«100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της»

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Αλατσάτων 27 στη Ν. Ιωνία πραγματοποιήθηκε μεγάλη εορταστική εκδήλωση με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης, έχοντας θέμα “100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της”.


«100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η Μουσική παράσταση στην οποία συμμετείχε η χορωδία Παραδοσιακού και Λαϊκού τραγουδιού του Ο.Π.Α.Ν. και τετραμελής Λαϊκή Ορχήστρα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Γεν. Γραμματέα της Ενώσεως κ. Σταύρ. Παπαγερασίμου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, την αντιδήμαρχο κα Γκέλυ Σακαλόγλου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Παν. Μανούρη.
Για το ιστορικό της ημέρας (εγκαίνια του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ στις 9 Δεκεμβρίου 1923), αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Λουκάς Χριστοδούλου

«100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της»


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση οπικοακουστικού υλικού, βιογραφικών στοιχείων και γεγονότων από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου και την ηθοποιό κα Εύα Φάκλαρη με τη συνοδεία της Χορωδίας και της Λαϊκής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαγ. Σαραντίδη.
Παρουσιάστηκαν οι μουσικοί και τραγουδιστές που γεννήθηκαν ή έζησαν στη Ν. Ιωνία, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για τη Ν. Ιωνία, όπως οι καλλιτέχνες: Νίκος Στεφανίδης, Μιχ. Σουγιούλ, Γιώργ. Λουκά, Γιάν. Παπαϊωάννου, Μαρία Φαραντούρη, Αλίκη Καγιαλόγου, Νίκος Ξανθόπουλος, Άκης Σμυρναίος, Γιώτα Λύδια, Στ. Καζαντζίδης, Παντ. Παντελίδης, Στ. Ψαραδάκος, ενώ ακούστηκαν και τα αξέχαστα τραγούδια: “Πάρε τον ηλεκτρικό έχω αγωνία στη Ν. Ιωνία”, “Φτωχιά μου Ν. Ιωνία”, “Θε να ΄ρθω στους Ποδαράδες”, “Κακούργα Ποδαριώτισσα”, “Είδα μεσ’ τους Ποδαράδες”.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπήρχε κέρασμα ενώ οι παραβρισκόμενοι επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο της Ενώσεως, όπου υπήρχε αναρτημένο αρχειακό υλικό (έγγραφα, πιστοποιητικά, χάρτες, διαγράμματα) από την προσωπική συλλογή του Λουκά Χριστοδούλου που αναφέρονταν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη πόλη μας.

«100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της»

Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερθέντων: Ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Ν.Ι.Φ.Η.Χ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο αντιδήμαρχος Βασ. Σπηλιωτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιλτ. Καναβός, Γιάν. Λαζαρίδης και Αθαν. Αποστολόπουλος, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ. Γεωργ. Μπίμη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου Ξάνθος Μαϊντάς, η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας-Παράρτημα Ν. Ιωνίας Βέτα Γεωργιάδου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Δέσποινα Γεωργαντζή, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» Κούλα Μπρόλιου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Άγ. Μελεμενής, και ο συγγραφέας και ιστορικός Κώστας Νίγδελης από τη Θεσσαλονίκη κ.α.».

Σχετικό θέμα: Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας: Συνεχής δημιουργική πορεία από το 1933 μέχρι σήμερα (φωτορεπορτάζ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος