Υφ. Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς: Με τις αυξήσεις θα προσελκύσουμε στο Δημόσιο νέα στελέχη  

Αυτά που περάσαμε τα τελευταία 12 χρόνια κανείς δεν θέλει να τα περάσει ξανά, κι όλα όσα νομοθετούμε αναφέρονται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Τα 530 εκατ. καθαρό κόστος για τις αυξήσεις μισθών το έχουμε αναφέρει ήδη από την ΔΕΘ το 2022, είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Είναι μέτρα εντός των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί, χωρίς καμία παρέκκλιση. Στόχος μας είναι η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, έχουμε δεδομένους οικονομικούς πόρους και το θέμα είναι πώς θα τους κατανείμεις. Είναι η πρώτη αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2009 κι είναι κάτι επιβεβλημένο, είπε.

Παραδείγματα αυξήσεων:

  • Νεοεισερχόμενος υπάλληλος πανεπιστημιακής μόρφωσης με 0 έως 2 χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς παιδί, θα πάρει από 1/1/2024 1.162 ευρώ μικτό μισθό. Εάν έχει ένα παιδί θα πάρει 1.232 ευρώ μικτό μισθό, ενώ με δύο παιδιά θα πάρει 1.282 ευρώ μικτό μισθό.
  • Στην περίπτωση νεοεισερχόμενου υπαλλήλου τεχνολογικής μόρφωσης με 0 έως 2 χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς παιδί, θα πάρει από 1/1/2024 1.107 ευρώ μικτό μισθό. Εάν έχει ένα παιδί θα πάρει 1.177 ευρώ μικτό μισθό, ενώ με δύο παιδιά θα πάρει 1.277 ευρώ μικτό μισθό.
  • Στην περίπτωση νεοεισερχόμενου υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 0 έως 2 χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς παιδί, θα πάρει από 1/1/2024 928 ευρώ μικτό μισθό. Εάν έχει ένα παιδί θα πάρει 998 ευρώ μικτό μισθό, ενώ με δύο παιδιά θα πάρει 1.048 ευρώ μικτό μισθό.
  • Λέκτορας πανεπιστημίου, χωρίς παιδί, θα πάρει από 1/1/2024 2.088 ευρώ μικτό μισθό. Εάν έχει ένα παιδί θα πάρει 2.158 ευρώ μικτό μισθό, ενώ με δύο παιδιά θα πάρει 2.208 ευρώ μικτό μισθό.
    Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2022 που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ  για επαναφορά του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα μέλη ΔΕΠ, οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν αναδρομικά, μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε.
  • Λοχαγός με 14 χρόνια προϋπηρεσία, χωρίς παιδί, θα πάρει από 1/1/2024 1.835 ευρώ μικτό μισθό. Εάν έχει ένα παιδί θα πάρει 1.965 ευρώ μικτό μισθό, ενώ με δύο παιδιά θα πάρει 2.015 ευρώ μικτό μισθό.
    Στις αυξήσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται το επίδομα παραμεθορίου που αυξάνεται κατά 30 ευρώ και το επίδομα ειδικών συνθηκών που αυξάνεται κατά 15 ευρώ, και τα επιδόματα ευθύνης που αυξάνονται κατά 30%.

Η οριζόντια αύξηση μισθών κατά 70 ευρώ μικτά έχει να κάνει με την αντικειμενική αύξηση του κόστους διαβίωσης κι είναι επιβεβλημένη ειδικά για τα χαμηλά κλιμάκια, τόνισε.

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε στο δημόσιο νέα στελέχη. Βλέπουμε να γίνονται διαγωνισμοί στο ΑΣΕΠ για πλήρωση θέσεων δημοσίου και να βγαίνουν άγονοι. Οι εισαγωγικοί μισθοί στο Δημόσιο είναι πολύ χαμηλοί και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, να γίνει μια αναπροσαρμογή.

Μέσα στις προθέσεις μας είναι, εάν στην διάρκεια της τετραετίας υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να δούμε εάν θα μπορεί να δοθεί μια περαιτέρω αύξηση, είπε.

Σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά είπε ότι από πέρυσι έχει ξεκινήσει η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αυτών και αναμένεται να βγει ΚΥΑ για κάθε υπουργείο έως το τέλος του έτους, έχει ήδη βγει για το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε.

Πρέπει να περάσουμε σε μια εποχή δημοσιονομικής ισορροπίας. Κάνουμε μόνιμες αυξήσεις και θα εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μας, κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος