Ημερίδα: «Διάλογοι» από το ΑΠΕ-ΜΠΕ – «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Η ημερίδα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ξανθίππη Χόιπελ» του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜus), στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ομιλητές:

Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – «Η Θεσσαλονίκη και οι γεωπολιτικές μεταβολές στην περιοχή»
Δρ. Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών διαΝΕΟσις – «Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα: προκλήσεις και ευκαιρίες»
Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός, καθηγητής Πανεπιστημίου – «Η (Βόρεια) Ελλάδα ως “κόμβος” στο εν εξελίξει ενεργειακό παιχνίδι στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο»
Γιώργος Σταφυλάκης, προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ, με έδρα το Βουκουρέστι, αρμόδιος για τις βαλκανικές τουριστικές δεξαμενές, Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – «Ο από βορρά οδικός τουρισμός ως αιμοδότης της τουριστικής μας βιομηχανίας» –
Sibylla Bendig, Γενική Πρόξενος Γερμανίας, Sandrine Mouchet, Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης – «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα “μάτια” της διεθνούς διπλωματίας»
Η συζήτηση θα διεξαχθεί με την μέθοδο των ερωτήσεων προς τους ομιλητές τις οποίες θα υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι Σταύρος Τζίμας, Σοφία Παπαδόπουλου και Αλεξάνδρα Γούτα.
Για την προσαρμογή του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη νέα εποχή, την ψηφιακή εποχή, μίλησε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αιμίλιος Περδικάρης. «Στόχος μας είναι σύντομα το Πρακτορείο ν’ αλλάξει», είπε ο κ. Περδικάρης και σημείωσε: «Όχι φυσικά ως προς τις αρχές που χαρακτηρίζουν τη δουλειά των ανθρώπων του και τις αξίες που το συνοδεύουν. Αν και συχνά είναι πιο ευάλωτο στην κριτική εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του, οι αξίες αυτές αφορούν το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα: είναι η εγκυρότητα, είναι η αξιοπιστία και κυρίως είναι η διάχυση της πληροφορίας όχι μόνο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά, εν τέλει, στην ίδια την κοινωνία.

Η αλλαγή έχει να κάνει με την προσαρμογή του Πρακτορείου μας στη νέα εποχή. Στην ψηφιακή εποχή. Γνωρίζετε όλοι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας προκύπτοντας ως ανάγκη λόγω της πανδημίας, ενώ θα έπρεπε να είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Εμείς, θέλουμε να είμαστε μέρος της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται τους τελευταίους μήνες. Το επιδιώκουμε και θα το κερδίσουμε. Το χρειαζόμαστε για ν’ αναδείξουμε τη δουλειά μας και για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμά της που επικοινωνούμε στους πολίτες, δηλαδή σε όλους εσάς».

Νέα ψηφιακή ταυτότητα – νέο ψηφιακό προϊόν

«Φιλοδοξούμε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων να γίνει ένα σύγχρονο πρακτορείο, στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού, δίνοντας έμφαση στο ψηφιακό προϊόν», τόνισε και πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

– Είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω ότι προχωρήσαμε σε μια μεγάλη προγραμματική συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου και την αναβάθμιση της τεχνολογικής του υποδομής. Η συμφωνία αυτή θα ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα και συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αναγέννηση του Πρακτορείου και το πέρασμά του στην ψηφιακή εποχή.

– Θα προχωρήσουμε όχι μόνο στην αναβάθμιση της ψηφιακής εικόνας του Πρακτορείου μας και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, αλλά και στην παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής ταυτότητας και τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού προϊόντος. Θα δώσουμε έμφαση σε σύγχρονους τρόπους δημοσιογραφικής παραγωγής, στην εικόνα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα επιδιώξουμε τη διάδραση με τους πολίτες και θα επενδύσουμε στην καινοτομία. Βέβαια, θα διατηρήσουμε ακέραιες τις αξίες και αρχές μας στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα και τις οποίες υπηρετούν με επαγγελματισμό και συνέπεια όλοι οι άνθρωποι του Πρακτορείου.

– Αλλαγή της εικόνας, όμως, δεν σημαίνει μόνο αλλαγή, για παράδειγμα, της ιστοσελίδας μας ή ακόμη και της εταιρικής μας ταυτότητας. Δεν σημαίνει μόνο αλλαγή εταιρικών δομών, η οποία είναι επιβεβλημένη και μάλιστα επείγει, ώστε να βελτιώσουμε την εσωτερική λειτουργία μας και άρα το παραγόμενο αποτέλεσμα. Η αλλαγή θα είναι ολιστική. Αφορά την εξωστρέφεια του Πρακτορείου και δείγμα εξωστρέφειας είναι η σημερινή εκδήλωση. Είναι τα webinars που ξεκίνησαν να διοργανώνονται για θέματα της επικαιρότητας ή γενικότερου ενδιαφέροντος από τον περασμένο Μάρτιο. Είναι η ενίσχυση της επαφής με την ομογένεια, αλλά και η δυνατότητα των ξένων να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από το Πρακτορείο. Ν’ αποτελέσει δηλαδή μια ψηφιακή πύλη γνωριμίας και εισόδου τους στη χώρα μας.

– Αλλαγή της εικόνας μας συνιστά, τέλος, η επέκταση του χαρακτήρα του Πρακτορείου ως μιας πύλης αμφίδρομης πληροφόρησης για την κοινωνία των πολιτών, τους φορείς, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι η παρουσίαση στη σημερινή εκδήλωση της έρευνας της diaNEOsis για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας επίσης μια ευρύτερη συνεργασία του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου με τη diaNEOsis. Καλωσορίζουμε και θα επιδιώξουμε αντίστοιχες συνεργασίες, όπως και τη συνεργασία με ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου ν’ αναπτύξουμε καινοτόμες εφαρμογές και -γιατί όχι- εργαλεία για τους επαγγελματίες και τους οργανισμούς των Μέσων Ενημέρωσης.

Ενεργής και δυναμική η σχέση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη Θεσσαλονίκη

Ως προς τη σχέση του Πρακτορείου με τη Θεσσαλονίκη ο κ. Περδικάρης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργή και δυναμική και προσέθεσε: «Η θέση, άλλωστε, της πόλης στις γεωπολιτικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, μέσα στο τόξο που ξεκινά από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και φτάνει ως την Ανατολή Μακεδονία και Θράκη, αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια, δικαιολογεί απόλυτα το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και άρα επιβάλλει τον ενεργό ρόλο του Πρακτορείου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε η σημερινή εκδήλωση να εστιάσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, τη γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης. Ιδωμένο δε μέσα από διαφορετικά πρίσματα: το ενεργειακό, τον τουρισμό, τη διπλωματία».

Τόνισε πως η αποψινή ημερίδα «είναι και η απαρχή αντίστοιχων εκδηλώσεων που υπαγορεύει η λογική της εξωστρέφειας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου και το πέρασμά του στη νέα εποχή» και συνέχισε: «Αυτό το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έμοιαζε ακατόρθωτο για το Δημόσιο, αλλά έγινε πράξη. Δεν μας επιτρέπεται να παραμένουμε ουραγοί των εξελίξεων, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, πρέπει να ισχυροποιηθεί».

Ευχαρίστησε, επίσης, την ΕΡΤ, καθώς η ημερίδα αναμεταδίδεται μέσα από την ειδησεογραφική της ιστοσελίδα ertnews.gr και υποσχέθηκε ότι και αυτή η πρωτοβουλία είναι απαρχή εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις συνέργειες των δημόσιων μέσων ενημέρωσης προς όφελος όλων των πολιτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος