Καισαριανή: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Μεγάλη ανάπλαση σε εξέλιξη

Συνδυάζει το ιστορικό στοιχείο της πόλης που υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό Μικρασιατών προσφύγων, με τις αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις ο Δήμος Καισαριανής.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως: «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία της πόλης, με αφετηρία τη μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, η Καισαριανή μπαίνει σε νέα εποχή.
Ο Δήμος Καισαριανής με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρουσιάζει τη μελέτη της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, ενοποιώντας αρχιτεκτονικά την Πλατεία Παναγιώτη Μακρή με την Πλατεία Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Σε μια χρονιά ορόσημο για τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, η Καισαριανή αναδεικνύει το ρόλο της σε αυτήν με μια σειρά από έργα πνοής που προβάλλουν την ιστορία, την πολιτισμική της κληρονομιά, την περιβαλλοντική και τουριστική της σημασία, την παρουσία της στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.

Τη μελέτη εκπόνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

«Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή. Η Καισαριανή δεν είναι μια τυχαία πόλη στην Ελληνική επικράτεια. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία πόλη στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο… Είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος» δήλωσε ο καθηγητής στην επίσημη παρουσίαση της μελέτης ενώπιον

Εμπνευστής της ανάπλασης είναι ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος με την επιστημονική του ιδιότητα παρακολούθησε όλα τα στάδια της μελέτης.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο όραμά του για την ανάπλαση:
«Οραματιστήκαμε την ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής με άμεση αναφορά στην καταγωγή μας, η οποία εκφράστηκε σχεδιαστικά με τη διαμόρφωση του δαπέδου σε χάρτη των παραλίων. Η ανάπλαση αυτή συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εντάσσεται στη δέσμη ενεργειών του Δήμου για να τιμήσουμε την επέτειο.
Η Μικρασιατική καταγωγή μας είναι ο ένας σημαντικός άξονας της ταυτότητας της πόλης μας. Ο άλλος είναι ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου και ο ρόλος της Καισαριανής στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αυτά τα δύο ταυτοτικά χαρακτηριστικά συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος