Ηράκλειο: Σε «αργόσυρτο θάνατο» οδεύει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, μία από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με μοναδικό αρχειακό πλούτο, εκπέμπει SOS και αναζητεί σωτηρία από τον βέβαιο αργόσυρτο θάνατο, στον οποίο την έχει καταδικάσει η έλλειψη προσωπικού.

Η πλουσιότερη σε αρχειακό υλικό βιβλιοθήκη της χώρας, που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, την βιβλιοθήκη του Δημητρίου Βικέλα, από την οποία προέρχονται τα εξαιρετικά παλαίτυπα και αρχέτυπα της Βικελαίας, την βιβλιοθήκη και το διπλωματικό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, αλλά και τον μοναδικό θησαυρό των αρχείων των κατακτητών της πόλης του Ηρακλείου από το 1272 μέχρι το 1946, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ολοκληρωτικό μαρασμό και ουσιαστικό κλείσιμο.

Το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας, τόσο από την πρόεδρό της Σοφία Κανάκη, όσο και από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη.

Ηράκλειο: Σε «αργόσυρτο θάνατο» οδεύει η Βικελαία Δημοτική ΒιβλιοθήκηΌπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η κ. Πλεύρη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βικελαία είναι σοβαρό. Από τους 35 υπαλλήλους που διέθετε την περίοδο της ακμής της έχει πλέον φτάσει να έχει μόλις 7, οι οποίοι θα γίνουν 6 εντός του καλοκαιριού, λόγω συνταξιοδότησης. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο έχει ανάγκη η βιβλιοθήκη.

Στο μεταξύ, έχει ήδη οδηγηθεί σε συνταξιοδότηση μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, ενώ και οι τελευταίοι μετρούν πολλά χρόνια υπηρεσίας και το χρόνο αντιστρόφως για να βγουν και οι ίδιοι στη σύνταξη. Με συμβάσεις εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας η Βικελαία δε μπορεί να λειτουργήσει, καθώς, όπως εξήγησε η κ. Πλεύρη, μέχρι να εκπαιδευτούν και να μπορέσουν να αποδώσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φύγουν κιόλας, για να έρθουν άλλοι.

Ηράκλειο: Σε «αργόσυρτο θάνατο» οδεύει η Βικελαία Δημοτική ΒιβλιοθήκηΠρόκειται για έναν ατέρμονο κύκλο διαδοχικών προσλήψεων και αποχωρήσεων, που απλά παρατείνουν τον αργό, αλλά προαναγγελθέντα «θάνατο» ενός φορέα – κιβωτού ιστορίας και πολιτισμού, που έχει διαγράψει τη δική του ιστορία με σημαντικές εκδόσεις, εκδηλώσεις κ.α. Και, όμως, στην εξαιρετικά υποστελεχωμένη Βικελαία εξακολουθεί να γίνεται δουλειά. Ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το Βενετσιάνικο Αρχείο, το οποίο ήταν σε μπομπίνες και κινδύνευε να καταστραφεί, ενώ στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί όλο το «βουβό» μέχρι σήμερα αρχειακό υλικό και να καταστεί διαθέσιμο διαδικτυακά στους ερευνητές και στον κόσμο.

Ηράκλειο: Σε «αργόσυρτο θάνατο» οδεύει η Βικελαία Δημοτική ΒιβλιοθήκηΩστόσο, λόγω της ασφυκτικής έλλειψης προσωπικού, η Βικελαία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια επαρχιακή βιβλιοθήκη, όπως παραδέχεται η αντιδήμαρχος Πολιτισμού. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συμβάσεις έργου, αλλά η Βικελαία χρειάζεται αρχειονόμους, βιβλιοθηκονόμους και εξειδικευμένους επιστήμονες – σχολιαστές για κάθε ιστορική περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πλεύρη. Κάλεσε δε τον κόσμο να ξεναγηθεί στη Βικελαία, να γνωρίσει τους θησαυρούς της και να πάρει, όπως τόνισε, την κατάσταση στα χέρια του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος