Βιομηχανική παραγωγή: Κάμψη 1,4% το Δεκέμβριο

Στο 2,3% ο ρυθμός αύξησης βιομηχανικής παραγωγής στο σύνολο του 2022, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Τα πρόδρομα φαινόμενα για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, αποτυπώνονται ήδη σε βασικούς δείκτες της παραγωγής και της κατανάλωσης. 

Ο περασμένος Δεκέμβριος δεν ήταν καλός μήνας για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς κατέγραψε μείωση κατά 1,4% σε ετήσια βάση, περιορίζοντας στο 2,3% το ρυθμό αύξησης του εν λόγω δείκτη στη χώρα στο σύνολο του 2022. 

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 1,4% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 9,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020. 

Η μείωση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: 

1. Από τη μείωση: 

*Κατά 21,9% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. 

*Κατά 13,4% του δείκτη ορυχείων- λατομείων. 

*Κατά 2,7% του δείκτη παροχής νερού. 

2. Από την αύξηση: 

*Κατά 5,6% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν, κυρίως, η αύξηση στην παραγωγή προϊόντων καπνού (24,5%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (22,4%),στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (16,5%), στην επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (15,9%) και των άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (15,6%). 

Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2021. 

Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,1% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος