«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου μιλάει στην ΕΡΤ για την πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά

Array

Η νέα καθηλωτική σειρά της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς» που ξεκινά να προβάλλεται από αύριο (25/01) στο ERTFLIX και αμέσως μετά στην ΕΡΤ1, αναβιώνει μία πραγματική και συγκλονιστική ιστορία, την οποία έχει καταγράψει στο ομώνυμο βιβλίο της η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου. Η συγγραφέας μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ για την υπόσχεση που είχε δώσει στον αγαπημένο της πατέρα, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, να δείξει στον κόσμο τι έγινε με τους Έλληνες Εβραίους.

«Πραγματικά είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που μια υπόσχεση που έδωσα στον πατέρα μου πριν από χρόνια την έκανα πράξη με το βιβλίο μου», δήλωσε η κ. Σαΐα Μαγρίζου. «Μου είπε την ιστορία του, την ιστορία της σεφαραδίτικης οικογένειάς του, που οδηγήθηκε άδικα από τον ναζισμό, από τη μισαλλοδοξία, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχασε ανθρώπους εκεί. Έγινε πειραματόζωο στα χέρια του Μένγκελε, αλλά γύρισε νικητής. Γύρισε για να πει σε όλον τον κόσμο τι έγινε εκεί… Και με όρκισε να το γράψω, όταν έμαθε ότι έγινα συγγραφέας, κάποια στιγμή, με φώναξε στη Θεσσαλονίκη από τη Λάρισα όπου ζω, και μου λέει “τώρα έλα να στα πω, για να τα γράψεις”. Λίγο καιρό μετά πέθανε, δυστυχώς. Και εγώ το έγραψα».

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου μιλάει στην ΕΡΤ για την πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά

Είναι κοινός τόπος σε οικογένειας επιζώντων του Ολοκαυτώματος να μην μιλούν για αυτό στους νεότερους. Και η οικογένεια της κ. Σαΐα Μαγρίζου δεν ήταν διαφορετική ως προς αυτό, τουλάχιστον στην αρχή. «Δεν μιλούσαν οι γονείς μας για αυτά τα θέματα, ήταν πολύ σκληρά θέματα. Τα τελευταία 5 χρόνια άρχισαν να μας λένε πράγματα. Θεωρούσαν ότι δεν θα τους πίστευαν; Θέλαν να τα ξεχάσουν; Δεν ξέρω. Το 11 62 57 χαράχτηκε στο χέρι του πατέρα μου, όπως και σε όλους τους άλλους. Από μικρά παιδιά, τον βλέπαμε αυτόν τον αριθμό και όταν ήμασταν μικρά μας έλεγε απλώς “οι Γερμανοί”. Αλλά αργότερα, κομμάτι κομμάτι μας αφηγούνταν, όμως τον έπιανε ένας λυγμός και του λέγαμε σταμάτα μπαμπά, δεν πειράζει, και σταματούσε. Αλλά όταν είδαν οι γονείς μας μεγαλώνοντας ότι αμφισβητείται το Ολοκαύτωμα, αυτό δεν το άντεχαν και γι’ αυτό θέλανε να μας τα πουν».

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου μιλάει στην ΕΡΤ για την πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά

Στην ανησυχία των τηλεθεατών για το αν θα άντεχαν να δουν μια τέτοια σειρά όπου αποτυπώνεται όλη τη φρίκη εκείνης της εποχής, η συγγραφέας απαντά: «Δεν είναι μια σειρά φρίκης! Είναι μια σειρά αισιοδοξίας… Αισιοδοξία ότι η ζωή συνεχίζεται. Και θυμάμαι που μου έλεγε ο μπαμπάς μου “η επιβίωσή μας ήταν η νίκη μας στον ναζισμό” και συνέχισαν και φτιάξανε τα σπιτικά τους, φτιάξανε οικογένειες, τις δουλειές τους… Δεν μας ενστάλαξαν ποτέ μίσος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μας είπαν όμως ποτέ να μην ξεχάσουμε για να μην ξαναγίνουν αυτά τα γεγονότα».

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου μιλάει στην ΕΡΤ για την πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά

Στη σειρά η κ. Σαΐα Μαγρίζου δεν αναμένει να δει μόνο την αναβίωση της οικογενειακής της ιστορίας, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό: «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη, όχι γιατί θα αναβιώσει η ιστορία της οικογένειας του πατέρα μου, αλλά γιατί μέσα από τον πατέρα μου και από όλη την οικογένειά του θα αναβιώσει η μνήμη όλων των 55.000 Ελλήνων Εβραίων και θα μάθει ο κόσμος ότι όταν καιγόντουσαν οι Έλληνες Εβραίοι στα στρατόπεδα, ήταν παιδιά της Ελλάδας αυτά που καιγόντουσαν, πράγμα που δεν το ξέρουν, πραγματικά. Και μου λένε πολλοί νέοι άνθρωποι ότι θέλουν να δουν τη σειρά… Και νέα παιδιά, που δεν βλέπουν τηλεόραση, τους τράβηξε πάρα πολύ το θέμα και θέλουν να μάθουν. Γιατί είναι λυπηρό ότι δεν μαθαίνουμε στα σχολεία. Υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή παράγραφος».

Από αύριο, 25 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα μπορείτε να δείτε στο ΕRΤFLIX όλα τα επεισόδια της νέας καθηλωτικής σειράς. Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00 και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα, «Το βραχιόλι της φωτιάς» θα προβάλλεται από την ΕΡΤ1 -με διπλό επεισόδιο την πρώτη εβδομάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος