Διαδικτυκό συνέδριο: “Ισπανία και Ελλάδα, 1821-1823: Η Μεσόγειος ως χώρος επανάστασης και ελευθερίας”

ανταπόκριση από την Ισπανία: Δώρα Μακρή

Στην Ισπανία, την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, στις 6.00 μ.μ. (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας), με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Μάλαγας, σε συνεργασία με τον Ισπανοελληνικό Μορφωτικό Σύλλογο ( Asociación Cultural Hispanohelénica), διοργανώνει διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο: “Ισπανία και Ελλάδα, 1821-1823: Η Μεσόγειος ως χώρος επανάστασης και ελευθερίας” το οποίο θα παρουσιάσει η Ph.D. Εύα Λατόρρε Μπρότο (Dr. Eva Latorre Broto).

Όποιος ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει θα πρέπει να στείλει ένα email στο: 1821conferencia@gmail.com με το όνομα και το επίθετο του και θα λάβει μήνυμα με τον σύνδεσμο Meet για να έχει πρόσβαση στο διαδικτυακό συνέδριο.

Περίληψη:

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, 1821-1823: Η Μεσόγειος ως χώρος για την Επανάσταση και την Ελευθερία.

Eva Latorre Broto

Παραδοσιακά, θεωρείται ότι η Ισπανία del Trienio Liberal, ήταν βυθισμένη στα δικά της εσωτερικά προβλήματα και έτσι παρέμεινε στο περιθώριο της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και του αντίκτυπου που το γεγονός αυτό προκάλεσε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Παρέμεινε λοιπόν στο περιθώριο του φαινομένου του Φιλελληνισμού, του ιδεολογικού, πολιτικού και πολιτιστικού κινήματος που στόχο είχε να εκφράζει την αγάπη του για την Ελλάδα και να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να υπάρχει ως ανεξάρτητο έθνος.

Δεδομένου ότι στην Ισπανία, τα πρώτα γνωστά έργα που ασχολούνται με την Ελληνική Επανάσταση άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 1828, η ιστορική έρευνα και η λογοτεχνική κριτική έχουν μέχρι στιγμής αποδεχθεί, χωρίς συζήτηση, ότι η εμφάνιση του Φιλελληνισμού στην Ισπανία ήταν ένας καρπός μιας ρομαντικής αντίληψης βασισμένης σε πολιτιστικά ρεύματα της Βρετανίας ή της Γαλλίας.

Ωστόσο, η μελέτη του Τύπου της εποχής που υποστήριζε τα διαφορετικά ρεύματα της κοινής γνώμης που αναπτύχθηκαν στην “España del Trienio”, καθώς και άλλες ιστορικές πηγές εκείνης της εποχής, αποκαλύπτoυν ότι ο Φιλελληνισμός εμφανίστηκε στην Ισπανία αυθόρμητα αμέσως μόλις έφθασαν τα πρώτα νέα της εξέγερσης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη (en los Principados del Danubio) τον Μάρτιο του 1821.

Διαδικτυκό συνέδριο: “Ισπανία και Ελλάδα, 1821-1823: Η Μεσόγειος ως χώρος επανάστασης και ελευθερίας”Η ιδεολογία του Φιλελληνισμού διείσδυσε με έντονο τρόπο σε όλα τα στρώματα της ισπανικής κοινωνίας εκείνη την εποχή, προκαλώντας ιστορικά γεγονότα που μπορούν να εντοπιστούν σε ντοκιμαντέρ της εποχής. Όπως για παράδειγμα, η μυστική διπλωματική αποστολή που ο Πρόεδρος της Προσωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ανέθεσε στον έμπιστό του Ανδρέα Λουριώτη, με στόχο να διαπραγματευτεί μια συνθήκη αμοιβαίας συνεργασίας με την Ισπανική Κυβέρνηση της Μαδρίτης το 1822.

Εάν η Ισπανία δεν είχε απειληθεί από τις συμφωνίες της Βερόνας το 1822 και την επικείμενη γαλλική εισβολή του Δούκα του Ανγκουλέμ και είχε μπόρεσε να συμφωνήσει στα αιτήματα των Ελλήνων, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης θα είχε γραφτεί με διαφορετικό τρόπο – αδύνατον να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό, αλλά σε κάθε περίπτωση, διαφορετικά – από το πώς την γνωρίζουμε σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος