Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος της Δήμητρας Κίτσιου στο Luminous Eye

Η Luminous Eye παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας και το φωτογραφικό λεύκωμα της Δήμητρας Κίτσιου με τίτλο “Inverse Trajectories/Αντίστροφες τροχιές”.

Μια προσωπική ματιά, ένα οπτικό ημερολόγιο, η φωτογραφική της θέαση του κόσμου. Στην έκθεση παρουσιάζεται μέρος των φωτογραφιών του βιβλίου το οποίο περιλαμβάνει 80 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη φωτογραφική πορεία της Δήμητρας Κίτσιου. Η επιμέλεια της έκθεσης και του βιβλίου είναι του Βασίλη Γεροντάκου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο επιμελητής Βασίλης Γεροντάκος και ο συγγραφέας Γιώργος Μητάς. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Θέμης Ροδαμίτης.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021: 05:00μμ – 22:00 μμ
Παρουσίαση βιβλίου: Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021, 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 3 – 12 Δεκεμβρίου 2021
Μέρες και ώρες προσέλευσης, πέραν της ημέρας των εγκαινίων:
Καθημερινά 05:00 μμ – 09:00 μμ ΕΚΤΟΣ Δευτέρας & Τρίτης
Είσοδος ελεύθερη
Luminous Eye, Μητσαίων 2Α, 11742 Κουκάκι, τηλ. 211 116 1206
Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας κατά του Covid-19.
Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος της Δήμητρας Κίτσιου στο Luminous Eye

Κείμενο Βασίλη Γεροντάκου

Είναι αλήθεια ότι οι φωτογράφοι, θέλοντας ή μη και ανεξάρτητα από τον τρόπο που δουλεύουν, δεν κάνουν τίποτα άλλο από ένα οπτικό ημερολόγιο. Όποιον δρόμο και να
διαλέξουν, είτε σκηνοθετώντας τις ιδέες τους με συγκροτημένο τρόπο και μεθοδολογία είτε αποκαλύπτοντας την ρέουσα πραγματικότητα με όλες τις πιθανές μεταμορφώσεις της, ουσιαστικά εικονογραφούν το πεπρωμένο μιας εν δυνάμει προοπτικής που εκφράζει την σχέση τους με τον κόσμο.

Η Δήμητρα Κίτσιου φαίνεται να γνωρίζει αυτήν την ιδιότητα της φωτογραφίας και οι εικόνες που μας φανερώνει, ανεξάρτητα αν είναι σημερινές ή ανήκουν σε ένα παρελθόν
που μικρή σχέση έχει με το σήμερα, ρέουν μέσα σε μια κυματοειδή αφήγηση. Ο χρόνος γίνεται το ταμπλό για να καρφιτσώσει στιγμές και να νοηματοδοτήσει έναν κόσμο στον οποίο πιστεύει.

Οι εμμονές της εκφράζουν τις αναγκαίες εκείνες σταθερές που επανέρχονται κατά τακτά διαστήματα δίνοντας την στιβαρότητα ενός μηχανισμού που απαιτείται για να
ενεργοποιηθούν οι εκ βαθέων προθέσεις της. Το πέταγμα των πουλιών, οι κολυμβητές, οι μικροσκοπικές μαύρες φιγούρες, είναι τα σημεία στίξης για να γίνει πιο ευανάγνωστο το κείμενο που μας προδίδει την κρυφή της σχέση με τον κόσμο.

Η φόρμα της, αρχικά εμφανής και έντονη μέσα από την αντίθεση του ασπρόμαυρου, υποχωρεί από την ιδιάζουσα χρήση του ανάφορου διατηρώντας όμως μια καθαρή περιγραφή με σαφή προσανατολισμό, χωρίς να αρνιέται τον έκδηλο χαρακτήρα της.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τίτλος του λευκώματος της Δήμητρας, Inverse Trajectories, μας υποδεικνύει την αντίστροφη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να
μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τις αξίες του φωτογραφικού τόπου που μας προτείνει. Η φωτογραφία γίνεται οδηγός και πυξίδα για να αντιληφθούμε την αρχιτεκτονική του όλου εγχειρήματος. Η παντοδυναμία των εικόνων, ελλείψει φωτογραφικών τίτλων, και η ροή του οπτικού λόγου, υποδεικνύουν έμμεσα τον υποσυνείδητο αλλά εντέλει αποκαλυπτικό τρόπο παραγωγής τους.

Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος της Δήμητρας Κίτσιου στο Luminous Eye

Συντελεστές

Δήμητρα Κίτσιου

Η Δήμητρα Κίτσιου ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως freelance consultant και project manager. Σπούδασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, στη συνέχεια διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και business coaching στο Athens Coaching Institute. Φωτογραφίζει από τα φοιτητικά της χρόνια.   Δάσκαλος της τα τελευταία χρόνια είναι ο Βασίλης Γεροντάκος ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Διονύση Κούτση, Ανδρέα Καμουτσή , Μιχάλη Παππά, Αχιλλέα Νάσιο, Άκη Χρήστου και Πηνελόπη Πετσίνη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει εκδώσει το photo-zine «Fleeting Glances» (αυτοέκδοση, 2019) και το φωτογραφικό λεύκωμα «Inverse trajectories» (Luminous Eye Editions, 2021).  Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διαδικτυακά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Βασίλης Γεροντάκος 

Μαθηματικός, μουσικός, φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας.
Συνιδρυτής της Luminous Eye.

Γιώργος Μητάς 

Ο Γιώργος Μητάς γεννήθηκε το 1966 στη Λιβαδειά. Μεγάλωσε στο Παγκράτι. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) στην Αλιευτική Βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Χαλ (Hull) της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες του Χαλ (Κίχλη, 2011 – βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Λογοτεχνικά Βραβεία «Διαβάζω» 2012, βραχεία λίστα για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012 Διηγήματος-Νουβέλας) και τη νουβέλα Το σπίτι (Κίχλη, 2014 – βραχεία λίστα για το Βραβείο Πεζογραφίας περιοδικού «Κλεψύδρα» 2015).

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Τα δύο δώρα» κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2021 από τις εκδόσεις Στερέωμα με θερμή υποδοχή από κριτικούς και κοινό.

Θέμης Ροδαμίτης

Ο Θέμης Ροδαμίτης έχει ένα μεγάλο βιογραφικό, ένα όνομα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από οργάνωση εκδηλώσεων μέχρι διεύθυνση
φεστιβάλ, ραδιοφωνικές εκπομπές και άλλα. Από το ιστορικό «Καφέ Παράσταση» ένα χώρο πολιτισμού που λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας για δέκα χρόνια, από το 1988 μέχρι το 1998 μέχρι το φεστιβάλ Τήνου του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής για 18 χρόνια μέχρι το 2020, έως τη σειρά εκδηλώσεων «Φίλοι στο Φίλιον» και το πρόσφατο Art Festival της Μυκόνου.

Luminous Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία | συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της | του Βασίλη Γεροντάκου, του Χάρη Κακαρούχα, της Εύης
Καραγιαννίδη, της Κατερίνας Καρανίκα και του Παύλου Παυλίδη | με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες φωτογραφικές γκαλερί και φωτογράφους | σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο | με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος