Φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS- Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 παρουσιάστηκε στην Ίριδα το περιεχόμενο του φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός και ο Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.).

Αφορμή για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ υπήρξε, αρχικά, η επαναφορά του προγράμματος του Ομίλου σε πλαίσιο κανονικότητας, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Ένας ακόμα λόγος, αφορά στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 296 καταργεί τις Πανεπιστημιακές Λέσχες ως Νομικά Πρόσωπα και η Φοιτητική Μέριμνα θα περάσει έτσι στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οτιδήποτε δεν κρίνεται χρήσιμο για τη βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, όπως ο πολιτισμός, να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Με την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του IΡΙΔΑ VISIONS και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ξεκάθαρα πως η Πανεπιστημιακή Λέσχη θα συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί χώρο συνάντησης των φοιτητών, γνώσης και δημιουργίας.

Οι εκδηλώσεις του ΙΡΙΔΑ VISIONS θα ξεκινήσουν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης της Αθήνας. Θα πραγματοποιηθούν προβολές αναγνωρισμένων ταινιών, παρουσία των δημιουργών τους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων.

Στόχος των διοργανωτών είναι το ΙΡΙΔΑ VISIONS να εμπλουτίζεται κατά την ακαδημαϊκή χρονιά με καινούριες εκδηλώσεις και να παραμείνει η Ίριδα σημείο αναφοράς τόσο για την φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας. Πυρήνας του ΙΡΙΔΑ VISIONS αποτελούν οι κινηματογραφικές προβολές στην Ίριδα, οι οποίες αφορούν, πρωτίστως, το ελληνικό σινεμά και πρόκειται να διεξαχθούν παρουσία των δημιουργών τους.

Φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS- Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α.

Ακολουθούν, ενδεικτικά, ορισμένες από τις προγραμματισμένες προβολές:

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ ξεκινά με μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Παρουσιάζεται σε επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm η ταινία Ο Βασιλιάς του Νίκου Γραμματικού, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια από την πρεμιέρα της. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Midnight Express. Παρόντες θα είναι συντελεστές της ταινίας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Midnight Express και κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου φιλοξενούμε την Ζακλίν Λέντζου και την ταινία της Σελήνη, 66 ερωτήσεις.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Μαχαιροβγάλτης, παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Ρομ, παρουσία του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το Paola Team Documentaries και την Πάολα Ρεβενιώτη για την προβολή της ταινίας Καλιαρντά. Μετά το τέλος της προβολής, θα πραγματοποιηθεί μουσικό live του σχήματος Solar Anus με live visuals.

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Ιστορία 52, παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Από την Άκρη της Πόλης, παρουσία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Την Κυριακη 4 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Ο Γιος της Σοφίας, παρουσία της σκηνοθέτιδος Ελίνας Ψύκου.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, They Glow in the Dark, παρουσία του σκηνοθέτη.

Πολύ σημαντική για το φεστιβάλ είναι και η υποστήριξη της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών προκειμένου να έχουμε κάποια ή κάποιες από τις ελληνικές ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα. Επίσης, κάνουμε προσπάθειες να υπάρξει και τουλάχιστον μια προβολή με ακουστική περιγραφή για τυφλά άτομα.

Ένα πολύ ιδιαίτερο σκέλος του  φεστιβάλ, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Πολιτιστικού Ομίλου, θα είναι τα masterclasses και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από γνωστούς καλλιτέχνες και τεχνικούς του κινηματογράφου και θα αφορούν μια γκάμα θεματικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Enri Canaj, φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, θα παρουσιάσει το έργο του στην Ίριδα.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass του Rafael Ramírez Pupo με τίτλο: Pabellón de Melancólicos. Ο Rafael Ramírez Pupo είναι κινηματογραφιστής και καθηγητής στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κούβας EICTV. Την προηγούμενη Κυριακή στις 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί στην Ίριδα η μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο Las campañas de invierno.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Καουμπόης των Γιάννη Χαριτίδη και Θάνου Τοκάκη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη.

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα X-ART θα επιμεληθεί τον φωτισμό των χώρων του φεστιβάλ και θα δημιουργήσει σε αυτούς ιδιαίτερα installations. Πρόκειται για μια πολυπολιτισμική ομάδα καλλιτεχνών που ιδρύθηκαν το καλοκαίρι του 2020, τον καιρό της πανδημίας.

Η ομάδα αυτή την στιγμή αποτελείται από πέντε καλλιτέχνες. Τους Eric Michel, Alexandra Dimache, Simona Dimache, Mihaela Mago και Nicolas Hermann.

Οι X-ART συμμετείχαν στο light festival: 7th edition of Amural Festival – Amural 7 – Poezia orasului, στην πόλη Brasov της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 2021, με το έργο: PORTAL OF LIGHT, ενώ τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς συμμετείχαν στην γκαλερί 59 rivoli στο Παρίσι με το show:  experimental dialogues light-space-time.

Πέραν των προβολών, των masterclasses και των εργαστηρίων, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί ένας αριθμός εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο των Τομέων του Π.Ο.Φ.Π.Α.. Ανάμεσά τους η ετήσια έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Τομέα, προβολές διακεκριμένων ταινιών παλαιών μελών του Κινηματογραφικού και οι παραστάσεις των θεατρικών ομάδων του Ομίλου.

Τέλος, εκδηλώσεις του ΙΡΙΔΑ VISIONS θα πραγματοποιηθούν και εκτός των χώρων της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Ο Φωτογραφικός Τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α., στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει έκθεση έργων, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γαλατσίου Το καμίνι. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των μελών και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 26 Νοέμβρη.

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: Π.Ο.Φ.Π.Α.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος