«Μηδενίζω εδώ»: γράφει η Βασιλική Τερκενλή

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Όταν με ρωτούσαν τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, απαντούσα «συγγραφέας». Τελικά χρειάστηκε να μεγαλώσω πολύ για να τολμήσω την πρώτη συγγραφική μου απόπειρα. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι κάθε φορά που διηγούμουν ιστορίες από τη ζωή ή τα επαγγέλματά μου σε παρέες, όλοι μου έλεγαν: «Επιτέλους, γράψε ένα βιβλίο». Κάπως έτσι, γεννήθηκε η Γιάννα

Η Γιάννα είναι η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου.

«Μηδενίζω εδώ»: γράφει η Βασιλική ΤερκενλήΕίναι συνομήλική μου κι όπως κι εγώ είναι το δεύτερο παιδί μιας μεγαλοαστικής, πατριαρχικής οικογένειας. Η οικογένειά της έχει τις δυσκολίες και τα αδιέξοδά της, όπως πολλές άλλες οικογένειες της εποχής, πάντα όμως η σκοτεινή εικόνα θα μένει στη σφαίρα του μυστικού.

Καθώς η ηρωίδα διανύει, μεγαλώνοντας, τις δεκαετίες του 60, του 70, του 80 και του 90, γίνεται μάρτυρας μιας κοινωνίας που αλλάζει, αλλά γίνεται και μέρος της αλλαγής της. Η «αγία» δυσλειτουργική οικογένεια, τα αδιέξοδα μιας καθωσπρέπει νεολαίας, η επαγγελματική αναγνώριση της γυναίκας μέσα από αντρικά πρότυπα, η σεξουαλική κακοποίηση και η απελευθέρωση, ο φόβος του θανάτου, ο γάμος, η μητρότητα, η αρρώστια, το πένθος, το διαζύγιο, τα ναρκωτικά, η απεξάρτηση, το ταξίδι στο όνειρο, η χαρτογράφηση μιας πόλης και μιας εποχής στα τέλη του 20ου και στο ξημέρωμα του 21ου αιώνα, ξεδιπλώνονται σε μια σοκαριστική αφήγηση, μέσα από τη σχέση ενός ψυχιάτρου και της ασθενούς του.

Αν σε κάτι έχει ταλέντο η ηρωίδα, είναι να μαζεύει κακοποιητικούς ανθρώπους κοντά της, να δημιουργεί ατυχείς σχέσεις, να λυγίζει και να ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Δεν είναι καλό παιδί, ούτε κακό. Είναι το στοιχειωμένο παιδί σε σώμα ενήλικα. Δεν είναι ηρωίδα, ούτε συμβιβασμένη. Είναι ένας άνθρωπος με ανησυχίες και προβληματισμούς. Είναι μια γυναίκα που κάνει λάθη, όμως έχει και επιτεύγματα. Συγκρούστηκε κάποιες φορές με ανθρώπους και στερεότυπα και συμβιβάστηκε άλλες τόσες. Όλες αυτές οι αντιφάσεις θα την οδηγήσουν να ζήσει στα άκρα, είτε μέσα από επαγγελματική φιλοδοξία, είτε ως σύζυγος και μητέρα, είτε μέσα από ένα φλερτ με το περιθώριο.

Η Γιάννα είναι μια παραγκωνισμένη φωνή της εποχής μου, που συγκεντρώνει στην ιστορία της τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα πολλών γυναικών της γενιάς μου, έτσι όπως κτίστηκαν σιωπηρά σε περιβάλλον ευημερίας. Κανείς δεν ήθελε να ακούσει για αδιέξοδα, κανείς δεν ήθελε να αντιμετωπίσει αυτό που θα ερχόταν. Το βιβλίο περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, όμως δεν είναι η βιογραφία ενός και μόνο ανθρώπου. Η προσωπικότητα της Γιάννας εξελίχτηκε μέσα από προσωπικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με ιστορίες που άκουσα από διαφορετικά πρόσωπα.

«Μηδενίζω εδώ»: γράφει η Βασιλική ΤερκενλήΓεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1960, φοίτησα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σπούδασα στο ΑΠΘ Νομική, στο Mediterranean College Συμβουλευτική και στο ΕΚΠΑ έκανα διαδικτυακή επιμόρφωση στην «Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων» και στη «Διαχείριση Χωρισμού – Διαζυγίου Γονέων». Τέλος, έκανα τη διαδικτυακή εκπαίδευση στην εταιρία Alzheimer’s για τη «Στήριξη Οικογενειών Ασθενών με Άνοια».
Επαγγελματικά ξεκίνησα ως δικηγόρος με ιδιαίτερη αγάπη στην ποινική, μαχόμενη δικηγορία. Απογοητεύτηκα και παραιτήθηκα. Έγινα επιχειρηματίας. Εργάστηκα εθελοντικά ως σύμβουλος ψυχικής υγείας με ειδικότητα στις εξαρτήσεις σε σχετική ΜΚΟ.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε γρήγορα, κύλησε σαν νεράκι. Υπήρχαν βράδια που ξυπνούσα στις δύο τα ξημερώματα, γιατί θυμήθηκα κάποιο γεγονός, κάτι που έμοιαζε σημαντικό, κάτι που δεν έπρεπε να ξεχαστεί κι έγραφα ως το πρωί. Ήταν μια ιδιότυπη κάθαρση ατομική και συλλογική, ενός καιρού ωραιοποιημένου και μεγαλοποιημένου στα μάτια των σημερινών νέων, μιας εποχής που θεμελίωσε το παρόν και το μέλλον της σε πήλινες κολώνες.

Όλα έγιναν κάτω από το χαλί, όλα έμοιαζαν εντάξει. Ώσπου όλα τα κρυμμένα, αποκαλύφθηκαν στο ψυχιατρείο και βρήκαν το νόημα, τη σειρά και την ερμηνεία τους. Αν το μυστικό και το ψέμα είναι η νόσος, τότε η αποκάλυψη και η αλήθεια είναι η θεραπεία.

Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω την εκδότριά μου κα Πόπη Γκανά από τις εκδόσεις Μελάνι, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το ιδιαίτερο αυτό μυθιστόρημα με αγάπη και το βοήθησε να αποκτήσει σώμα, σχήμα και δημόσιο λόγο.

Βασιλική Τερκενλή

Το μυθιστόρημα της Βασιλικής Τερκενλή Μηδενίζω εδώ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μελάνι (σελ.: 248, τιμή: €15,00). Φωτογραφία εξωφύλλου: © Cindy Sherman
Ακούστε τη συγγραφέα να μιλάει για το βιβλίο της στον Δημήτρη Μεϊδάνη και στο ένθετο «Σε Πρώτο Πρόσωπο στο Δεύτερο Πρόγραμμα» εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος