεπής.

Οι γενιές που γαλουχήθηκαν με το έργο και τις ιδέες του έχουν ήδη παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους. Ακόμα κι αυτοί όμως που δεν γνωρίζουν καλά τις δραματικές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας του 20ου αι., τις οποίες ο Μίκης βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο, ακόμα κι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν πώς στη ζωή και στο έργο του μουσική δημιουργία και πολιτική δράση πάνε μαζί, όλοι συγκινούνται με τα τραγούδια του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, αυτός ο γίγαντας της Ελλάδας του 20ου αιώνα, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει ενεργός μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας: διαβάζει και ενημερώνεται για τα πάντα. Οι ευχές μας για χρόνια πολλά δεν αρκούν για εκφράσουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας. Να τα εκατοστήσεις, Μίκη!

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος