Βιομηχανική παραγωγή: Αύξηση 3,9% τον Αύγουστο

Array

Αυξημένη κατά 3,9% – σε ετήσια βάση- ήταν η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, ενώ μείωση κατά 1,1% σημείωσε από μήνα σε μήνα (από τον Ιούλιο τρέχοντος έτους στον Αύγουστο) εξέλιξη η οποία συνδέεται ωστόσο και με τη διακοπή λειτουργίας πολλών βιομηχανιών λόγω διακοπών.

Ο ρυθμός αύξησης πάντως επιβραδύνθηκε, καθώς με βάση την αντίστοιχη σύγκριση των ετών 2021 με 2020, η αύξηση ήταν 10,2% πέρυσι τον Αύγουστο. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,1%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Αύγουστο 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο 2022. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Αυγούστου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Αυγούστου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη- άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου- υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,9% τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 5,3% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 4,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, κατασκευής επίπλων.

2. Από τη μείωση:

• Κατά 5,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 9,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη- άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου- υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης και λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος