Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζει για το έτος 2022 πολλές επετειακές εκδηλώσεις μνήμης εμπνευσμένες από την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με κορυφαία εκδήλωση το συμφωνικό έργο “Ρέκβιεμ για την Σμύρνη” του Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Το “Ρέκβιεμ για την Σμύρνη” αποτελεί ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον συνθέτη και θα παρουσιαστεί, σε παγκόσμια πρώτη, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022.

Tο Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε το φθινόπωρο του 2020 ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες ζητώντας να κατατεθούν πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις (θεάτρου, μουσικής, χορού, ποίησης κλπ). με στόχο να προκριθεί μια και να συμπεριληφθεί στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Φεστιβάλ Επταπυργίου, το καλοκαίρι του 2022.

Από τις 76 αξιόλογες προτάσεις που κατατέθηκαν, μέχρι την καταλυτική 30η Νοεμβρίου 2020, η πιο ολοκληρωμένα δομημένη, ήρθε από τον Γεώργιο Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η πρόταση αφορά στη σύνθεση ενός νέου, πρωτότυπου συμφωνικού έργου, διάρκειας 80 λεπτών, για τρία σολιστικά όργανα (πιάνο, σαντούρι, ηλεκτρική κιθάρα), Συμφωνική ορχήστρα, Μικτή χορωδία, τέσσερις μονωδούς και έναν αφηγητή, σε μορφή σύγχρονου Ρέκβιεμ. Ο τίτλος του θα είναι: “Ρέκβιεμ για την Σμύρνη” και θα βασίζεται αφενός σε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και αφετέρου σε ρυθμούς και μελωδίες της μικρασιατικής ελληνικής παράδοσης.

Το Μυθιστόρημα του Σεφέρη, γραμμένο σε μια συγκεκριμένη σκοτεινή στιγμή της Ιστορίας της Ελλάδας (1933), πολύ κοντινή με την μικρασιατική καταστροφή (1922), αντλεί σε μεγάλο βαθμό την έμπνευσή του από τα συναισθήματα που γεννά η διάλυση ενός μεγάλου ονείρου. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επταπυργίου και προτάθηκε ήδη συνεργασία στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μία από τις καλύτερες Ορχήστρες της χώρας μας ενώ θα πλαισιωθεί από ανάλογου βεληνεκούς καλλιτεχνικούς συνεργάτες.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή θα ανακοινωθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος