Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, στις 20:00 σε μια βραδιά εξερεύνησης αυτού του τραγικού γεγονότος μέσα από δύο graphic novels. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «1922 – 2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες».

Οι συγγραφείς Allain Glykos και Soloup, δημιουργοί των graphic novels «Μανώλης» και «Αϊβαλί» αντίστοιχα, ξεκινούν από ατομικές ιστορίες για να ξετυλίξουν και να μνημονεύσουν τις ανθρώπινες συνέπειες αυτής της σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν 1,5 εκατομμύριο Οθωμανοί Έλληνες και 500.000 Τούρκοι από την Ελλάδα, έπρεπε να μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην άλλη.

Ο Allain Glykos, καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, αφηγείται την ιστορία του πρόσφυγα πατέρα του Μανώλη, ο οποίος διώχθηκε από το χωριό του στην Σμύρνη, σε ηλικία οκτώ ετών.

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels

Ο Soloup, Έλληνας σκιτσογράφος, επιχειρεί να κάνει το αντίστροφο ταξίδι σε ενεστώτα χρόνο, από τη Λέσβο στο Αϊβαλί, όπου τα σπίτια που εγκατέλειψαν οι Έλληνες κατοικούνται πια από Τούρκους, που και οι ίδιοι εκδιώχθηκαν από την Κρήτη.

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels

Την παρουσίαση και τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στην ιστορία των κόμικς, ο οποίος διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Παράλληλα, σε έκθεση στο Bistrot Paris-Athènes παρουσιάζονται τα σχέδια των προσφυγικών κατοικιών του Nicolas Hubesch, πρώην σπουδαστή της Ecole des Arts Décoratifs de Strasbourg και εικονογράφου δεκάδων παιδικών βιβλίων και κόμικς.

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Κολωνάκι.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ | ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ IFG.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος