«Επίγευση Αγιότητας»: H άγνωστη σχέση του Δημήτρη Μητρόπουλου με το Άγιο Όρος και τον Άγιο Νεκτάριο

Στη Ρωσία υπάρχει μια παλιά παροιμία η οποία λέει: “100 χρόνια δούλευε, 100 χρόνια μάθαινε”. Με μεγάλη μου χαρά ήρθε στα χέρια μου πριν λίγες ημέρες η «Επίγευση Αγιότητας» του πατρός Ελισαίου Γούλα από τις εκδόσεις Εν Πλώ, το οποίο επαληθεύει στο ακέραιο την παραπάνω παροιμία.

Τον πατέρα Ελισαίο τον γνώρισα πριν πέντε χρόνια περίπου στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Αγίου Όρους. Αυτή της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Με χαρά πριν από περίπου δυο χρόνια, τον άκουσα στο τηλέφωνο, από τη Ρώμη αυτή τη φορά, στην οποία ολοκληρώνει το διδακτορικό του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ανσέλμο, να μου μιλάει για μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία αφορούσε τον σπουδαίο Δημήτρη Μητρόπουλο.

«Επίγευση Αγιότητας»: H άγνωστη σχέση του Δημήτρη Μητρόπουλου με το Άγιο Όρος και τον Άγιο Νεκτάριο

Πράγματι εν μέσω πανδημίας το βιβλίο-αποκάλυψη για τον μεγάλο Έλληνα μαέστρο κυκλοφόρησε.

Ύστερα από ατέλειωτες ώρες μελέτης σε πολύ σημαντικές βιβλιοθήκες ο πατέρας Ελισαίος μέσα στις σελίδες του βιβλίου του «Επίγευση Αγιότητας» φωτίζει για πρώτη φορά τα πρώτα κεφάλαια της ζωή του διασημότερου Έλληνα μαέστρου όλων των εποχών, του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Με άκρως τεκμηριωμένα στοιχεία και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε για την σύνδεση του Αγίου Νεκτάριου και του Άγιου Νικόλαου Πλανά με το μικρό τότε Δημήτρη Μητρόπουλο, καθώς και τη σχέση του Αλέξανδου Παπαδιαμάντη με την οικογένεια του μαέστρου.

Ακόμα στο βιβλίο φωτίζεται ο ρόλος που έπαιξε στη ζωή του Δημήτρη Μητρόπουλου το Άγιο Όρος και η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, αλλά και η πρόθεση του να μονάσει, ενώ διαβάζουμε και για μια πολύ μυστήρια και συνάμα όμορφη σύνδεση του Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης με ένα ταπεινό αγιορείτικο μετόχι στο κέντρο της Αθήνας.

Σε μια από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο, βλέπουμε και ένα δώρο από το Άγιο Όρος το οποίο ο Δημήτρης Μητρόπουλος δεν έβγαλε ποτέ από πάνω του. Το μεγάλο κλειδί του βιβλίου είναι πως όλα τα παραπάνω ντοκουμέντα, τα οποία αποτελούν ανακάλυψη ζωής, ο συγγραφέας τα ξεκλειδώνει με λογοτεχνική μαεστρία και δεξιοτεχνία με αποτέλεσμα να μην θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Πληροφορίες:

π. ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ
«ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 224 / ΤΙΜΗ: 14 €

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος