Απεβίωσε ο Jean-Marc Vallée, σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club»

Array

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Jean-Marc Vallée, έφυγε από τη ζωή μια μόλις μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης για το Dallas Buyers Club, μας αφήνει σημαντική παρακαταθήκη όχι μόνο τις ταινίες του, που οι περισσότερες από αυτές ήδη αποτελούν μέρος της ιστορίας της 7ης τέχνης· αλλά και πολλές σειρές με διάσημους ηθοποιούς που τον εμπιστεύτηκαν και πέρασαν από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη. Αν η τηλεόραση μας είναι σήμερα καλύτερη από ποτέ, αν οι τηλεοπτικές σειρές θυμίζουν μικρές κινηματογραφικές ταινίες, αν ηθοποιοί βραβευμένοι με Όσκαρ πρωταγωνιστούν σε σειρές περιορισμένων επεισοδίων, σίγουρα αυτό οφείλεται στον νεότατο καναδό δημιουργό.

Αυτό το έτος είναι αδυσώπητο για την τέχνη του κινηματογράφου. Olympia Dukakis, Cloris Leachman, Mira Furlan, John Reilly, Lina Wertmüller, Marion Ramsey, Tanya Roberts, Christopher Plummer, Dustin Diamond, Jessica Walter, George Segal, Helen McCrory, Willie Garson, Chick Vennera, Robert Downey Sr., William Smith, Richard Donner, Ray MacDonnell, Robert Hogan, Lois De Banzie, Samuel E. Wright, Charles Grodin, Johnny Crawford, Barbara Shelley είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή αυτό το χρόνο, όλοι τους με προσφορά κυρίως στην τηλεόραση αλλά και τον κινηματογράφο. Από χθες, ένα σημαντικό κεφάλαιο της τέχνης ανήκει στην αιωνιότητα.

Ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ που σκηνοθέτησε τις ταινίες «C.R.A.Z.Y.», «Άγρια», «Ξανά από την Αρχή», «Café De Flor» «Dallas Buyers Club», έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 58 ετών. Ο καναδός σκηνοθέτης και εγκάρδιος φίλος της Reese Witherspoon, είναι υπεύθυνος για την εμπιστοσύνη που αισθάνθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που αποφάσισαν να ενταχθούν στο δυναμικό τηλεοπτικών σειρών όπως τη Nicole Kidman, τη Reese Witherspoon, τη Shailene Woodley, τη Meryl Streep, την Amy Adams, την Patricia Clarkson, τη Zoe Kraviz, τη Laura Dern. Οι σειρές του «Αιχμηρά Αντικείμενα» και «Μυστικά και Ψέματα» (και οι δύο έχουν προβληθεί από την ΕΡΤ) αντιμετωπίστηκαν σαν αυτόνομες κινηματογραφικά ταινίες χαρίζοντας σωστά δομημένες ιστορίες και εξαιρετικές ερμηνίες.

Ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ ήταν πατέρας δύο παιδιών. Γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά, σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και εργάστηκε σκληρά σε καναδικές αλλά και διεθνείς παραγωγές. Φέτος θα σκηνοθετούσε το «Gorilla and the Bird», βασισμένο σε απομνημονεύματα του Ζακ ΜακΝτέρμοντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος