Γ. Λαμπρινός: Ο Έλληνας υποψήφιος για Όσκαρ Μοντάζ στο Δεύτερο Πρόγραμμα

O πολυβραβευμένος μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός, που είναι ο ένας από τους δύο Έλληνες υποψήφιους στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερο Μοντάζ για την ταινία του Φλοριάν Ζελέρ «The Father» με τον Άντονι Χόπκινς, μίλησε στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και την εκπομπή του Μιχάλη Γελασάκη «Αδέσποτες Νότες» για την αιτία που βρέθηκε στο Παρίσι, όπου ζει μόνιμα, τα νέα του σχέδια και την υποψηφιότητά του.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Λαμπρινού εδώ.

Το Παρίσι

«Στο Παρίσι πήγα το 1999, πριν από την κρίση, γιατί είχα ξεκινήσει να δουλεύω στην Ελλάδα, είχα στο κεφάλι μου ότι ήθελα να ασχοληθώ με το μοντάζ, το οποίο ήδη με ενδιέφερε, αλλά έτυχε να ερωτευτώ με μία κοπέλα που ζούσε στο Παρίσι τότε και λίγο απ’ τη μία μέρα στην άλλη, βρέθηκα εδώ».

Η τελευταία του ταινία

«Είχα την τύχη να έρθω στην Αθήνα πρόσφατα για να δουλέψω μία ελληνική ταινία. Η πρώτη ταινία του Χρήστου Μασσαλά, που λέγεται «Broadway». Μία ελληνογαλλική παραγωγή. Είχα πάνω από 20 χρόνια να κάτσω τόσο καιρό μαζεμένο στην Αθήνα, το οποίο ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Το κυνηγούσα πάρα πολύ καιρό να το καταφέρω.»

Για το ελληνικό σινεμά

«Το ελληνικό σινεμά είναι σε μία κατάσταση που πρέπει να εκμεταλλευτούμε γιατί έχει προξενήσει ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Ελπίζω να προξενήσει ενδιαφέρον και στο εσωτερικό όταν ανοίξουν οι αίθουσες.»

Το μεγαλύτερο χάρισμα που πρέπει να έχει ένας μοντέρ

«Την υπομονή θα την έβαζα πολύ ψηλά στη λίστα, γιατί το μοντάζ είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη δουλειά που έχει να κάνει με τεχνική πλευρά, με καλλιτεχνική πλευρά και έχει να κάνει πάρα πολύ με ανθρώπινες σχέσεις. Το πιο σημαντικό για μένα όμως που πρέπει να έχει ένας μοντέρ, είναι αυτοπεποίθηση, γιατί αυτό είναι που του δίνει την ελευθερία να παίρνει ρίσκο και να δοκιμάζει πολλές και διαφορετικές επιλογές, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να καταπατά τον εγωισμό, γιατί δουλεύει για έναν σκηνοθέτη. Είναι αυτή η παράξενη ισορροπία ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και την ίδια στιγμή σε κανέναν εγωισμό, που εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Τι πρέπει να έχει μία ταινία ή ένας σκηνοθέτης για να συνεργαστεί;

«Οι ταινίες που μου αρέσουν ως θεατής, δεν είναι απαραίτητα οι ταινίες που μου αρέσουν να μοντάρω. Υπάρχουν δύο πράγματα που με ενδιαφέρουν κυρίως. Η επόμενη ταινία που θα κάνω να είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, γιατί μάχομαι πραγματικά να μην μπω σε κανένα κουτάκι και να δουλεύω για μία ταινία που να αντανακλά κάτι που έχει να κάνει και με την προσωπική μου ζωή τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να εκφραστώ και να βγάλω πράγματα από μέσα μου όπως θέλουμε να κάνουμε όλοι που διηγούμαστε ιστορίες.

Σχετικά με τα Όσκαρ

Είμαι χαρούμενος, αλλά και πιο άνετος, γιατί είχα την ευκαιρία να έχω αναγνώριση μέσα από τη δουλειά μου. Η αποστολή μου θεωρώ ότι έτσι κι αλλιώς έχει ολοκληρωθεί για αυτή την ταινία. Μέσα μου αυτή τη στιγμή είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είμαι πολύ εντάξει με τα πράγματα και το μόνο που μπορεί να συμβεί την Κυριακή είναι κάτι καλύτερο… Είναι κάτι που μου δίνει πολύ ευχαρίστηση, γιατί είναι κάτι που μου ανοίγει πόρτες και με ενδιαφέρουν πολύ νέες συνεργασίες.

Info

Γιώργος Λαμπρινός
«Αδέσποτες Νότες» – Μιχάλης Γελασάκης
Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, στις 12:30
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
Live streaming: webradio.ert.gr/deftero
Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm
Instagram: www.instagram.com/defteroprogramma/
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος