Βρετανία: Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ θα υποστηρίξει σήμερα τη δέσμευσή του για μείωση των φόρων με δημοσιονομική πειθαρχία

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ θα δεσμευθεί σήμερα ότι θα προχωρήσει στις μειώσεις φόρων που σχεδιάζει, αλλά θα υποσχεθεί μία “ισχυρή δέσμευση” στη δημοσιονομική πειθαρχία, μία εβδομάδα μετά από την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματαγορές, που αντέδρασαν στο πακέτο του για την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, ο Κουάρτενγκ και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τον μίνι προϋπολογισμό” τους, που προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις για την ενέργεια, χωρίς να εξηγεί λεπτομερώς πώς θα χρηματοδοτηθούν.

Εκνευρισμός στις αγορές

Η απουσία των λεπτομερειών προκάλεσε εκνευρισμό στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της αγγλικής λίρας μειώθηκε, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου με το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης να αυξάνεται σημαντικά.

Την ευθύνη για την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές ανέλαβε μερικώς η Τρας, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος για το πακέτο».

Την Παρασκευή, ο οίκος χρηματοοικονομικών αξιολογήσεων Standard & Poor’s μείωσε την προοπτική πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Βρετανίας σε αρνητική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσει μία σχετική υποβάθμιση.

Ωστόσο, η Τρας και ο Κουάρτενγκ αντιστέκονται σε καλέσματα για την αντιστροφή της κατάργησης ενός σημαντικού φόρου εισοδήματος, αλλά και μιας μείωσης στο ποσοστό της βασικής φορολογίας με τον Άγγλο υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση των φορολογικών μειώσεων στις 23 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα, θα υποστηρίξει ότι οι πολιτικές του έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη και ότι είναι υπολογισμένες με δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Πιθανή μείωση φόρων στους πλούσιους

Χθες, ο πρώην υπουργός Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων από τη βρετανική κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ψηφίσει κατά της μείωσης των φόρων για τους πλούσιους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μειώσεις των φόρων είναι πιθανό ότι θα επιδεινώσουν τις ανισότητες και θα υπονομεύσουν την μάχη της Κεντρικής Βρετανικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού.

Παρόλα αυτά, ο Κουάρτενγκ είναι αποφασισμένος να επιμείνει υποσχόμενος αυτό που ίδιος χαρακτήρισε ως μία νέα οικονομική συμφωνία για τη χώρα.

«Αυτό που χρειάζεται η Βρετανία είναι οικονομική ανάπτυξη, αλλά και μία κυβέρνηση που είναι πλήρως δεσμευμένη στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος που θα καταρτίσουμε μία νέα οικονομική συμφωνία για τη Βρετανία, ενώ η συμφωνία αυτή θα υποστηρίζεται από μία ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία», προκείται να εξηγήσει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος