Τι σημαίνει η χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων στη χώρα μας, τι εξυπηρετεί και κατά πόσο έχει βάση η έντονη αντίδραση της Τουρκίας, ανέλυσε καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας.
«Τα θαλάσσια πάρκα στην προκειμένη περίπτωση θεσπίζονται και οριοθετούνται μέσα στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, δηλαδή εντός θαλάσσιας ζώνης εθνικής κυριαρχίας, που σημαίνει ότι η Ελλάδα τα θεσπίζει, τα καθορίζει, καθορίζει δηλαδή τα είδη που πρόκειται να προστατευτούν, γιατί πρόκειται για περιβαλλοντική ζώνη και βεβαίως θα πρέπει επίσης να καθορίζεται και με ποιες αρμοδιότητες προσέρχεται πάνω σε αυτή την προστασία το ελληνικό κράτος, καθώς επίσης και τα μέτρα εφαρμογής για να είναι αποτελεσματική αυτή η προστασία» εξήγησε αρχικά ο κ. Λιάκουρας.
Συνεπώς, πρόκειται για περιβαλλοντική οικολογική ζώνη, επισήμανε ο Καθηγητής, όχι για άσκηση, με την παλιά έννοια του όρου, της κυριαρχίας.
«Είναι όμως μέσα στη ζώνη εθνικής κυριαρχίας, που σημαίνει δεν παίρνει άδεια από κανέναν, δεν συνεννοείται με κανέναν, κάνει ακριβώς ό,τι θέλει, απλώς ξέρει μόνον ότι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη» υπογράμμισε.
Η χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων έχει να κάνει αμιγώς με περιβαλλοντολογικούς λόγους. «Δηλαδή, δεν το χρησιμοποιεί για να αποκλείσει, γιατί θα αποκλειστούν ορισμένες δραστηριότητες μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη, εννοείται πως θα γίνει αυτό, αλλά γίνονται χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Λιάκουρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την προστασία των καταφυγίων για τα θαλασσοπούλια γιατί επηρεάζονται πάρα πολύ, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Ακόμα, ανέφερε τα θαλάσσια θηλαστικά τα οποία τρέφονται με ψάρια, χταπόδια, καλαμάρια και άρα θα πρέπει να μην γίνεται υπεραλίευση και να απαγορευτούν οι μηχανότρατες. Όσον αφορά στο Ιόνιο, εκεί που πέφτει μεγάλο βάρος είναι στην προστασία πρώτα απ’ όλα της καρέτα καρέτα και επίσης και στα λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Θυμίζοντας πώς φτάσαμε στο χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία των δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ο κ. Λιάκουρας έκανε την εξής αναδρομή, για να τη συνδέσει με το γιατί αντιδρά η Τουρκία.
«Τον Απρίλιο του 24 γίνεται ανακήρυξη όλου του πάρκου από την Μήλο μέχρι τη Νίσυρο. Σε αυτό υπήρχαν πάρα πολλές βραχονησίδες. Η Τουρκία τότε δεν αντέδρασε για τα θαλάσσια πάρκα perse. Αντέδρασε για τις βραχονησίδες τις οποίες αμφισβητεί. (…)
Άρα αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο έκανε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να έχουμε φέτος ένα καινούργιο πάρκο, το οποίο είναι πολύ μικρότερο σε έκταση. Και φτάνουμε τώρα στην 21η Ιουλίου του 2025. Εδώ, έχουμε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες, από την ΑντίΜηλο, είναι το μικρό νησάκι το οποίο είναι δυτικά της Μήλου, μέχρι τα Λέβιθα. Δηλαδή, περιλαμβάνει τα βασικά νησιά των νοτίων Κυκλάδων, όπως είναι Μήλος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργός και τις βραχονησίδες Γλάρος, Πλάκα, Μαύρο, Κίναρος, Λέβιθα. Οι πέντε αυτές βραχονησίδες, οι οποίες από την πλευρά της Τουρκίας θεωρούνται ότι είναι γκρίζες ζώνες. Γι’ αυτές θα αντιδράσει και αντιδρά απ’ ό, τι καταλαβαίνω και δεν είναι μόνον αυτό για τις οποίες αντιδρά. Εδώ, ξέρετε τώρα, η κυβέρνηση έχει βάλει ένα στοίχημα.
Το στοίχημα είναι ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω για αυτές τις βραχονησίδες. Δηλαδή να σας πω κάτι; Εγώ που δεν είμαι καθόλου της σκληρής γραμμής, κάπου το παραμύθι των γκρίζων ζωνών πρέπει να τελειώσει και από την πλευρά της Τουρκίας.
Γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και είναι τόσο ξεκάθαρες οι συνθήκες και θεωρώ ότι εδώ η Τουρκία το έχει ξεπεράσει το όριο. Δεν πρέπει λοιπόν να παίζουμε με την κυριαρχία. Μπορεί να είμαι πάρα πολύ προοδευτικός σε πάρα πολλά άλλα πράγματα, αλλά για τα θέματα κυριαρχίας τα οποία είναι τόσο καλά γραμμένα στην Συνθήκη της Λωζάνης δεν κάνω βήμα πίσω από αυτό το οποίο πρέπει να γίνει εδώ εν προκειμένω.
Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το, ας το πούμε, παραμύθι, μυθολογία είναι όλο αυτό το περί γκρίζων ζωνών, δεν ξέρω πώς τους ήρθε, πώς το δημιούργησαν. Και ξέρετε, το πρόβλημα το εξής είναι τώρα για την Τουρκία, αυτό το ξέρω γιατί έχω μιλήσει με διάφορους φίλους ομολόγους από την Τουρκία, θεωρούν ότι αυτό πρέπει να απαλλαγούν, αλλά δεν ξέρουν πώς. Ξέρουν ότι έχουν πέσει σε μία παγίδα».
«Και βεβαίως αυτό το οποίο μαθαίνουμε ότι η Τουρκία πρόκειται να αντιδράσει. Δηλαδή πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Θα κάνει πόλεμο για τα θαλάσσια πάρκα; (…)
Εκεί, πρέπει η Ελλάδα να αντιδράσει πραγματικά πολύ δραστικά, δυναμικά, για να μην πω προδραστικά. Τι σημαίνει το ημίκλειστη; Επειδή φτάσαμε μέχρι εδώ, νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιλάβει και άλλες θαλάσσιες περιοχές, όπου εκεί θα πρέπει να κάνει το αντίστοιχο, θαλάσσια πάρκα και σε εκείνες.
Η Ελλάδα θα πρέπει με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια ταχύτητα να πει ότι και αυτές οι περιοχές και εκείνες οι περιοχές και οι άλλες περιοχές. Ξέρετε γιατί ξεκινάμε από αυτή την περιοχή; Διότι όλοι οι υδροβιολόγοι, οι βιολόγοι, οι περιβαλλοντολόγοι, οι υπόλοιποι που ασχολούνται με τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και τα θέματα της βιοποικιλότητας, όλοι λένε ότι αυτή η περιοχή είναι αμέσου ανάγκης να κηρυχθεί θαλάσσιο πάρκο» είπε καταλήγοντας ο κ. Λιάκουρας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος