Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Πορεία στο χρόνο» επέλεξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Array

Για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που υλοποιεί κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό δράσεων, πρότεινε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ (παραγωγής 2021) «Πορεία στο Χρόνο», το οποίο ερευνά την Ιστορία των ΓιαννιωτοΕβραίων, εστιάζοντας στην πολυκύμαντη ιστορία τους και στον εκτοπισμό τους τον Μάρτιο του 1944 από τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μάλιστα, η πλατφόρμα ERTFLIX περιέχει τη νέα δραματική σειρά εποχής «Το βραχιόλι της φωτιάς», η οποία περιγράφει την αληθινή ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.

Ντοκιμαντέρ «Πορεία στο Χρόνο» – Πού εστιάζει

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει την εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων υπήρξε το κέντρο του Ελληνόφωνου Ρωμανιώτικου Εβραϊσμού για αρκετούς αιώνες. Με την ενεργή της παρουσία στα Γιάννενα, από τη βυζαντινή εποχή μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, που αποτυπώνεται ως σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έλευση και τη διαχρονική παρουσία των Εβραίων στα Γιάννενα, τις ενδοκοινοτικές και διακοινοτικές σχέσεις τους, την κοινωνική διαστρωμάτωση, τη μέριμνα για την εκπαίδευση, την εθιμική ζωή και τους επηρεασμούς που δέχθηκαν από τις χριστιανικές παραδόσεις της περιοχής.

Ιχνηλατείται, επίσης, η καλλιέργεια του αντισημιτισμού στην περιοχή, παρουσιάζεται η ενσωμάτωση των Γιαννιωτοεβραίων στο Ελληνικό Εθνικό Κράτος, καθώς και η συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες και την Εθνική Αντίσταση.

«Το βραχιόλι της φωτιάς» – Η πλοκή

Το βραχιόλι που βρίσκει εντελώς απρόσμενα στα χέρια μιας ηλικιωμένης τσιγγάνας ο 45χρονος κοσμηματοπώλης Ιωσήφ Κοέν το 1962, γίνεται η αφορμή για μια καταβύθιση στο οικογενειακό παρελθόν και στην προσωπική του ιστορία στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα.

Εκεί ζουν η Μπενούτα και ο Μωύς Κοέν, ένα ζευγάρι επιφανών Εβραίων μαζί με τα παιδιά τους. Η γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές ιστορία τους, ξεκινά από το 1917, όταν η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη απειλεί τα πάντα. Η έγκυος Μπενούτα και τα τέσσερα παιδιά της βιώνουν στιγμές αγωνίας, όταν οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία και ένας τσιγγάνος, τους σώζει την τελευταία στιγμή. Στον τσιγγάνικο καταυλισμό, η Μπενούτα θα φέρει στον κόσμο το στερνοπούλι της οικογένειας, τον Ιωσήφ, ένα παιδί γεννημένο μέσα στη φωτιά. Οι απώλειες πολλές αλλά το βραχιόλι, ένα πολύτιμο οικογενειακό κόσμημα, σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα, Εβραίους και Τσιγγάνους.

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00 και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα «Το βραχιόλι της φωτιάς» θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 – με διπλό επεισόδιο την πρώτη εβδομάδα.

Στη νέα σειρά της ΕΡΤ πρωταγωνιστεί ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σταμούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος, ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

Για να παρολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Πορεία στο Χρόνο», πατήστε εδώ.

Για να παρολουθήσετε «Το βραχιόλι της φωτιάς», πατήστε εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος