“Μελίσσια”: γράφει ο Αλέξης Σταμάτης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Το νέο μου βιβλίο ονομάζεται «Μελίσσια». Σε αντίθεση με το προηγούμενο, τους «Χαμαιλέοντες» (εκδ. Καστανιώτη, 2013), που εξελισσόταν σε μια χρονική έκταση 132 ετών και περιείχε αναρίθμητους χαρακτήρες, εδώ η πλοκή περιορίζεται κυρίως σε ένα δωμάτιο και αφορά μετρημένα πρόσωπα. Όπως έλεγε ο Πασκάλ, όλα μας τα δεινά προέρχονται από το ότι δεν είμαστε ικανοί να καθίσουμε ήρεμα σ’ ένα δωμάτιο, μονάχοι. Ωστόσο, είναι άραγε έτσι; Υπάρχουν μήπως «δεινά» που αναδύονται μέσω της «ανάκλησης» ή ακόμη και μέσω της «κατάκλισης»; Δεινά, συγκρούσεις, ιστορίες, κόσμοι που δημιουργούνται… σε ένα δωμάτιο;

Η εκκίνηση, ή καλύτερα το «σημείο εισόδου» σε ένα βιβλίο είναι μεγάλη υπόθεση για έναν συγγραφέα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι κομβικής σημασίας όπως και η σειρά των κεφαλαίων, το «μοντάζ» θα λέγαμε. Αυτό είναι κάτι που θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης στις τελευταίες σελίδες όταν θα συνθέσει όσα έχει διαβάσει. Δεν πρόκειται για κάποια συνειδητή αφηγηματική τεχνική εκ μέρους μου (τίποτα δεν ήταν προαποφασισμένο), άλλα για μια «δομή» που εξέβαλε από μόνη της, μια «επιμέλεια χάους», ενός υλικού που υπάρχει σε έναν νου και πιέζει να εκφραστεί, να ειπωθεί.

Μετά απο 23 βιβλία θέλω να ελπίζω πως εξακολουθώ να έχω τη δυνατότητα να εκπλήσσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Λίγα λόγια λοιπόν για το τι θα διαβάσετε:

H Αγάπη, πρώην grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι του υπνοδωματίου της σ’ ένα εντυπωσιακό –παρατημένο πλέον– αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται ένας μυστηριώδης βοηθός που επιμελείται την αυτοβιογραφία της, τα δύο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και, τέλος, μια παράξενη, γοητευτική κοπέλα που κανείς εκτός της οικοδέσποινας δε γνωρίζει.

Κάποια στιγμή ένας πολύ ιδιαίτερος πινάκας πάνω από το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές που ανασύρουν μια εποχή της οποίας τα απομεινάρια είναι ακόμα ζωντανά στα σώματα και στις ψυχές.

Τι ζητάει ωστόσο το κάθε πρόσωπο; Ποια είναι η κρυφή του ατζέντα; Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πόσο καθορίζει το παρελθόν τη μοίρα των ανθρώπων;

Με θεατρική ένταση, και συγκρουσιακή συχνά ατμόσφαιρα, η «οικογενειακή γιορτή» γύρω από το κρεβάτι της ηλικιωμένη γυναίκας εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σταδιακά από ένα σκηνικό που σιγοβράζει σε έναν θάλαμο που εκρήγνυται.

Ένα βιβλίο για τη μνήμη, το τραύμα, το πάθος, την ασθένεια, το «αίμα» της οικογένειας και την ίδια την αφήγησή του.
Αλέξης Σταμάτης
photo credit: Τάκης Σπυρόπουλος

“Μελίσσια”: γράφει ο Αλέξης Σταμάτης
Το μυθιστόρημα Μελίσσια (2014) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 256, τιμή: €14,91).

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι τρία βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλίο για παιδιά, νουβέλες, ποίηση). Έργα του έχουν μεταφραστεί σε δέκα χώρες.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας (1998), εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία. Επανεκδόθηκε το 2012 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση. Η Αμερικάνικη φούγκα (2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο λαβύρινθος (2009), απέσπασε το πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία.
Στο θέατρο έχουν ανέβει οι μονόλογοι Τελευταία Μάρθα, Γένεση (δίπτυχο), Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο και τα έργα του Δακρυγόνα, Σκότωσε ό,τι αγαπάς, Μελίσσια (στο πλαίσιο των αναγνώσεων του Εθνικού Θεάτρου). Το 2013 παρουσιάστηκε στο South Centre του Λονδίνου το έργο του Innerview, το οποίο παρουσιάστηκε και στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.
Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Προσωπική ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/Alexis.Stamatis.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος