ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα
Τα αγαπημένα πιάτα περιπλανώνται. Πηγαίνουν σε ταβέρνες, σε καπηλειά, σε πανηγύρια και σε δεξιώσεις, σε οικογενειακά μεσοαστικά τραπεζώματα, κάτω από δέντρα, δίπλα στη θάλασσα. Γυρνάνε από τόπο σε τόπο, κάνουν βουτιά στον χρόνο, ακούνε τα παραμύθια της Χαλιμάς, βλέπουν τον Καραγκιόζη, πηγαίνουν στην εξορία, ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου, τραγουδάνε στο πάλκο μαζί με τους ρεμπέτες.




Τους κάνω το χατίρι. Και στο τέλος καταλαβαίνω πως τους χρωστώ χάρη. Γιατί η ιστορία τους είναι η διήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής.
Μελίσσα Στοΐλη

Το βιβλίο ήταν υποψήφιο στην τελική δεκάδα για τα βραβεία Public 2016, στην κατηγορία “Ευ ζην”.
Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα στη “Βιβλιοθήκη του Πρώτου” μπορείτε να ακούσετε εδώ και συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα εδώ.
Στο εξώφυλλο: Joris Hoefnagel και Georg Bocskay, Wine Grape, Gillyflower, and Land Snail (λεπτομέρεια), 1561-1562. The J. Paul Getty Museum, Λος Άντζελες. Σχεδιασμός: Μάρω Κατσίκα.

Απολαύστε την ιστορία ενός… μεθυσμένου πουλερικού. “Κόκορας κρασάτος” από το βιβλίο “Και διηγώντας τα… να τρως”:
Εκείνο το κρύο πρωινό στη Γαλλία του Ναπολέοντα ο παλαίμαχος κόκορας ενός ταπεινού κοτετσιού σε ένα χωριό της Βουργουνδίας κακάρισε αυτάρεσκα και καμαρωτά. Λίγο αργότερα στο πανδοχείο σταμάτησε ο Μέγας Ναπολέων με τη συνοδεία του. Όλοι τους ήταν πολύ κουρασμένοι και ήθελαν έναν καλό υπνάκο, όταν όμως θα ξυπνούσαν, ζήτησαν να τους περιμένει ένα νόστιμο και θρεπτικό δείπνο. Ο πανδοχέας, απελπισμένος από τη φτώχεια του και επειδή δεν διέθετε αρκετά υλικά, βγήκε στο περιβόλι και μάζεψε ό,τι μπορούσε: κρεμμύδια, καρότα, σκόρδα και μερικά μανιτάρια που είχαν φυτρώσει κάτω από το δέντρο σκοπεύοντας να τα μαγειρέψει με το λιγοστό μπέικον που είχε απομείνει στο κελάρι.
Εκείνη τη στιγμή, περνώντας από μπροστά του και σείοντας το λοφίο του, ο κόκορας της ιστορίας μας έδωσε τη φαεινή, όχι και για τον ίδιο, ιδέα στον πανδοχέα. Μετά από λίγο βρισκόταν ξαπλωμένος και ξεπουπουλιασμένος στον πάγκο της κουζίνας. Άλλωστε ήταν αρκετά γέρος πια, για να μπορεί να εκτελεί τα «καθήκοντά» του στο κοτέτσι. Ο δρόμος προς την κατσαρόλα ήταν θέμα ημερών. Και θα ήταν νόστιμος, όπως όλα τα ώριμα πουλερικά. Το μόνο πρόβλημα θα ήταν το σκληρό, ινώδες κρέας του. Ο πανδοχέας πήρε την απόφασή του: αργό μαγείρεμα με κρασί. Εξάλλου το κρασί της Βουργουνδίας θα έδινε από μόνο του εξαιρετική γεύση στο φαγητό. Ήπιε και ο ίδιος ένα ποτήρι και στρώθηκε στο μαγείρεμα. Ο μύθος λέει πως ο Ναπολέων ενθουσιάστηκε τόσο από το φαγητό αυτό, που το έκανε ευρέως γνωστό και σύντομα ο coq au vin, ο κρασάτος κόκορας δηλαδή, έγινε μέρος της παραδοσιακής κουζίνας των Γάλλων.
Μια άλλη ιστορία όμως συνδέει το πιάτο με τον Ιούλιο Καίσαρα. Κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων ο αρχηγός των Γαλατών Βερσιζεντορίξ έστειλε στον Ρωμαίο αυτοκράτορα έναν άγριο κόκορα που συμβόλιζε τους ίδιους και τη μαχητική τους διάθεση. Το πεσκέσι υποδήλωνε ξεκάθαρα πως οι Γαλάτες θα αντιστέκονταν σθεναρά. Ο Καίσαρας ζήτησε να μαγειρέψουν το δώρο με ντόπιο δυνατό κρασί, μυριστικά και λαχανικά. Μετά έστειλε τον μαγειρεμένο κόκορα στον Βερσιζεντορίξ…
Το πιθανότερο βέβαια είναι οι δύο ιστορίες να κινούνται στον χώρο του θρύλου, μιας και από την αρχαιότητα ακόμα οι άνθρωποι συνήθιζαν να μαγειρεύουν με κρασί. Πέρα από τις φήμες και τα παραμύθια, η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως το πιάτο αυτό ήταν μέρος της αγροτικής κουλτούρας πολλών λαών. Έτσι, αφού γερνούσε ο κόκορας του σπιτιού και δεν είχε άλλη χρησιμότητα, φλέρταρε πια όχι με τις κότες αλλά με την κατσαρόλα. Και το σκληρό του κρέας μαλάκωνε με το πολύωρο μαγείρεμα και το κρασί.

Στην ελληνική της εκδοχή, η σάλτσα ενισχύεται με ντομάτα, αλλά απουσιάζουν τα καρότα, τα μανιτάρια και το μπέικον. Ο κρασάτος κόκορας σερβίρεται με χυλοπίτες ή με χοντρά μακαρόνια που λούζονται από την πλούσια σάλτσα του, για να μεταμορφωθεί εντέλει σε ένα μεγαλειώδες, χωριάτικο πιάτο, που θέλει μια παρέα ορεξάτων καλοφαγάδων και τσουγκρίσματα ποτηριών με καλό κρασί για να απογειωθεί!
Σημείωση: Τα χαρακτικά προέρχονται από το βιβλίο “Και διηγώντας τα… να τρως” και μας παραχωρήθηκαν για δημοσίευση από τον εκδοτικό οίκο “Κίχλη”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
