«Η Ανατολή Έδυσε»: Ντοκιμαντέρ και βιβλίο για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Tην Πέμπτη 2 Μαΐου στις 18.30, το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ διοργανώνουν, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας) εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή έδυσε».

Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή, Κώστα Μισαηλίδη (Νικομήδεια, 1883 – Αθήνα, 1955) καθώς και την υλοποίηση ιστορικού ντοκιμαντέρ βασισμένου στις ανταποκρίσεις του.

Ο Κώστας Μισαηλίδης, ανταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, κατέγραψε λεπτομέρειες και ιστορικά συμβάντα από το μέτωπο, ενώ παράλληλα διετέλεσε και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω του ότι γνώριζε άπταιστα την οθωμανική και τουρκική γλώσσα.

Οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για ερευνητές, ιστορικούς και για όσους θέλουν να «περιπλανηθούν» στην ιστορία, μέσα από τις περιγραφές του σημαντικού δημοσιογράφου-ανταποκριτή.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού. Την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Κέντρος και τη μουσική υπέγραψε ο Γιάννης Βοργίας. Το φιλμ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ειρήνη Σαρίογλου (ιστορικός σύμβουλος).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Κράτηση θέσεων καθημερινά 09:00-16:00 στο 210-6669131 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@idisme.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος