Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό

Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής, τη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και το Ηράκλειο Αττικής, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, «ξαναζωντάνεψαν» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, με διοργανωτές τους Δήμους των προαναφερομένων περιοχών, τη Μητρόπολη των ιδίων περιοχών και το  Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού – ΚΕΜΙΠΟ.

Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμόΕισηγητές ήταν ο ιστορικός Ανδρέας Μπαλτάς και ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος και παράλληλα με τις ομιλίες έγινε και προβολή αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη σε κύκλο πολύμηνων εκδηλώσεων των διοργανωτών με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Λουκάς Χριστοδούλου, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Μέντης εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, ενώ οΓενικός Γραμματέας του ΟΦΝΙ του παλαιότερου (ίδρυση 1926) σωματείου στη Νέα Ιωνία, Παντελής Χατζηιωάννου κατέθεσε την ιδέα να γίνουν αγώνες χάντμπολ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα  100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με προσκεκλημένα σωματεία από περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμόΤο παρόν έδωσαν αθλήτριες (πεντάκις πρωταθλήτριες τα τελευταία χρόνια) από το τμήμα χάντμπολ του ΟΦΝΙ, ο Κώστας Τσαγκαράκης από τον Α.Γ.Σ. Ανατολή,  ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Καταβέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δημιουργία-Αλληλεγγύη” Παναγ. Μανούρης, η Αντιδήμαρχος Γκέλυ Σακαλλόγλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Γρίβα και Γιώργος Στέφας, η πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, Χριστίνα Σούκερη – Παπασταμάτη, εκπρόσωποι συλλόγων της Ν. Ιωνίας, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και πολλοί άλλοι. Στο τέλος βραβεύτηκαν οι εισηγητές από τους διοργανωτές και ακολούθησε η μικτή  χορωδία του συνδέσμου Αλαγιωτών υπό την διεύθυνση της μαέστρου Καίτης Τσεκούρα, ενώ στο πιάνο συνόδευε η Δέσποινα Στεφανίδου, με μικρασιάτικα τραγούδια και ακολούθησε κέρασμα στους συμμετέχοντες.

Πηγή φωτo: ΚΕΜΙΠΟ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος