Ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της η 29η Συζήτηση Στρογγυλής τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση με πεδία συζήτησης την γεωπολιτική, το περιβάλλον και την τεχνολογία. Οι εργασίες έλαβαν χώρα από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 3η Ιουλίου στο “Grand Resort Lagonissi”.
Παρατίθονται αποσπάσματα μερικών εκ των ομιλητών:
Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors
«Ο κατακερματισμός της Ευρώπης σε 27 διαφορετικές αγορές είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική», επεσήμανε στο ετήσιο Government Roundtable του Economist ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors Ενρίκο Λέτα, τονίζοντας ότι –λόγω της απουσίας μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς– 300 δισ. ευρώ καταθέσεων της Ευρώπης καταλήγουν στις ΗΠΑ, τελικά ενδυναμώνοντας την αμερικανική οικονομία σε βάρος της ευρωπαϊκής. «Προηγουμένως, η προσπάθεια ένωσης των κεφαλαιαγορών απέτυχε λόγω του Brexit και της απώλειας του Λονδίνου. Εκείνη τη στιγμή, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν να πάρουν την πρωτεύουσα της ευρωπαϊκης αγοράς, μπαίνοντας σε μια αντιπαραγωγική μάχη», σχολίασε ο κ. Λέτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη έχασε 20 χρόνια μέσα από κρίσεις και καθυστερήσεις που έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα τα αναγκαία βήματα ενοποίησης.
Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος ΔΣ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Οικονομικών του Παν/μίου Πειραιά
«Υπάρχουν λεφτά εκεί έξω, αλλά δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά η έλλειψη επένδυσης», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας: «Δεν έχουμε καμία τράπεζα της ΕΕ στο τοπ 10 του κόσμου και καμία τεχνολογική εταιρεία της ΕΕ στο τοπ 10 του κόσμου». Συμπερασματικά, μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να βρει τρόπους να ξεπερνά τον περιορισμό του βέτο στη λήψη αποφάσεων ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα στις επιλογές που θα την ενδυναμώσουν.
Μιχάλης Αργυρού, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει και στο μέλλον ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Μιχάλης Αργυρού σημείωσε ότι θα συνεχίσει τη δημοσιονομική πρόοδο και τη βελτίωση της διάρθρωσης της οικονομίας με εστίαση στη μικροοικονομία βελτιώνοντας την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ. Όπως ανέφερε, για να είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις μπορούμε να απλοποιήσουμε περισσότερο τις διαδικασίες, σημειώνοντας πρόοδο σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, το χωροταξικό και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα πρέπει να τονώσει τον ανταγωνισμό, ειδικά στις υπηρεσίες όπου υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, να αναστρέψει την τάση του brain drain ταυτόχρονα με την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Γεώργιος Παγουλάτος, Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η μόνη χώρα όπου η δαπάνη για συντάξεις δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό λόγω των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γεώργιο Παγουλάτο. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έδειξε ανθεκτικότητα σε απανωτά σοκ, από την πανδημία και μετά, και έκρινε σημαντική τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε η χώρα να πετύχει σύγκλιση με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Μιλώντας για την πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ο κ. Παγουλάτος ανέφερε ότι έχει καλύψει μεγάλη απόσταση από την περίοδο 2019-20. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε μια σειρά από δείκτες, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το “brand Ελλάδα” κάνει διαφορά ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς με επιδόσεις σε τομείς όπως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης και το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, για το οποίο πέρυσι ο ΟΟΣΑ προσκάλεσε αντιπροσωπεία της Ελλάδας προς ανάδειξη της προόδου της. Η χώρα, κατέληξε, θα δρέψει καρπούς τα επόμενα χρόνια από την προσπάθεια που έχει κάνει και σημείωσε κρίσιμους τομείς για το μέλλον, όπως οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας με ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.
Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αλλάζει ταχύτητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος υπογράμμισε ότι με σταθερές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η ψηφιοποίηση συμβάλλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε στη μείωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε κάτω από το 8%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, ενώ επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός πως η ανεργία των γυναικών μειώθηκε από 25% (το 2019) σε 9,8% και των νέων από 27% σε 10,5% την ίδια περίοδο. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη διετία είναι η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
To 12% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην ΕΕ είναι ελληνικής παραγωγής, τόνισε από το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας έμφαση στις επιδόσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει συμβάλει καθοριστικά στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και έφερε ως παράδειγμα το επενδυτικό clawback με βάση το οποίο, όπως είπε, κινητοποιήθηκαν επενδύσεις €1,6 δις στον χώρο του φαρμάκου. Τόνισε ότι με τις μονάδες που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην περιοχή, η Τρίπολη εξελίσσεται σε πρωτεύουσα του ελληνικού φαρμάκου. Μίλησε για έναν νέο γύρο επενδύσεων στο φάρμακο την επόμενη τριετία με επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και για την εφαρμογή «φίλτρου» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα επιτρέψει ετήσια εξοικονόμηση €300 εκατ. από φάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται.
Colin Ellis, Global Credit Strategist, Moody’s Investors Service
Τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, κατέγραψε ο global credit strategist της Moody’s Investors Service Colin Ellis, επισημαίνοντας πως η σημερινή εστίαση πρέπει να μετατοπιστεί στις τομεακές ευκαιρίες, ειδικά στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των 12-18 μηνών. Επικαλούμενος την ανάλυση της Moody’s (Industry Sector Outlooks – ISOs), σημείωσε ότι παγκοσμίως μόνο δύο τομείς παρουσιάζουν θετική προοπτική: η διαφοροποιημένη τεχνολογία πληροφορίας και η αεροναυπηγική/άμυνα. Στον δεύτερο, όπως είπε, η Ελλάδα έχει σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χάρη στη γεωπολιτική της θέση και την εμπειρία της.
Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Η Ελλάδα κινείται πάνω από τις προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της, είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών στις άμεσες ξένες επενδύσεις, επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα και μείωσε την ανεργία κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2008. Με αυτόν τον τρόπο, περιέγραψε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Όσον αφορά τους στόχους των επόμενων μηνών, ο ίδιος επικεντρώθηκε στα εξής:
1) Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην προσεχή ΔΕΘ, με επίκεντρο τη μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη. 2) Μάχη με το «βαθύ κράτος» – στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ. 3) Πιο φιλική λειτουργία του δημοσίου απέναντι στον πολίτη και τις επιχειρήσεις – στο πλαίσιο αυτό μίλησε και για ένταση της προσπάθειας για την αξιολόγηση. 4) Εθνική στρατηγική για τα ύδατα, μια και η Ελλάδα είναι 19η στον κόσμο στον κίνδυνο λειψυδρίας, ανέφερε. Σε αυτούς τους στόχους πρόσθεσε και την αξιοποίηση πόρων από τρία νέα ταμείο της ΕΕ για ζητήματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής. Περαιτέρω, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ως παραδείγματα τον χωροταξικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τις χρήσεις γης, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, την εξωστρέφεια και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ΑΙ ως ευκαιρίας για καινοτομία και πιο αποτελεσματικό κράτος.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης, ως τα δύο βασικά success stories της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος περιέγραψε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, «όταν 10 χρόνια πριν είχαμε το δημοψήφισμα και τα capital controls». Ο ίδιος μίλησε για την προσφορά εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Euronext ως εξέλιξης «στρατηγικής σημασίας αλλά και ισχυρού συμβολισμού». Μιλώντας για την Ευρώπη, είπε ότι «χρειαζόμαστε εθνικούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ευρωπαίοι πρωταθλητές» και θα διακριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Αναφερόμενος στις ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές παρενέργειες της δημογραφικής κρίσης, στάθηκε στην αξία της επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
“Η επίδοση των τραπεζών συνδέεται με την επίδοση της οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου Government Roundtable του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας ότι η χώρα είναι σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα.
Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όπως είπε, οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ και άρα οι δασμοί επηρεάζουν την Ελλάδα κυρίως έμμεσα, μέσω μιας δυνητικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα δαπανά ήδη σημαντικά ποσά στον τομέα της άμυνας (γύρω στο 3,1% του ΑΕΠ) και συνεπώς δεν χρειάζεται να ανακατευθύνει μεγάλες κρατικές δαπάνες για να καλύψει τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ για 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035. Επιπλέον, «αν κοιτάξουμε τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εξαιρουμένων των κατασκευών, έχουμε φτάσει στο 10% του ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,5% του ΑΕΠ. Η χρηματοδότηση στον επιχειρηματικό τομέα ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση, με τα κεφάλαια που αναμένεται να συνεχίσουν να εισρέουν στην οικονομία.
Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Εξωτερκών
Στις επιδόσεις της ελληνικής ναυτιλίας και τη συμβολή της στην ευημερία τόσο της Ελλάδας όσο και όλου του κόσμου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης. Τόνισε ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική ναυτιλία. Μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ναυτιλία, όπως είναι οι δασμοί, ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων, οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. Πέρα από τους κινδύνους, σχολίασε ο κ. Θεοχάρης, υπάρχουν και δυνάμεις συνοχής. Έδωσε επίσης έμφαση στη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο εισόδου του IMEC στην Ευρώπη καθώς και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τη ναυπηγική βιομηχανία.
Πηγή: https://www.hazliseconomist.com/en/home
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος