«Ερωτική Αγωγή» − Η επικαιρότητα ενός μυθιστορήματος: γράφει ο Μάνος Κοντολέων

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Πλησίαζε το 2000 και καθώς ο 20ός αιώνας τελείωνε, ήταν νομίζω φυσικό να θελήσω να καταθέσω και τη δικιά μου άποψη για αυτόν – άλλωστε καθώς γεννήθηκα σχεδόν μέσα στο κέντρο του είναι φυσικό να θεωρώ τον εαυτό μου ως παιδί δικό του.

Ως συγγραφέας τις απόψεις μου τις κοινοποιώ με τη μορφή λογοτεχνικών έργων.

Η Ερωτική Αγωγή, λοιπόν, είναι η δική μου ανάγνωση αυτού του αιώνα, του αιώνα που όπως γράφω στο μυθιστόρημα είναι: ο αιώνας που θα ξεκινούσε με τα πιο μεγάλα κινήματα ανθρωπιστικών ιδεών και θα κατέληγε στις πιο οργανωμένες τάσεις κυριαρχίας των ελαχίστων πάνω στους πάμπολλους, ο αιώνας που αφού θα γεννούσε της μεγάλες ανατροπές της Τέχνης, στη συνέχεια θα υλοποιούσε την εφαρμογή της απόλυτης εμπορευματοποίησής τους. Ο αιώνας που με το λίκνισμα του έρωτα θα άνοιγε τα μάτια του και θα τα έκλεινε με τους τριγμούς του ηδονισμού – ο αιώνας της θεοποίησης μα και της μετάλλαξης των αστών.

Ολοκλήρωσα το έργο στις αρχές του 21ου και για πρώτη φορά το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2003. Το κοινό το πρόσεξε ιδιαιτέρως… Πιο σωστά οι αναγνώστες μου ξαφνιάστηκαν από αυτήν την ασυνήθιστη ανάγνωση της Ιστορίας μέσα από τις μετεξελίξεις της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Τελικά η αναζήτηση του σεξ είναι, φαίνεται, η κινητήριος δύναμη στη ζωή του ανθρώπου. Ίσως όχι η μόνη, πάντως σίγουρα από τις πιο δυναμικές. Κι εγώ με μια συγγραφική αυθαιρεσία θέλησα να διαβάσω τον 20ό αιώνα κάτω από αυτήν την οπτική γωνία.

Νομίζω πως ήταν λογικό για ένα τέτοιο μυθιστόρημα να χρησιμοποιήσω μια γλώσσα αρκούντως τολμηρή. Αλλά πιο σωστός θα ήταν ο χαρακτηρισμός του τρόπου που υλοποίησα αυτό το έργο ως συνεπή σχετικά με τα περιγραφόμενα συναισθήματα των ηρώων μου. Αν κάτι θα το έλεγα τολμηρό είναι αυτό που έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπω τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα. Και ίσως σε αυτόν τον τομέα να ήθελα και να προκαλέσω, μιας και μετά από μία πρόκληση ίσως να υπήρχε εν τέλει και μια αντίδραση – αφύπνιση.

Βέβαια, ξάφνιασε ακόμα η χρήση αρχαίων τολμηρών λέξεων. Αυτό το έκανα γιατί μιας και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν βρώμικες ή χυδαίες λέξεις, αλλά απλώς λέξεις που περιγράφουν συγκεκριμένα συναισθήματα των ανθρώπων, θέλησα να φέρω στο φως αυτές τις πανέμορφες λέξεις των προγόνων μας που έχουν πια ξεχαστεί, αλλά που μας υπενθυμίζουν ότι όπως κι εμείς έτσι κι αυτοί σε κάποιες φάσεις της καθημερινότητάς τους μιλούσαν με τρόπο τολμηρό.

Όπως προανέφερα, το μυθιστόρημα προσέχθηκε και αγαπήθηκε. Και βέβαια κυλήσανε τα χρόνια και ο 21ος αιώνας ολοκληρώνει, πλέον, την πρώτη εικοσαετία του.

Αλλά καθώς ‘ανδρώνεται’ ολοένα και περισσότερο έντονα δείχνει πως συνεχίζει ό,τι ο προηγούμενος αιώνας είχε εδραιώσει. Κι έτσι εκείνος ο στόχος του 2003, το να περιγράψω τον αιώνα που μόλις είχε περάσει ως μια εποχή η οποία ξεκίνησε από τη θεοποίηση του Έρωτα και τέλειωσε με την αντίστοιχη θεοποίηση του Ερωτισμού, που απαρνήθηκε τη γλώσσα των σωμάτων και μεταπήδησε σ’ εκείνη των ειδώλων, που η Όραση παραμέρισε τις άλλες αδελφές της −την Όσφρηση, την Ακοή, τη Γεύση, την Αφή−, απόλυτα επιβεβαιώνεται.

Σήμερα, λοιπόν, πιστεύω πως η ανάγνωση που έκανα για την εποχή που με γέννησε και με άνδρωσε δεν έχει διαψευστεί. Και πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ερωτική Αγωγή δικαιούται να διεκδικήσει μια συνομιλία με τον αναγνώστη που αποτελεί γέννημα και θρέμμα της εποχής του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μάνος Κοντολέων

Το μυθιστόρημα του Μάνου Κοντολέων Ερωτική αγωγή κυκλοφορεί, σε επανέκδοση, από τις Εκδόσεις Πατάκη (σελ.: 528, τιμή: €13,16).
Στο εξώφυλλο: Joseph Wright, The Corinthian Maid (Η κόρη της Κορίνθου), 1782-1784. National Gallery of Art, Ουάσινγκτον
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Β α σ ι λ ι κ ή

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

«Πολλές φορές καθώς διάβαζα την Ερωτική αγωγή µουρµούρισα µέσα µου ασυναίσθητα: Επιτέλους ένα άλλο, διαφορετικό βιβλίο για άντρες!».
Ισίδωρος Ζουργός

«Ένα πολυδιάστατο κοινωνικό µυθιστόρηµα για την Ιστορία και τα ήθη των Ελλήνων του 20ού αιώνα, µε άρτια γλώσσα και αφοπλιστική τολµηρότητα, ερωτική αγωγή και αρωγή απέναντι στον εικονικό ερωτισµό και νεοσυντηρητισµό της εποχής µας».
Θεόδωρος Γρηγοριάδης

«Ωδές στον έρωτα, στη σάρκα και στους χυµούς της. Όλα αυτά δοσµένα µε γλαφυρή πειστικότητα, ντόµπρα ειλικρίνεια και µ’ έναν αφηγηµατικό οίστρο που καθηλώνουν την ανάγνωση και ταυτόχρονα την απογειώνουν. Ένα µυθιστόρηµα που δικαίως διεκδικεί και βεβαίως κατακτά µία από τις πρωτεύουσες θέσεις στον χώρο της ερωτικής λογοτεχνίας».
Κώστας Ακρίβος

«Ο Μάνος Κοντολέων µε την Ερωτική αγωγή του µας παρουσίασε µια τολµηρή και ευφάνταστη ερωτική σκυταλοδροµία, από τον πατέρα στον γιο, καλύπτοντας δυο γενιές και δυο εποχές του ανδρικού φύλου. Αλλά αυτή η φιλόδοξη µυθοπλασία δε µας µυεί µονάχα στην αθέατη πορεία ενός εφήβου προς την ενήλικη ερωτική ζωή, µα και στο ιστορικό της πλαίσιο, που µοιάζει τροµερά επίκαιρο».
Νίκος Δαββέτας

«Στο µυθιστόρηµα αυτό η διαπραγµάτευση της ερωτικής ταυτότητας µέσα από τα δεσµευτικά κελύφη οδηγεί περίπου νοµοτελειακά στην προφανέστερη διασάλευση της στερεοτυπικής ερωτικής ταυτότητας…».
Θανάσης Τριαρίδης

Ο πεζογράφος ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Γράφει µυθιστορήµατα, διηγήµατα, θέατρο, μικρές ιστορίες και παραµύθια.
Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του:
www.kontoleon.gr
www.manoskontoleon2.blogspot.gr
www.manoskontoleon.blogspot.com
www.manoskontoleonbibliography.blogspot.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ