Ουκρανία-Ρωσία: Τρία τα σενάρια του πολέμου για τον χειμώνα σύμφωνα με τον Κώστα Ονισένκο

Array

Για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τι γίνεται με τον πόλεμο και το πώς θα συνεχιστεί μίλησε στην εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο.

Για το ποια είναι τα τρία σενάρια για την συνέχιση του πολέμου τον χειμώνα

«Υπάρχουν τουλάχιστον τρία σενάρια. Τα τρία σενάρια που ακούγονται από τους αναλυτές είναι τα επικρατέστερα. Πρώτον, είναι το σενάριο του παγώματος των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το οποίο είναι και το λιγότερο πιθανό. Το δεύτερο σενάριο είναι μια μεγαλύτερη επίθεση και πίεση των Ρώσων προς την πλευρά του Ντονμπάς, η οποία θα συνοδεύεται παράλληλα με μια κρυφή ή και ανοιχτή επιστράτευση, επιπλέον της επιστράτευσης που είχε προηγηθεί. Και το τρίτο σενάριο είναι μια επίθεση των Ουκρανών. Μια επανάληψη αυτού που είχαμε δει στην στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στη Χερσώνα νωρίτερα, ενδεχομένως προς την Ζαπορίζια. Μάλιστα, τα δύο τελευταία σενάρια της επίθεσης των Ρώσων και των Ουκρανών μπορεί να συνδυαστούν, καθότι οι Ρώσοι φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες δυνάμεις τους ακριβώς στην πλευρά του Ντονμπάς και στην Μάρενκα, όπου οι δυνάμεις είναι πολλαπλάσιες των Ουκρανών και οι επιθέσεις είναι συνεχόμενες».

Για το ποιος είναι ο επόμενος στόχος των Ουκρανών

«Η επόμενη περιοχή στην οποία λένε ότι στοχεύουν οι Ουκρανοί, είναι η περιοχή της Ζαπορίζια, η οποία είναι βεβαίως σημαντική, διότι εκεί υπάρχει ο Σταθμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος αποτελεί μια απειλή. Βεβαίως αυτή η κατάσταση είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλο τον κόσμο, καθότι καταλαβαίνουμε ότι σε περίπτωση ατυχήματος κανένας δεν ξέρει για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτό το πράγμα.»

Για το τι θα γίνει τον χειμώνα με Ουκρανία-Ρωσία και αν κάποια χρειάζεται παύση

«Αυτό που λένε επίσημα και ανεπίσημα πηγές τουλάχιστον από την Ουκρανία, είναι ότι η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει παύση. Διότι καταλαβαίνει, όπως μας λένε, ότι η Ρωσία χρειάζεται μια παύση αυτή τη στιγμή, καθότι έχει προβλήματα με τη στελέχωση του στρατού της και προβλήματα υλικοτεχνικά. Έχουμε δει δηλαδή ακόμα και τα περίφημα ιρανικά drones μάλλον έχουν εξαντληθεί. Δεν ξέρουμε πόσα είναι, πόσα υπάρχουν, αν έχουν αγοραστεί καινούργια».

Για το ποια είναι τα «θέλω» των Ρώσων αυτή την στιγμή

«Οι Ουκρανοί λένε ότι οι Ρώσοι πιέζουν για κάποιου είδους έναρξη διαπραγματεύσεων και για κάποιου είδους παύση των εχθροπραξιών για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να προετοιμαστούν και να ξαναεπιτεθούν με μεγαλύτερη ορμή, προκειμένου να καταλάβουν εκείνοι τις περιοχές που θέλουν να καταλάβουν. Και όπως φαίνεται, όπως διαμορφώνεται πλέον μετά τις διάφορες ιδέες που είχαν οι Ρώσοι να καταλάβουν το Κίεβο, να καταλάβουν όλη την Ουκρανία, να καταλάβουν ενδεχομένως κι άλλες χώρες, αυτή τη στιγμή τα«θέλω» τους φαίνεται να διαμορφώνονται ως προς το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και χερσαίο διάδρομο και Κριμαία, βεβαίως και χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, η οποία περιλαμβάνει διάφορες πόλεις όπως η Μαριούπολη»

Για τις υποδομές και την ζωή στην Ουκρανία 

«Καταρχάς κανείς στην Ουκρανία δεν πιστεύει ότι έχουν σταματήσει αυτές οι επιθέσεις ή ότι θα σταματήσουν. Απ’ ότι φαίνεται η ρωσική πλευρά στοχεύει ακριβώς προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις. Στοχεύει στο να βυθίσει στο απόλυτο σκοτάδι τουλάχιστον τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας. Πριν από ένα μήνα περίπου, λέγαμε για προγραμματισμένες διακοπές του ρεύματος και τώρα λέμε για προγραμματισμένα ανοίγματα του ρεύματος, δηλαδή ότι είναι όλη μέρα κλειστό το ρεύμα και κάποιες ώρες ανοίγουν το ρεύμα προκειμένου να φορτίσουν οι άνθρωποι τα κινητά τους. Ενδεχομένως να μαγειρέψουν το φαγητό τους ή να κάνουν κάποια άλλα πράγματα. Βλέπουμε κάποιες ανησυχητικές δηλώσεις όπως του δημάρχου του Κιέβου, του Κλιτσκό, ο οποίος καλεί τους πολίτες να μαζέψουν νερό, να κάνουν προμήθειες και όσοι μπορούν να μετακομίσουν να πάνε σε συγγενείς τους που είναι στην περιφέρεια του Κιέβου που να μην είναι μέσα στην πόλη. Αλλά βεβαίως βλέπουμε και μια τεράστια κινητοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες από τις άλλες χώρες που στέλνουν γεννήτριες, εξειδικευμένο εξοπλισμό, ακόμα ακούσαμε και για φορητούς σταθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

Για την αντοχή του ουκρανικού λαού 

«Αντοχή ακόμα υπάρχει. Βεβαίως αυτό θα το δούμε πολύ πιο καθαρά τους επόμενους μήνες, καθότι οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι καθοριστικοί διότι το κρύο ξεκινάει και η θερμοκρασία πέφτει και όλη Ουκρανία είναι σκεπασμένη στα χιόνια. Και βεβαίως περισσότερο πλήττονται οι άνθρωποι που έχουν παιδιά, οι άνθρωποι που είναι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα κλπ. Όλοι στην Ουκρανία έχουν χάσει κάτι από αυτό τον πόλεμο.»

Για το αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις από την πλευρά της Ουκρανίας

«Πηγές μας στην Κυβέρνηση της Ουκρανίας λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Διαπραγματεύσεις θα γίνουν μόνο όταν φύγει και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από την επικράτεια της Ουκρανίας αλλά και από την Κριμαία και το Ντονμπάς. Αφήνεται ένα παραθυράκι ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μόνο αν η Ουκρανία έχει όλα τα εδάφη που είχε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου αυτού του έτους».

Δείτε όλο το απόσπασμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος