Δίκτυο «Η Φωνή της» – Γυναίκες συγγραφείς κατά της έμφυλης βίας (audio)

“Εμείς, γυναίκες συγγραφείς, αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή βίας που συνδέεται με το φύλο και επιθυμούμε να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή γυναικών που κακοποιούνται, βιάζονται ή και θανατώνονται στο πλαίσιο της πατριαρχίας, φαινόμενο μοναδικής ιστορικής αντοχής, το οποίο αναπαράγεται και διαιωνίζεται και στη χώρα μας. Είμαστε γυναίκες, είμαστε συγγραφείς και δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχες”.

Έτσι ξεκινά η ιδρυτική διακήρυξη του δικτύου «Η Φωνή της» – Γυναίκες συγγραφείς κατά της έμφυλης βίας  και των γυναικοκτονιών, η ανακοίνωση της οποίας έγινε τον Φεβρουάριο του 2022. Κύριος σκοπός, όπως αναφέρεται ρητά στη διακήρυξη: «να συνδράμουμε στην ανάδειξη και αναγνώριση του φαινομένου της γυναικοκτονίας ως σεξιστικού εγκλήματος και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην έμφυλη βία κάθε μορφής και σήμανσης».

Δυο χρόνια μετά, το δίκτυο «Η Φωνή της» έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική γυναικεία συλλογικότητα, παρούσα στις κοινωνικές διεκδικήσεις, με δράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού αλλά και με στήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα της πατριαρχίας.

Τα κοινωνικά αντανακλαστικά, η αλληλεγγύη στα θύματα και η ζωογόνα συνύπαρξη και συνοδοιπορία των μελών της ομάδας είναι τα στοιχεία που ξεχώρισε η Ροζίτα Σπινάσα, μέλος του δικτύου, μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου στο πλαίσιο του αφιερώματος της Φωνής της Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024.

Δίκτυο «Η Φωνή της» – Γυναίκες συγγραφείς κατά της έμφυλης βίας (audio)
Ροζίτα Σπινάσα

Δικηγόρος και συγγραφέας («στόμαστομαστό», Κέδρος 2017 και «Σπόροι για φύτεμα», Κέδρος 2019) η Ροζίτα Σπινάσα, μίλησε για τις προτεραιότητες του δικτύου, για τη σχέση λογοτεχνίας και κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και για τις  σωματικές, λεκτικές και ψυχολογικές διαστάσεις της έμφυλης βίας και διάκρισης κατά των γυναικών. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

Πολύ σημαντική συμβολή του δικτύου κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτιστικού ακτιβισμού στην Ελλάδα του σήμερα είναι η έκδοση της Ανθολογίας με τον ομώνυμο τίτλο «Η Φωνή της» το 2023 από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου προσφέρονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

Σε αυτήν τη ανθολογία, πενήντα τρεις γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μιλούν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, ορατής και αόρατης, για τις δομές της έμφυλης κυριαρχίαςστην πολυπλοκότητά τους, για τα βιώματα της καταπίεσης αλλά και του αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Δίκτυο «Η Φωνή της» – Γυναίκες συγγραφείς κατά της έμφυλης βίας (audio)

Γράφουν οι: Ελένη Αράπη, Γεωργία Βεληβασάκη, Τζούλια Γκανάσου, Αγγελική Δαρλάση, Σίσσυ Δουτσίου, Βασιλική Δραγούνη, Σόνια Ζαχαράτου, Ελευθερία Θάνογλου, Τζένη Θεοφανοπούλου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Ελένη Καρασαββίδου, Κατερίνα Καριζώνη, Λίλα Κονομάρα, Κώστια Κοντολέων, Δήμητρα Κουβάτα, Ελένη Λιντζαροπούλου, Εύα Μαθιουδάκη, Κωστούλα Μάκη, Κατερίνα Μαλακατέ, Αργυρώ Μαντόγλου, Σοφία Μαντουβάλου, Πέννυ Μηλιά, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Τέσυ Μπάιλα, Όλγα Μπακοπούλου, Ελένη Μπιρμπίλη, Ελένη Μπουκαούρη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Σοφία Μπραϊμάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαριάννα Νικολάου, Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Ελευθερία Παραγιουδάκη, Χάρις Παρασκευοπούλου, Ισμήνη Παφίτη, Αλέκα Πλακονούρη, Ελένη Πριοβόλου, Νατάσα Ρεμούνδου, Φλώρα Σαρτζετάκη, Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Μαρία Σκιαδαρέση, Πέλα Σουλτάτου, Ροζίτα Σπινάσα, Εύα Στάμου, Ελένη Στελλάτου, Ιφιγένεια Τέκου, Πασχαλία Τραυλού, Λίλια Τσούβα, Χρύσα Φάντη.

Η παρουσίαση της ανθολογίας με εκδηλώσεις και συζητήσεις ανά την Ελλάδα αλλά και η προετοιμασία μιας νέας συλλογής ποιημάτων και μικρών πεζών με θέμα την έμφυλη ταυτότητα, είναι στα άμεσα σχέδια του δικτύου, που δεν παύει να επαγρυπνεί τόσο σε κοινωνικό επίπεδο (είναι σε εξέλιξη η διοργάνωση της συμμετοχή του στο επόμενο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας), όσο και σε εκπαιδευτικό (είναι σε εξέλιξη σεμινάριο Γυναικείων/Φεμινιστικών Σπουδών δύο κύκλων με την επιστημονική ευθύνη της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρίας Γκασούκα).

Επικοινωνία με το δίκτυο «Η Φωνή της» Γυναίκες συγγραφείς κατά της έμφυλης βίας  και των γυναικοκτονιών στο gynaikessyggrafeis@gmail.com και στο facebook Η Φωνή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος