Την Κυριακή 26 Ιουλίου έλαβε χώρα το 8ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών του Δήμου Ήλιδας στην ιστορική νεοκλασική οικία Τατάνη. Η επιλογή του χώρου φέρει το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς η Οικία Τατάνη υπήρξε το πατρογονικό σπίτι του Πέτρου Τατάνη, ιδρυτή το 1915 της ιστορικής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης.
Ηλείοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, καθώς και πλήθος κατοίκων και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη ετήσια γιορτή του Ελληνισμού. Ο θεσμός, που καθιερώθηκε το 2016, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον ρόλο του ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση των δεσμών με τη μητέρα πατρίδα και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμος Ήλιδας απένειμε τιμητικές πλακέτες σε διακεκριμένες προσωπικότητες της Ομογένειας, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν: η Γραμματέας του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης κ. Γιώτα Πατλιάς, για τη συνολική και αδιάλειπτη προσφορά της ίδιας και του συλλόγου της στο Αντάμωμα. Ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υέρσης «Ο Κόροιβος» και Ταμίας της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά κ. Αγησίλαος Τριανταφυλλόπουλος, για την πολύχρονη προσφορά του στον απόδημο ελληνισμό και ο πρώην Διευθυντής Παιδείας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με καταγωγή από τον Καρδαμά, κ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, για την ανεκτίμητη συμβολή του στη διατήρηση της ελληνικής παιδείας, της ενότητας και της ιστορικής μνήμης.

Κατά την κεντρική του ομιλία, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος υπογράμμισε: «Οι συμβολισμοί του Ανταμώματος δίνουν το ουσιαστικό νόημα σε έναν θεσμό που ξεκινήσαμε μαζί με τους απόδημους πριν από 10 χρόνια και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του τόπου μας. Δεν πρόκειται απλώς για μια γιορτινή βραδιά, αλλά για μια νέα αφετηρία κοινής σκέψης και δράσης, ώστε να ξανασηκώσουμε την Ηλεία και την Ελλάδα εκεί που τους αξίζει, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι ο τόπος μας παγκόσμια συνείδηση». Μάλιστα ενόψει της φιλοξενίας των 59ων Παγκόσμιων Παιδικών Αγώνων το 2027, από το Δήμο Αμαλιάδας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ζήτησε από τους Ομογενείς Ηλείους να γίνουν πρεσβευτές των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηλείας στις νέες τους πατρίδες και να εμπνεύσουν τις δεύτερες και τρίτες γενιές ώστε να κρατήσουν τη φλόγα αναμμένη. Τέλος, ζήτησε και ενός λεπτού σιγή για δύο σημαίνοντα πρόσωπα της Ηλειακής Ομογένειας που «έφυγαν» και ήταν εκ των θεμελιωτών του Ανταμώματος, τον Κώστα Κουτρουμπή και τον Ντίνο Λυκογιάννη.
Ο Δήμος Ήλιδος είχε ετοιμάσει πολιτιστικό πρόγραμμα που για το κοινό το οποίο περιλαμβάνε τα παρακάτω:
Η Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας «ΘΥΜΕΛΗ» παρουσίασε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», σε σκηνοθεσία της Μαγδαληνής Πλεμμένου, με την Ειρήνη Θεοδωροπούλου να καθηλώνει στο ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ, μέσα από έναν συγκλονιστικό θεατρικό μονόλογο και ερμηνείες τραγουδιών της εποχής, ενώ ο Αλέξανδρος Γεωργουλής ερμήνευσε αγαπημένες μελωδίες, που ζωντάνεψαν τους καημούς της ξενιτιάς.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κήπου λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θάνας Λυκούρεση, υπό τον τίτλο: «Το αποτύπωμα της ξενιτιάς», περιλαμβάνοντας έργα εμπνευσμένα από μνήμες των δεκαετιών ’40, ’50 και ’60, καθώς και τοπία της Αμαλιάδας, «ξεκλειδώνοντας» αναμνήσεις στους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Διονύσης Καλαματιανός, καθώς και ο Ομογενής Βουλευτής και εκπρόσωπος της Ελληνικής Μειονότητας στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας κ. Αλέξανδρος Πούρος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην περιοχή. Χαιρετισμό, εξ’αποστάσεως, απηύθυνε ο Βασίλειος Καυκάς, Πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης ΗΠΑ και πρώην Πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, τονίζοντας τη μεγάλη ιστορία και τη μοναδικότητα της Ηλείας, η οποία είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Απεύθυνε κάλεσμα για δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και για μια καλύτερη και πιο εποικοδομητική συνεργασία με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του τόπου και της Αρχαίας Ήλιδας. Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ενώ το «παρών» έδωσαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νομού.
Το 8ο Πανηλειακό Αντάμωμα ανανέωσε το ραντεβού με τους Ηλείους όπου γης το καλοκαίρι του 2027.
Πηγή: Δήμος Αμαλιάδας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος