Mauthausen: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψαν στην Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης με θέμα, «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών», διοργάνωσε εκδήλωση στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022» την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 στο Μέγαρό της.

Mauthausen: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψαν στην Ακαδημία Αθηνών

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχαήλ Σταθόπουλος καθώς και η κα Λουΐζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης. Ακολούθησαν οι ομιλίες της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, κας Κατερίνας Καμπανέλλη με θέμα: «Ο Ακαδημαϊκός Καμπανέλλης και το αρχείο του» και της Γενικής Διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) κας Αμαλίας Παππά με θέμα: «Το λογοκριμένο Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών των Γενικών Αρχείων του Κράτους», καθώς και η εισαγωγική παρουσίαση «Το Μαουτχάουζεν χθες, σήμερα, αύριο» από τον κ. Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, παραγωγό, ερευνητή και ερμηνευτή της ταινίας Mauthausen.

Mauthausen: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψαν στην Ακαδημία Αθηνών
Φωτογραφία: Βάσια Σκυλακάκη

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου Β’, πανοσιολογιότατος πατέρας Σεραφείμ, οι ακαδημαϊκοί κ.κ. Σταμάτης Κριμιζής, Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Ανδρέας Τζάκης, η τέως πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος κ. Μάριος Σούσης, ο επιτετραμμένος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. PhilippWassermann, ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, ο πρόεδρος του Βαρβάκειου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Τζάνας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου κ. Σωτήρης Ζησόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων κ. Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντας, καθώς και η πιανίστρια-καθηγήτρια φωνητικής κα Μάρω Θεοδωράκη, κόρη του αδελφού του Μίκη, Γιάννη Θεοδωράκη, η οποία έπαιξε στο πιάνο της Ακαδημίας Αθηνών το «Άσμα Ασμάτων».

Mauthausen – Το ντοκιμαντέρ

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση στην καντάτα Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνευμένη από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), καθώς και το αδημοσίευτο κείμενο για τηλεοπτικό γύρισμα Οδοιπορικό-Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988 του επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης του Μαουτχάουζεν (φωνή: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και βιολοντσέλο: Άρης Ζέρβας)έμελλε να είναι η τελευταία που άκουσε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έδωσε την άδειά του έναν μήνα πριν τον θάνατό του.

Mauthausen: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψαν στην Ακαδημία Αθηνών

Το αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, -που παραχωρήθηκε από την κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη- γράφτηκε τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιστορικής συναυλίας στο Μαουτχάουζεν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2023 (Best Documentary Nominee) και έλαβε Εύφημο Μνεία (Odysseus Awards for Fiction Feature / Experimental Film) στο London Greek Film Festival.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος