ANDΑMOSIS: Η Ισπανία συναντά την Ελλάδα με επίκεντρο τη γυναίκα

Η ANDÁMOSIS είναι ένα μουσικοχορευτικό έργο με πρωτότυπες συνθέσεις, όπου το φλαμένκο συναντιέται με το ρεμπέτικο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από το χορό, τη μουσική και τη λογοτεχνία.

Η παράσταση στοχεύει στο να φέρει αυτές τις δύο παραδόσεις και πολιτισμούς μαζί, εξερευνώντας τη γυναικεία φιγούρα, μέσα από πραγματικές ιστορίες του παρελθόντος και του παρόντος. Τόσο στο φλαμένκο, όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική μπορεί κανείς να βρει πολλές ιστορίες σιωπής, κατάχρησης και καταπίεσης της γυναίκας, αλλά και άλλες πολλές που εξυμνούν τη γυναικεία φύση και ομορφιά.

Όταν η ελληνο-ιταλίδα χορεύτρια Κλαούντια Καραπάνου ξεκίνησε να δουλεύει την παράσταση, έμαθε για μια φίλη της, που μαχαιρώθηκε από τον σύντροφό της, όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Η κοπέλα επέζησε, γιατί κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια. Η εμπειρία αυτή συγκλόνισε την Κλαούντια, η οποία μεταξύ άλλων προσάρμοσε αναλόγως την παράσταση, ζητώντας να αλλάξουν οι στίχοι ενός παραδοσιακού θεσσαλικού τραγουδιού για την περιβόητη «επικίνδυνη» ομορφιά της γυναίκας, προσθέτοντας χωρία από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και μιλώντας για ιστορίες που βουτούν βαθιά στην αγωνία και στο φόβο, αλλά και στην ευλογία του να είσαι γυναίκα.

ANDΑMOSIS: Η Ισπανία συναντά την Ελλάδα με επίκεντρο τη γυναίκα

Η ANDÁMOSIS είναι μια παράσταση που τονίζει ότι πρέπει να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Σήμερα, η κοινωνία φαίνεται να δίνει λίγο περισσότερο χώρο στις γυναίκες για να ακουστούν και να μιλήσουν για τη βία και την κατάχρηση. Παράλληλα όμως, η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσες.

Μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών από τη Μεσόγειο δίνει το παρών στην εκδήλωση: Η Κλαούντια Καραπάνου (χορός), ο LucasArango (κιθάρα), ο LucasZegri (κρουστά) και η Γιώτα Μπαρόν (τραγούδι, στίχοι).

Η παράσταση είχε κάνει πρεμιέρα στο Frijdag Festival στην Στοκχόλμη, τον Νοέμβριο 2022.

Παραγωγή: YotaBaronProductions. Για εισιτήρια επισκεφθείτε το Eventbrite

Πληροφορίες:

21 & 22 Οκτωβρίου 2023, στις 21.00 στο Playground for the Arts, Βουτσαρά 4-6 Πειραιάς.

Χορογραφίες-Χορός Φλαμένκο: ClaudiaKarapanou

Διασκευές / Συνθέσεις σε φλαμένκο κιθάρα: LucasArango

Κρουστά / Συνθέσεις σε κρουστά: LucasZegri

Τραγούδι / Στίχοι (για τη Νταϊλιάνα): YotaBaron

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος