100 χρόνια ζωής και πολιτιστικής δράσης για την «Εργάνη Αθηνά»

Array

Τα 100 χρόνια ζωής και δράσης συμπλήρωσε ο σύλλογος γυναικών «Εργάνη Αθηνά», με έδρα την Ικαρία και στα πλαίσια αυτά πραγματοποιεί ανοιχτή έκθεση.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Γυναικών “Αθηνά Εργάνη”, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων (1922-2022) από την ίδρυσή του, σας προσκαλεί σε ανοικτή έκθεση στις 19-20 και 21 Αυγούστου στο πλακόστρωτο Ευδήλου.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 11.00πμ-14.00 και 19μμ-22.00

Είσοδος ελεύθερη

100 χρόνια ζωής και πολιτιστικής δράσης για την «Εργάνη Αθηνά»
πρακτικά-1922-1924

Στο δραστήριο σύλλογο είχαμε κάνει και σχετικό αφιέρωμα: “Eργάνη Αθηνά”: Από το 1922 έως σήμερα – Ο δραστήριος σύλλογος γυναικών στην Ικαρία (pic)

Για την Εργάνη Αθηνά είχαμε αναφερθεί μιλώντας στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Μαυρογεώργη «Από όσα η μνήμη κράτησε», στις 13 Αυγούστου 2020 και είχαμε πει: «Ο Γεράσιμος στο ξεκίνημα του βιβλίου, καταγράφει την ίδρυση της Εργάνης Αθηνάς και έχει διπλή σημασία ότι ιδρύθηκε το 1922 το Μάρτη πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Διπλή σημασία γιατί με μία δεκαετία πολέμων (Α’ Παγκόσμιος, Βαλκανικοί, εκστρατεία της Κριμαίας και Μικρασιατικό μέτωπο) οι άνδρες έλλειπαν, η οικονομική ένδεια λόγω του πολέμου μεγάλωνε και οι γυναίκες έμεναν πίσω σαν στήριγμα της οικογένειας. Και όμως κάτω από τέτοιες συνθήκες καταφέρουν και φτιάχνουν σύλλογο που λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας. Και τον φτιάχνουν πριν έρθουν στην “Παλαιά Ελλάδα” οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν ιδιαίτερη εμπειρία και δράση σε Πολιτιστικούς συλλόγους, που τη μετέφεραν στις νέες εστίες τους. Οι γυναίκες της Ικαρίας δεν χρειάστηκαν “εξωτερικές ενισχύσεις” αλλά αποδείχτηκαν αυτόφωτες.

Σε ένα νησί αλίμενο όπου ζούσαν οι φτωχότεροι των φτωχών, όπου δεν ήταν εύκολη η επίσκεψη συλλόγων και φορέων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, όπως συνέβαινε για παράδειγμα στη γειτονική Σάμο ή στη Σύρο, βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι η κοινωνική στήριξη της Εργάνης σε οικογένειες και πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ένδειας και μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει – για να σας δώσω και “δουλειά για το σπίτι”, αν στη λίστα όσων στηρίχτηκαν υπήρχαν οικογένειες που οι άνδρες είχαν υποστεί διώξεις είτε με το ιδιώνυμο του Βενιζέλου, είτε με τις επιθέσεις του Τσαλδάρη όταν απέτυχε το βενιζελικό κίνημα του ’35 και βρήκε την ευκαιρία νοιώθοντας παντοδύναμος να εκκαθαρίσει κάθε μορφή αντιπολίτευσης σε αυτόν, είτε στην περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας που ακολούθησε. Πάρτε λοιπόν το βιβλίο του Γεράσιμου, αλλά ψάξτε και τα μπαούλα σας με τα κιτρινισμένα χαρτιά και τις φωτογραφίες των παππούδων σας».

100 χρόνια ζωής και πολιτιστικής δράσης για την «Εργάνη Αθηνά»Από παλαιότερο ημερολόγιο της Εργάνης:

«Κάθε σύλλογος γράφει την δική του ιστορία με το δικό του τρόπο. Η Εργάνη Αθηνά στην πολύχρονη ιστορία της χαρακτηρίζεται από πλούσια δράση, δυναμισμό και προπαντός ανθρωπιά. Στις 22 Ιουνίου του 1922 το πολιτικό κλίμα και η γενικότερη οικονομική κατάσταση στον Ελληνικό χώρο διακρίνεται από ανασφάλεια και απαισιοδοξία. Και όμως αυτή η μέρα αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της Καριώτισας. Στον Εύδηλο εκείνη την ημέρα με απόφαση του πρωτοδικείου Σάμου ιδρύεται ο σύλλογος “Εργάνη Αθηνά”. Σκοπός του σωματείου η προαγωγή των πνευματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των Ικάριων γυναικών.
Αυτά το 1922 μια εποχή που ανάλογες δραστηριότητες ήταν αδιανόητες για την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Από τότε και για 70 χρόνια η παρουσία του Συλλόγου είναι συνεχής και με πολύ σημαντικές δραστηριότητες το 1922 ξεκινά η οικονομική εξόρμηση του συλλόγου με έκθεση αντικειμένων λαϊκής τέχνης και λαχειοφόρο αγορά καθώς και αίτημα στους ομογενείς της Αμερικής να συνδράμουν οικονομικά τον σύλλογο. Πρώτος στόχος η συνδρομή στην ανέγερση του ημιγυμνασίου Ευδήλου.
Το 1923 αποφασίζετε η ίδρυση επαγγελματικής σχολής για γυναίκες με σκοπό την εκμάθηση της ταπητουργίας και της υφαντικής. Μετά από 10 χρόνια με πολλές οικονομικές θυσίες το 1933 ξεκινά την λειτουργία της η επαγγελματική σχολή στο κτήριο του ημιγυμνασίου που στο μεταξύ είχε χτιστεί με καθοριστική συμβολή του συλλόγου Εργάνη Αθηνά αλλά και άλλων φορέων. Τον επόμενο χρόνο 25/11/1934 αποφασίζετε η δημιουργία σχολής ραπτικής η οποία λειτουργεί όλο τον χρόνο.
Οι δραστηριότητες του συλλόγου συνεχίζονται και την δύσκολη δεκαετία 1940-1950. Με εράνους για τους πολεμιστές τις Αλβανίας, τους σεισμοπαθής των Ιονίων νησιών, και συνάμα στήριγμα στο πλευρό της Ικαριώτισας γυναίκας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Από το 1950 ο σύλλογος δραστηριοποιείτε σε πολλές κατευθύνσεις με μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών.
Η αποπεράτωση του δικού τις κτηρίου, η αγορά πλεκτομηχανών, ραπτομηχανών, την επέκταση της εκπαίδευσης στο ράψιμο, το πλέξιμο, αλλά και συμβολή σε δραστηριότητες τουρισμού και υγείας.
Την δεκαετία του 1960 ο σύλλογος ξεκινά παράλληλα με την διδασκαλία της υφαντικής, την εγκατάσταση και λειτουργία μηχανήματος κονσερβοποιίας, σημαντική δραστηριότητα για τις αγρότισσες της βορείου Ικαρίας. Από το 1970 έως και σήμερα. Ο Σύλλογος Εργάνη Αθηνά συνεχίζει τις δραστηριότητες του σε όλες τις κατευθύνσεις με γνώμονα την βελτίωση του βιοτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των γυναικών της Ικαρίας. Σήμερα τον σύλλογο χαρακτηρίζει δυναμισμός και θέληση για συνέχιση της ιστορίας των προηγούμενων γενεών, που οραματίστηκαν την Καριώτισα με θάρρος και αυτοπεποίθηση μπροστά στο μέλλον».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος