Η εγκατάσταση «Κλίμακα» της Σοφίας Ζαράρη στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη

Η εγκατάσταση «Κλίμακα» της jewelry artist Σοφίας Ζαράρη φιλοξενείται από τις 4 Ιουλίου και για τρεις εβδομάδες στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια δημιουργός σημειώνει για την ιδέα που παρουσιάζει αυτές τις ημέρες στις Βιτρίνες Τέχνης:

«Αυτή την φορά αισθάνθηκα έντονα την ανάγκη να αποδράσω για λίγο από τον μικρόκοσμο που ζει και ανασαίνει η τέχνη του κοσμήματος και να προσεγγίσω φόρμες που ήδη κυριαρχούν στο εικαστικό σύμπαν που μέσα του δημιουργώ, ονειρεύομαι και ταξιδεύω, υπό τους όρους μιας μεγαλύτερης κλίμακας.

Έτσι κοσμήματα από τις συλλογές ‘Genesis’, ‘Neilos’ και ‘Under the Sun’, διατηρούν την αφετηρία της έμπνευσης τους και μετουσιώνονται σε επιτοίχια γλυπτά.

Το κόσμημα – σύμβολο μετακινείται συνειδητά από το σώμα στον χώρο για να αποκτήσει νέα ταυτότητα και λόγο ύπαρξης. Κίνηση που συμβολικά θα μπορούσε να αντιστοιχίσει κανείς στο άνοιγμα που σιγά – σιγά βλέπουμε να συμβαίνει στη ζωή μας, ένα χρόνο μετά τον αναγκαστικό περιορισμό που μας επέβαλε η πανδημία».

Η εγκατάσταση «Κλίμακα» της Σοφίας Ζαράρη στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη

Η Σοφία Ζαράρη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, για να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο. Συνέχισε με σπουδές κοσμήματος στο Mokume Silversmithing and Jewelry Design School στην Αθήνα και κατόπιν μικρογλυπτικής στην Accademia delle Arti Orafe στη Ρώμη. Το 1997 ξεκίνησε να εργάζεται ως fine jewelry designer σε οίκους κοσμημάτων με συστηματική παρουσία στις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές εκθέσεις. Πολύτιμη εμπειρία στην επαγγελματική της διαδρομή, η ενασχόληση με τη διδασκαλία σχεδίου κοσμήματος στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα. Από το 2016, διδάσκει στο εκπαιδευτικό σεμινάριο σύγχρονου κοσμήματος, Το Πείραμα.

Με εργαλεία στα χέρια της τις τεχνικές collage/assemblage, καταφέρνει να υπερβεί την μικροκλίμακα και τους κανόνες της φορέσιμης τέχνης του κοσμήματος και να εκφραστεί εικαστικά. Τα έργα της αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, δημιουργούν μικρόκοσμους διαφυγής, προσπαθούν να εισχωρήσουν στο υποσυνείδητο. Ενίοτε χρησιμοποιεί την performance-την κίνηση και το λόγο- ως μέσο για να προσεγγίσει πολιτισμούς, να αναβιώσει αρχέγονες πρακτικές, να αποκωδικοποιήσει τα σύμβολα και τη σημασία τους. Σταθερά συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή, η συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Η επιμέλεια της έκθεσης που θα ολοκληρωθεί στις 24/7 είναι του Γιάννη Αργυριάδη.

Photo Credits: Όλγα Δέϊκου, Βασίλης Βαρσακέλης, Θοδωρής Χανιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος