Υπ. Οικονομικών: Πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ και αποπληρωμή των δόσεων του Α’ μνημονίου

H διαδικασία για την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2022, ενώ λίγο αργότερα, πιθανόν στα μέσα του Μαρτίου, να πραγματοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για το 2022 και 2023 του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται συνολικά σε περίπου 7,1 δισ. ευρώ και θα «αντληθεί» από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 38,2 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν εκφραστεί θετικά απέναντι στην κίνηση της Αθήνας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) να δηλώνει μετά το τέλος του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ότι όπως και στο παρελθόν, «θα κάνουμε μια εκτίμηση πώς αυτό επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα, την ικανότητα αποπληρωμής της Ελλάδας έναντι άλλων πιστωτών» για να προσθέσει ότι «θα γίνει δουλειά στις αρχές του επόμενου έτους και μετά θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα και μια σύσταση από τον ESM προς τα κυβερνητικά μας όργανα».

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του.

Οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ όπως και για το 2023. Το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και το 2041 σε ακόμα 573 εκατ. ευρώ (σύνολο 50,78 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά τη διαδικασία για να ληφθεί η οριστική απόφαση δεν είναι τόσο απλή καθώς εκτός από το επίσημο αίτημα που πρέπει να υποβάλλει η Ελλάδα και την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα πρέπει να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση και τα κράτη μέλη που έδωσαν τα δάνεια.
Με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά δεν έχουν πέναλτι προεξόφλησης (όπως έχουν τα δάνεια του ESM) κάποια χώρα μπορεί να μη δεχθεί, έχοντας υπολογίσει τους τόκους που θα έπαιρνε από το δάνειο στην Ελλάδα.
Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστεί αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει κάποιες από τις χώρες δανειστές και όχι το σύνολό τους και να συμφωνήσει με κάθε μια από αυτές για το ποσό που θα αποπληρωθεί.

Η διαδικασία για την εξόφληση του ΔΝΤ

Σχεδόν αντίστοιχη είναι η διαδικασία για την πρόωρη εξόφληση, του ΔΝΤ καθώς και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται επίσης το «πράσινο φως» από τον ESM, χωρίς να ενεργοποιήσει και ο ίδιος κάποια ρήτρα πρόωρης εξόφλησης και το δικών του δανείων.
Ο ESM θα πρέπει να κάνει θετική εισήγηση στο Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι με την πρόωρη αποπληρωμή βελτιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τους υπουργούς Οικονομικών να λαμβάνουν την τελική απόφαση.

Στο σκέλος των δανείων που απομένουν από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει συνολικά 1,8 δισ. ευρώ: 132 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και ακόμα 278 εκατ. ευρώ το 2024.

Η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, περίπου 6 δισ. ευρώ, σε δύο δόσεις, με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2021. Αφορούσαν δόσεις έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022.

Αναφερόμενη στην επερχόμενη κίνηση της Αθήνας η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι μετά την εξόφληση του δανείου από το ΔΝΤ, ο ρόλος του Ταμείου θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ