Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στη “Φωνή της Ελλάδας” (audio)

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” η φλαουτίστα με διεθνή παρουσία, μουσικός και ερευνήτρια Ναταλία Γεράκη, που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, και μίλησε για το συλλεκτικό βιβλίο/CD «ΟPUS ALEXANDRINUM – Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας», το οποίο βασίστηκε σε μουσικολογική έρευνα της.

Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στη “Φωνή της Ελλάδας” (audio)
H Ναταλία Γεράκη

Η διακεκριμένη μουσικός, μίλησε για το ενδιαφέρον της για τη μουσική και ειδικά για το φλάουτο, για τις σπουδές της στο εξωτερικό και τις συναυλίες που έχει δώσει στη Γερμανία, καθώς και για τη διδακτική δραστηριότητά της (διδάσκει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Στουτγάρδης καθώς και στο Ωδείο Αθηνών).

Η συνομιλία εστιάστηκε όμως περισσότερο στο έργο της “Opus Alexandrinum” και στην έρευνά της για τη μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, ενός τόπου που έχει αγαπήσει.

Το Opus Alexandrinum («Έργον Αλεξανδρινόν») πραγματεύεται τη λόγια μουσική δραστηριότητα των Αλεξανδρινών από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Σκοπός του κειμένου είναι να καταδείξει ότι η μουσική δημιουργία της νεότερης Αλεξάνδρειας υπήρξε απότοκο ενός κοσμοπολιτισμού με βαθιές ρίζες στην ανεπτυγμένη, πολυπολιτισμική κοινωνία της αρχαίας πόλης.

Το συλλεκτικό βιβλίο/CD, το οποίο εκδόθηκε στο ιστορικό ελληνικό τυπογραφείο «Άγκυρα» στην Αλεξάνδρεια από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα διατίθεται αποκλειστικά σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Αποτελεί δε μια σύντομη εκδοχή ενός κειμενικού, ακουστικού και φωτογραφικού συνόλου, που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΕΙΠ www.hfc-worldwide.org/athens/opus-alexandrinum. Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί να διαβάσει για την ίδρυση και την ακμή της πτολεμαϊκής πόλης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, την κυριαρχία του επιστημονικού πνεύματος των Ιώνων, καθώς και τη σταθερή παρουσία, την ευμάρεια και τον σημαίνοντα ρόλο του Ελληνισμού στην οικονομική και πολιτισμική ζωή, αλλά κυρίως στα μουσικά δρώμενα (σωματεία, σύνολα, θέατρα, σχολές, συνθέτες, σολίστ) της νεότερης Αιγύπτου (19ος – 20ός αι.). Έχει επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις φωτογραφικές συλλογές, καθώς και να ακούσει ηχογραφήσεις ενός μικρού, πλην αντιπροσωπευτικού, μέρους της πληθώρας υλικού που απέδωσε η έρευνα. Η εν λόγω καταγραφή αποτελεί μια ενδεικτική των δυνατοτήτων απόπειρα, καθώς η έρευνα εξακολουθεί να αποκαλύπτει νέες ενδιαφέρουσες πηγές.

Όπως ανέφερε η Ναταλία Γεράκη, η εκπόνηση της μελέτης κατέστη εφικτή χάρη στη στήριξη φορέων όπως το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το Αρχείο Κουνάδη, το Ιστορικό Αρχείο του Ωδείου Αθηνών, το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής Γεώργιος Κωνστάντζος.

Στόχος παραμένει, μετά τη μουσική βραδιά που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, να παρουσιαστεί το “Opus Alexandrinum” και στην Αλεξάνδρεια.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος