«Γυμνή σαν μαχαίρι» – Μια γνωριμία με την πολύτιμη ποιητική παράδοση των γυναικείων φωνών του Ιράν

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις Εκδόσεις Συρτάρι, η Ανθολογία ποιημάτων Ιρανών ποιητριών (10ος -21ος αι.) «Γυμνή σαν μαχαίρι». Η Άννα Γρίβα και η Μάνια Μεζίτη, μεταφράστριες και ποιήτριες οι ίδιες, έχουν κάνει την εισαγωγή, την επιμέλεια αλλά και την απόδοση της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής ανθολογίας που δίνει την δυνατότητα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει την πολύτιμη ποιητική παράδοση των γυναικείων φωνών του Ιράν.

Ράμπε’ε, Μαχσάτι, Τζαχάν Μαλέκ Χάτουν, Μεχρί, Τζαμιλέ Εσφαχάνι, Σίμιν Μπεχμπαχάνι, Λομπάτ Βάλα, Φορούγ Φαροκζάντ, Σάρα Μοχαμαντί-Αρντέχαλι, Σαμπνάμ Αζάρ. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ονόματα των Ιρανών ποιητριών που από τον 10ο αι. μέχρι και τις μέρες μας κρατούν το νήμα μιας σπουδαίας ποιητικής παράδοσης. Μιας παράδοσης που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά έχει προσφέρει στην παγκόσμια λογοτεχνία πραγματικούς θησαυρούς.

Από τα βάθη του μεσαίωνα μέχρι τις σκοτεινές μέρες της σύγχρονης θεοκρατίας, οι Ιρανές  ποιήτριες  έχουν τολμήσει να αρθρώσουν έναν δικό τους λόγο, γεμάτο ομορφιά, έρωτα, σοφία και θάρρος. «Γυμνές σαν μαχαίρι», όπως γράφει και μια σύγχρονη Ιρανή ποιήτρια, με ειλικρίνεια και παρρησία, κατορθώνουν να αφαιρούν τον φλοιό των πραγμάτων και να μας οδηγούν στον πυρήνα ενός κόσμου που διψά για την αλήθεια και το φως. Γιατί μέσα από την αέναη και βίαιη διαδοχή αυτοκρατοριών, θρησκειών και εξουσιών, εκείνες βρίσκουν πάντα τον τρόπο να σηκώσουν το πέπλο των φαινομένων και να δώσουν φωνή στη σιωπή και την αιωνιότητα.

«Γυμνή σαν μαχαίρι» – Μια γνωριμία με την πολύτιμη ποιητική παράδοση των γυναικείων φωνών του Ιράν

H Άννα Γρίβα και η Μάνια Μεζίτη παρουσίασαν την Ανθολογία και μίλησαν για την καλλιτεχνική αλλά και την κοινωνικοπολιτική διάσταση του έργου των Ιρανών ποιητριών στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

«Γυμνή σαν μαχαίρι» – Μια γνωριμία με την πολύτιμη ποιητική παράδοση των γυναικείων φωνών του Ιράν

Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία και Επιστήμες της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Είναι Διδάκτωρ Ιταλικής Φιλολογίας. Γράφει ποίηση, διήγημα και ιστορικό μυθιστόρημα και μεταφράζει ιταλική λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία της Ιταλικής Αναγέννησης σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Για το βιβλίο της Δαιμόνιοι τιμήθηκε με το Βραβείο “Γ. Αθάνας” της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες.

«Γυμνή σαν μαχαίρι» – Μια γνωριμία με την πολύτιμη ποιητική παράδοση των γυναικείων φωνών του Ιράν

Η Μάνια Μεζίτη γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα όπου ζει. Το 2004 αποφοίτησε από το The Open University UK, με ΒΑ, Honours Degree in Literature. Παρακολούθησε τον διετή κύκλο σπουδών μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ στη Λογοτεχνία και στις Επιστήμες του Ανθρώπου, από τα αγγλικά στα ελληνικά. Από το 2007 έως το 2010 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα ως επαγγελματίας αναγνώστρια αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Έχει μεταφράσει ποιήματα και άρθρα για έντυπα περιοδικά και εφημερίδες (“Ελευθεροτυπία”, “Αυγή”, “Books’ Journal”, “Ποιητική”). Σήμερα εργάζεται ως μεταφράστρια, ενώ επιμελείται τη διαδικτυακή ανθολογία “poets.gr” στην οποία φιλοξενούνται νεότεροι και σύγχρονοι Έλληνες ποιητές. Το πρώτο της βιβλίο ποίησης, “Η μαύρη ανάμεσα”, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2018 από τις εκδόσεις Κύμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος