Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2023: Τα κινηματογραφικά διαμάντια που ξεχωρίζουμε

Ο χρυσός Φοίνικας, το Grand Prix και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες, το Βραβείο της μεγάλης κριτικής επιτροπής στη Μπερλινάλε, καθώς και άλλες ταινίες που επιλέχθηκαν σε φεστιβάλ όπως το Σαντάνς, τη Βενετία και το Τορόντο, θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Κοινού της πόλης Ντονόστια στο Σαν Σεμπαστιάν.

Ανάμεσα στους σημαντικούς σκηνοθέτες θα είναι και οι νέες δημιουργίες των: Maite Alberdi, Nikolaj Arcel, J.A. Bayona,  Stephanie Di Giusto, Michel Franco, Matteo Garrone, Craig Gillespie, Jonathan Glazer, Ryusuke Hamaguchi, Todd Haynes,  Aki Kaurismäki, Hirokazu Kore-eda, Christian Petzold, Celine Song, Warwick Thornton, Justine Triet και Wim Wenders. Όλοι τους θα διαγωνιστούν στο τμήμα Perlak στην 71η έκδοση του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Η τελευταία ταινία του Ladj ly, σκηνοθέτη του Les Misérables, θα κλείσει το τμήμα εκτός ανταγωνισμού.

Ας δούμε μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν:

Ο εξαιρετικός Jonathan Glazer με την ταινία του «The Zone of Interest» θα ανοίξουν τον διαγωνιστικό του Perlak στο Σαν Σεμπαστιάν, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στις ταινίες μεγάλου μήκους δέκα χρόνια μετά το εξαιρετικό δημιούργημά του «Κάτω από το Δέρμα». Αυτή η ελεύθερη προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Martin Amis, που απεικονίζει την καθημερινή ζωή μιας γερμανικής οικογένειας που ζει δίπλα στο Άουσβιτς, κέρδισε το Grand Prix στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο Glazer είχε παρουσιάσει την πρώτη του ταινία, «Sexy Beast» (2000), στο Τμήμα «Νέοι Δημιουργοί».

Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2023: Τα κινηματογραφικά διαμάντια που ξεχωρίζουμε

Το «Anatomie d’une chute» που λίγο νωρίτερα θα έχει κάνει την Ελληνική του πρεμιέρα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ισπανικό κοινό. Είναι ένα δικαστικό δράμα που συγκλόνισε όπου και αν προβλήθηκε ιδιαίτερα για την ερμηνεία της γερμανίδας ηθοποιού Sandra Hüller.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Craig Gillespie επίσης θα παρουσιάσει λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του στο Τορόντο, το «Dumb Money», με πρωταγωνιστές τους Paul Dano, Seth Rogen και Shailene Woodley. Ο σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου «Εγώ, η Τόνια» (I, Tonya) καταπιάνεται με την αληθινή ιστορία της αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, τα  GameStop.

Ο Ματέο Γκαρόνε μετά το Φεστιβάλ της Βενετίας, θα παρουσιάσει το «Io Capitano» την ιστορία δύο νέων που φεύγουν από το Ντακάρ για την Ευρώπη.

Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2023: Τα κινηματογραφικά διαμάντια που ξεχωρίζουμε

Ο σημαντικότερος Ιάπωνας σκηνοθέτης της γενιάς του, ο Χιροκάζου Κορέ-Εντα, παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, φέρνει τη νέα του ταινία, «Kaibutsu» στη Ντονόστια, ταινία που έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες.

Η παρουσία ταινιών του σταθερού φίλου του Φεστιβάλ Aki, το «Kuolleet lehdet» παρουσιάζει την ιστορία μιας συνάντησης μεταξύ δύο μοναχικών ανθρώπων, με το γνωστό χιούμορ και τη δραματικότητά του. Η ταινία είχε κάνει και αυτή πρεμιέρα στις Κάννες.

Ο σκηνοθέτης του «Ορφανοτροφείου» και του «The Impossible», ο J. A. Bayona παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ισπανία το «La sociedad de la nieve», ελεύθερη απόδοση της ταινίας «Alive». Η ταινία καταπιάνεται με τα ηθικά διλήμματα και τις ιστορίες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος των Άνδεων, εκείνων που πέθαναν και εκείνων που επέζησαν.

Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2023: Τα κινηματογραφικά διαμάντια που ξεχωρίζουμε

Ο Todd Haynes, πρόεδρος της επίσημης κριτικής επιτροπής στο Σαν Σεμπαστιάν το 2013, επιστρέφει στο τμήμα το «May/December». H Julianne Moore και η Natalie Portman αφηγούνται την ιστορία μιας υπόθεσης εκπαιδευτικού που είχε σχέσεις με ανήλικο μαθητή.

Ο Μισέλ Φράνκο του «Πριν τη Λουτσία» και του «Νέα Τάξη» έχει και αυτός νέα ταινία, με τίτλο «Memory» και πρωταγωνιστές τους Jessica Chastain και Peter Sarsgaard.

Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2023: Τα κινηματογραφικά διαμάντια που ξεχωρίζουμε

Στη μακρά καριέρα του, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Wim Wenders που προήδρευσε της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 2002 διαγωνίζεται για το βραβείο με την ταινία «Perfect Days».

Τέλος, ο Γουόρβικ Θόρτον καθοδηγώντας την Κέιτ Μπλάνσετ παράγει και πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ταινία, που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι υπό τη διεύθυνση μιας αποστάτριας καλόγριας η οποία παίρνει ένα ορφανό αγόρι Αβορίγινων.

Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2023: Τα κινηματογραφικά διαμάντια που ξεχωρίζουμε

Το Βραβείο Κοινού της πόλης της Ντονόστια / Σαν Σεμπαστιάν αποτελείται από δύο βραβεία: ένα βραβείο Καλύτερης Ταινίας, που ακολουθείται και με το έπαθλο 50.000 ευρώ, και ένα βραβείο Καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, με έπαθλο 20.000 ευρώ, που πηγαίνει στους διανομείς της ταινίας στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος