Νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης ρίχνει η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα κόκκινα ΑΦΜ. Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν παράνομα, με την έρευνα να επεκτείνεται σε πολιτικά πρόσωπα, σε βάθος δεκαετίας. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μιλά για σκάνδαλο της ΝΔ.
«Από το 2019 η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι η αντιπολιτευτική του στάση θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ του 2015.
«Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που έκανε διασταυρωτικούς ελέγχους, μπλοκάροντας χιλιάδες ΑΦΜ από το να πληρωθούν από το 19 μέχρι σήμερα πολύ πριν έρθει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Στείλαμε πάνω από 5.000 φυσικά πρόσωπα συν κάποια νομικά πρόσωπα στις αρχές. Το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει μια αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μαρινάκης.
Οι αναφορές του Άδ. Γεωργιάδη ότι σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη πρότεινε την τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.
«Ο γνωστός ακροδεξιός, γκεμπελίσκος και επαγγελματίας ψευδολόγος του Μαξίμου, Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρεί και πάλι με λάσπη να χρεώσει το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ… στην αντιπολίτευση» ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έκανε ό, τι μπορούσε ακριβώς για να συνεχίσει το γαλάζιο πάρτι, το βαθύ γαλάζιο κράτος που έβλεπε ως λάφυρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.
Για την κυβέρνηση η επιστροφή στα κρατικά ταμεία των παράνομων επιδοτήσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε στο ΕΡΤΝews «το ΠΑΣΟΚ που ασκεί την κριτική του είναι ακόμα ο πανελλήνιος ρέκορντμαν σε πρόστιμα από την Ευρώπη για θέματα επιδοτήσεων».
Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά ο Σωκράτης Φάμελλος και κάνει λόγο για έξι χρόνια σκανδάλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. «Η κυβέρνηση του φραπέ και του χασάπη και των γαλάζιων ακρίδων. Μια κανονική μαφία.
Έξι χρόνια, ένα συμπέρασμα: δεν πάει άλλο. Να φύγουν το συντομότερο για να ανασάνει η Ελλάδα» δήλωσε συγκεκριμένα.
«Ακόμη και αυτά που ο πρωθυπουργός υποκριτικά εμφανίζει ως καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα συνειδητών πολιτικών επιλογών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των αναγκών των πολλών» ανέφερε το ΚΚΕ.
Στο ίδιο μοτίβο ο Κυριάκος Βελόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός, που μέχρι χθες δεν ήξερε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξαφνικά τα ήξερε όλα, όπως λέει ο κ. Μαρινάκης. Η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη στο λαιμό στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ».
«Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν ποινικά και πολιτικά» δήλωσε ο Δημήτρης Νατσιός.
«Η προανακριτική πρέπει να έχει ένα διευρυμένο κατηγορητήριο. Θεωρούμε πως είναι αδύνατο ο πρωθυπουργός να μην γνώριζε», τόνισε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
«Αμαρτωλές» περιπτώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ: Δήλωναν χιλιάδες ελαιόδεντρα στην Καστοριά, όπου δεν ευδοκιμεί η ελιά
Τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί παρανόμως ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα. Όπως επισημαίνουν, είχαν καταγγείλει στο παρελθόν τις παράνομες πρακτικές αλλά είχαν αγνοηθεί. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καστοριά, όπου δηλώθηκαν 22.000 ελαιόδεντρα, τα οποία όμως δεν ευδοκιμούν στην περιοχή.
Περισσότερα από 40.000 στρέμματα, εικονικά βοσκοτόπια καθώς και ελαιόδεντρα που δεν ευδοκιμούν είχαν δηλωθεί στην Καστοριά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, ανέφερε στο ΕΡΤΝews: «Δηλώνονταν 22.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή που εδώ δε φύεται ελιά γιατί δεν μπορεί να αντέξει κλιματολογικές συνθήκες και 17.000 στρέμματα αμύγδαλα. Υπάρχει όντως μια μικρή ομάδα στην καλλιέργεια του αμυγδάλου, η οποία δραστηριοποιείται μέσα από το συνεταιρισμό. Ξέραμε ότι αυτά είναι μόνο 400 στρέμματα».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλές. Είχε γνωστοποιήσει, όπως λέει, τις παρανομίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2020. «Όπως και σε εμάς έχει γίνει διακίνηση ψευδών ειδήσεων. Θα σας κλείσουμε μέσα, θα σας στείλουμε εξώδικα και όλα αυτά που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα με απειλητικό τρόπο πάντα. Και αναγκαστήκαμε σε κάποια φάση την άνοιξη του 21 και λόγω covid στείλαμε με mail την καταγγελία στην Εισαγγελία Καστοριάς και καταθέσαμε και εμείς στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το τι είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε.
Όλες οι καταγγελίες που έφτασαν στο υπουργείο έχουν διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως οι αιτήσεις για βιολογική μελισσοκομία ξεπέρασαν κάθε όριο ζητώντας 166 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις από 18 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί αρχικά.
Διαμαρτυρία από αγρότες και κτηνοτρόφους – Ζητούν επιστροφή χρημάτων
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων. Ζήτησαν διαφάνεια και επιστροφή των χρημάτων.
«Θέλουμε και εδώ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τυχόν ονόματα διαφόρων οι οποίοι κονόμησαν, ενώ εμείς μετράμε γύρω στο 60% κομμένες επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μεσσηνίας, Σπύρος Νικολόπουλος.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, υπογράμμισε «να μην πληρώσει ελληνικός λαός τα πρόστιμα, Να μην πληρώσουν οι αγρότες το φαγοπότι που έκαναν ορισμένοι και να επέμβει ο εισαγγελέας ώστε και κάποιοι να πάνε στη φυλακή σ’ αυτή τη χώρα».
Η ομάδα ειδικού ελέγχου που έχει συγκροτηθεί αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό όσων εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια διαχρονική πληγή, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πληρώσει σε βάθος 30 ετών, από το 1996 μέχρι σήμερα, 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα. «Αυτό δεν αμφισβητείται. Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα ζήτημα το οποίο δεν ήταν επιτυχές. Από εκεί και πέρα, όμως, ο μηδενισμός και μάλιστα από παλαιότερες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τίποτα γι΄ αυτή την υπερδεκαετή, την πληγή δεκαετιών, δεν είναι δίκαιος» επισημαίνουν.
«Όταν κάτι ερευνάται σε τόσες πολλές υποθέσεις από την εγχώρια Δικαιοσύνη, είναι προφανές ότι μία διάστασή του μπορεί να ερευνηθεί και από την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Αλλά οι πολλές δικογραφίες που έχουν προκύψει από το 2019 μέχρι σήμερα από τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, δείχνουν δεν υπάρχει αντίφαση. Αλλωστε δίκες που διεξάγονται αυτή την περίοδο αφορούν υποθέσεις που ερευνήθηκαν από το 2019.
Η κυβερνητική πλειοψηφία προφανώς θα διατυπώσει θέση ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, όταν εκείνη κατατεθεί – λίγες ημέρες υπομονή».
Σχετικά με δημοσιεύματα “περί ψήφου κατά συνείδηση”, θα ισχύει ό,τι ίσχυε και στις προηγούμενες αντίστοιχες ψηφοφορίες, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αντίφαση ως προς το “μοντέλο Τριαντόπουλου”: Με αυτή τη λογική θα έπρεπε για κάθε μήνυση ή κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή -και έρχονται κάθε μήνα δεκάδες μηνύσεις από ιδιώτες που μπορεί να αφορούν ακόμη και για προδήλως αβάσιμα αδικήματα – θα έπρεπε να υπάρχει απευθείας παραπομπή στο φυσικό δικαστή.
«Δεν σημαίνει ότι πρέπει για κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή να ακολουθείται αυτό το μοντέλο, αλλιώς κάθε μέρα θα είχαμε και ένα δικαστήριο για διατελέσαντες υπουργούς τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Ανδρουλάκη, σημειώνουν: «Είναι πολιτικός “κλεφτοπόλεμος” να εμφανίζεις με ανακοινώσεις σου αποσπασματικά τις απαντήσεις των πολιτικών σου αντιπάλων και να βγάζεις συμπεράσματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα (…)
Στην ερώτηση αν γνώριζε ο πρωθυπουργός, η απάντηση είναι: γνώριζε την παθογένεια και έδρασε για να την αντιμετωπίσει. Δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε μία ποινική δικογραφία, η οποία διέπεται από μυστικότητα και επί των δικών του ημερών όλα προχώρησαν σε συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των ελληνικών αρχών που έδρασαν, αυτονοήτως, ανεμπόδιστα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που ασχολήθηκε σοβαρά με την εθνική πληγή των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων και δέχθηκε ότι αυτά που έγιναν δεν ήταν αρκετά εφαρμόζοντας και νέες μεταρρυθμίσεις με κορυφαία την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Ήμασταν η πρώτη Κυβέρνηση που έκανε διασταυρωτικούς ελέγχους, μπλοκάροντας χιλιάδες ΑΦΜ από το να πληρωθούν, από το 2019 μέχρι σήμερα, πολύ πριν έρθει η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Καταργήσαμε την απόφαση της “τεχνικής λύσης” του ΣΥΡΙΖΑ που για κάποια χρόνια και επί των δικών μας ημερών εφαρμόστηκε. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και όχι ποινικό. Και εμείς αυτό το «παράθυρο» το κλείσαμε, όπως καταργήσαμε και τις ενισχύσεις για βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Και αυτό έγινε πάλι πριν την ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Μεταφέραμε την αίτηση ΟΣΔΕ, δηλαδή το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου στο gov.gr, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ένα εργαλείο που θα υποστηρίζει τους παραγωγούς σε όλα τα στάδια της αίτησης.
Εκπονήσαμε σχέδιο δράσης με 45 στοχευμένες δράσεις, που ήδη θλοποιούνται. Προχωρούμε στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, που είναι μία κορυφαία μεταρρύθμιση και πολλές άλλες πρωτοβουλίες.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, αλλά δεν ανακαλύψαμε άλλη γραμμή που λέει η Αντιπολίτευση. Άρα, στο ερώτημα «πιάστηκε η Κυβέρνηση με τη γίδα στην πλάτη» ή “αν γνώριζε ο Πρωθυπουργός”, η απάντηση είναι προφανής: Γνώριζε την παθογένεια και έδρασε και προφανώς έπρεπε να γίνουν περισσότερα. Αυτή είναι η απάντηση, αυτή είναι η αλήθεια».
Σχετική είδηση: Π. Μαρινάκης: Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό από τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος