ertnews.gr

«Eλλήνων Αναστάσιμα» – Η Ανάσταση μέσα από την ελληνική μουσική

19/04 18:13
«Eλλήνων Αναστάσιμα» – Η Ανάσταση μέσα από την ελληνική μουσική

Λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 20:30, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει τη συναυλία «Ελλήνων Αναστάσιμα», που μας εισάγει στο εορταστικό και πασχαλινό πνεύμα της Ανάστασης. Η φετινή μουσική παράσταση της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας και του Εθνικού Ωδείου είναι αφιερωμένη στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις του τόπου μας για την Ανάσταση και συνδυάζει τη βυζαντινή μουσική με τα δημοτικά τραγούδια της Λαμπρής και τους παραδοσιακούς χορούς.

«Eλλήνων Αναστάσιμα» – Η Ανάσταση μέσα από την ελληνική μουσική

Η συναυλία πραγματοποιείται την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Επί σκηνής, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και οι Μουσικές Ομάδες του 24ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας (διδακαλία-διεύθυνση: Μιχάλης Μακρής, έφορος Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου). Τη «μουσική διήγηση» συμπληρώνει η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων (διδασκαλία χορών: Γιάννης Κοντογιάννης).

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Νικόλας Βαφειάδης.

Στη μουσική παράσταση «Ελλήνων Αναστάσιμα»

…ακούγονται αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της βυζαντινής μελουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, ο Ύμνος των Τριών Παίδων, ο ψαλμός Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην από τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, η αναστάσιμη προσευχή Χριστός ανέστη, ο ύμνος Δεύτε λάβετε φως, το κοντάκιο Τη Υπερμάχω και κρατήματα Αναστάσεως.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα δημοτικά τραγούδια «Χριστός ανέστη, μάτια μου» (Μικρά Ασία), «Το  μικρό μου» (τράτα Μεγάρων), «Στην πόρτα μια πορτοκαλιά» (παραδοσιακό Κεντρικής Ελλάδος), «Αμάν γκελ αμάν» (σμυρναίικος καρσιλαμάς), «Σήμερα Χριστός Ανέστη» (πασχαλινό δημοτικό Πελοποννήσου), «Άγιε μου Γιώργη, αφέντη μου» (δημοτικό Καππαδοκίας), «Όλοι πάνε στην εκκλησιά» (πασχαλινό Ευβοίας), το χιλιοτραγουδισμένο ποίημα «Ένα το χελιδόνι» από το Άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη,  που η μουσική γραφή του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε σε σύμβολο ελπίδας και ανάστασης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Παύλος Παπαδόπουλος (βιολί), Φώτης Μυλωνάς (νέι), Αλέκος Βρέτος (ούτι), Πέτρος Καραγιάννης (τζουράς), Δημήτρης Πρίφτης (σάζι), Νίκος Παγκράτης (λαούτο), Γιάννης Καραγιάννης (λαούτο), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελένη Καλπία (κανονάκι), Γιώργος Φίλιππας (κρουστά).


INFO

Τιμές εισιτηρίων: 9 € (Ζώνη Γ΄), 15 € (Ζώνη Β΄), 22 € (Ζώνη Α΄) και 30 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 € (65+, πολύτεκνοι).

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στη συναυλία.

Μέγαρο Μουσικής

Πληροφορίες: Τηλ. 210 72.82.333

www.megaron.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version