Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας!

Νέα μεγάλη δημόσια τοιχογραφία του ΚΕΖ, στο κέντρο της Αθήνας.

Η τοιχογραφία αποτελεί μια πρωτοβουλία και παραγωγή της UrbanAct, η οποία προωθεί την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και στηρίζει το έργο των καλλιτεχνών και την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο. Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας!

Όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του εικαστικού αυτού έργου, Χριστόφορος Μαρίνος: «Ο KEZ είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της αθηναϊκής street art σκηνής. Με ιδιαίτερο ζωγραφικό ύφος και αναγνωρίσιμη σχεδιαστική τεχνική που παραπέμπει στη χαρακτική, έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην τέχνη του δρόμου, όπως αυτή διαμορφώνεται και εξελίσσεται δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση με άλλους street artists που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, οι τοιχογραφίες του είναι λιτές, ημιαφαιρετικές, με περιορισμένη χρωματική παλέτα που θυμίζει τις πρώτες έγχρωμες ξυλογραφίες. Ο καλλιτέχνης αντλεί τα θέματά του κυρίως από την ελληνική μυθολογία και την ιστορία της ζωγραφικής, από έργα τέχνης που προσεγγίζουν λογοτεχνικά κείμενα. Ενδεικτικές είναι δύο πρόσφατες τοιχογραφίες του εμπνευσμένες από τον πίνακα Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα (1933) του Θεόφιλου και την εικονογράφηση του Paul Gustave Doré για την Κόλαση (1861) από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Βασική επιρροή του όμως παραμένει το σκληρό αστικό τοπίο της Αθήνας, ένα τοπίο ανομοιογενές και συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας!

Μία από αυτές τις τολμηρές διασκευές είναι και το τελευταίο του έργο, μια μεγάλη τοιχογραφία σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το κατάλυμα NEMA Suites, επί της οδού Πολυκλείτου 13, ανάμεσα στην Ευρυπίδου και στη Βύσσης, στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. Λαμβάνοντας υπόψη του τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής, όπου λειτουργούσαν για δεκαετίες και λειτουργούν ακόμα πολλά υφασματάδικα και καταστήματα ειδών ραπτικής, ο ΚΕΖ ανέτρεξε σε ένα ζωγραφικό έργο με μυθολογικό θέμα, όπου η ύφανση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας!

Οι τοιχογραφίες του ΚΕΖ δεν εξωραΐζουν, τουλάχιστον όχι με τον επιφανειακό και διακοσμητικό τρόπο που το κάνουν οι περισσότεροι street artists. Η τοιχογραφία στην Πολυκλείτου είναι πιστή τόσο στο θέμα της όσο και στη φυσιογνωμία της περιοχής – κι αυτή η πιστότητα σπανίζει, δεν τη συναντάς εύκολα. Διόλου τυχαία, η τοιχογραφία καθεαυτή μοιάζει με υφαντό, σχολιάζοντας έτσι τη διαδικασία της ύφανσης, δηλαδή το περιεχόμενο της σύνθεσης. Ένα μυθολογικό θέμα, εν προκειμένω αυτό που απεικονίζει ο John William Waterhouse (1849-1917) στον πίνακα “Οι Πηνελόπη και οι μνηστήρες” (1912), δεν αναφέρεται ευθέως στην πραγματικότητα. Στα χέρια του KEZ, ωστόσο, η ομορφιά του θέματος δαμάζεται και προσαρμόζεται αρμονικά στα δεδομένα του αστικού δημόσιου χώρου της Αθήνας. Σε αντίθεση με τη χαλαρή, ενιαία και ρέουσα γραμμή του Waterhouse, που συμβάλλει στη γαλήνια ατμόσφαιρα του πίνακα, οι πινελιές του KEZ είναι διάστικτες, νευρικές, τρεμάμενες, διακεκομμένες, απόλυτα ταιριαστές με την ένταση και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της πόλης. Αν “το ύφασμα δίνει χρώμα στο κέντρο της Αθήνας”, όπως υποστηρίζουν περήφανα οι υφασματέμποροι της περιοχής, η τοιχογραφία του KEZ εικονογραφεί αυτή την άποψη προσκαλώντας μας να συμπληρώσουμε το χρώμα που λείπει από τη σύνθεσή του».

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας! Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας!

Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία και στήριξη με την εταιρεία ROXPRO Ξενοδοχειακή Τουριστική ΙΚΕ, στην οποία ανήκει το NEMA Suites. Τα εγκαίνια της θα ανακοινωθούν σύντομα και θα συνδυαστούν και με μια ιδιαίτερη παρουσίαση.

Περισσότερα για τον ΚΕΖ, στον προσωπικό του ιστότοπο www.kez.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος