Γυναικοκτονία, συγκάλυψη και ατιμωρησία στη «Μέσα Πέτρα» της Μαρίας Μανωλέλη

Η «Μέσα Πέτρα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα αλλά όχι και η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Μαρίας Μανωλέλη καθώς ξεκίνησε γράφοντας διηγήματα «ορισμένα από τα οποία έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους» όπως αναφέρει στη συνέντευξη της στην εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας «Μυστικό Πέρασμα… στο χώρο της σκέψης και της τέχνης» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

Βασικό θέμα του μυθιστορήματος είναι η γυναικοκτονία, θέμα που «δυστυχώς δεν παύει να είναι επίκαιρο» όπως μας λέει η συγγραφέας που γράφοντας αυτό το βιβλίο ήρθε σε επαφή με πολυάριθμα περιστατικά και ιστορίες κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών.

Η αφήγηση ξεκινά με το θάνατο του γυναικοκτόνου, Ηλία Καλογεράκη, και ξετυλίγεται στο παρόν και στο παρελθόν του τόπου και των προσώπων της τραγωδίας, φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα που απασχολούν έντονα την Μαρία Μανωλέλη όπως η συγκάλυψη της τοπικής κοινωνίας και το ανεξίτηλο τραύμα των παιδιών της δολοφονημένης μητέρας.

Γυναικοκτονία, συγκάλυψη και ατιμωρησία στη «Μέσα Πέτρα» της Μαρίας Μανωλέλη

Η Κρήτη, που είναι ο τόπος καταγωγής της αλλά και το σκηνικό της ιστορίας της «Μέσα Πέτρας», τροφοδοτεί με εικόνες, παραδόσεις, ντοπιολαλιές και αφηγήσεις για τον έρωτα και τον ξενιτεμό την λογοτεχνική φλέβα της Μανωλέλη και γίνεται ένα βασικό σημείο αναφοράς του μυθιστορήματος το οποίο δεν μένει μόνο στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι «από τα σκοτάδια βγαίνει κάτι φωτεινό» μας λέει η συγγραφέας αναφερόμενη στις θετικές ανατροπές που φέρνει η ιστορία σε κάποιους από τους βασικούς πρωταγωνιστές της.

Η χαρά μετά τον πόνο, το χιούμορ στις περιγραφές της αλλόκοτης κηδείας του Ηλία Καλογεράκη και το ζωηρό ύφος των περιγραφών κάνουν την «Μέσα Πέτρα» ένα πολύχρωμο μυθιστόρημα που μένει μακριά από το μακάβριο και το νοσηρό παρά το θέμα που πραγματεύεται.

Φούλη Ζαβιτσάνου

Ακούστε εδώ την συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος