Β. Ράπανος: Καθοριστική η συμβολή των τραπεζών στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας

Η πορεία του τραπεζικού συστήματος, τα επιτόκια και το νέο στρατηγικό σχέδιο της, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην επίσημη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank Τάσος Γκιάτης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρο της Alpha Bank Βασίλη Ράπανο.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Ήταν και μια ευκαιρία προκειμένου να διατυπωθούν οι απόψεις του Συλλόγου για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος ανέλυσε τις θέσεις του εστιάζοντας στο ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές δίνοντας θετικό σήμα για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τόνισε ιδιαίτερα ότι στην προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να είναι καθοριστική η συμβολή των τραπεζών.

Στο θέμα της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων -χορηγήσεων η θέση του ήταν προς την κατεύθυνση του περιορισμού της διαφοράς τονίζοντας ότι ήδη οι τράπεζες δημιουργούν νέα καταθετικά προϊόντα που οδηγούν στο κλείσιμο της ψαλίδας.

Παράλληλα δήλωσε ότι θεωρεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας την αύξηση του ρυθμού χρηματοδότησης, δηλαδή της ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι αποδεκτό να δίνονται ανεύθυνες χορηγήσεις γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Είναι ιερό καθήκον των διοικήσεων των τραπεζών να διαχειρίζονται τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών με σύνεση και διαφάνεια».

Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσπάθεια της Alpha Bank για την αναδιοργάνωση και τη νέα στρατηγική που ακολουθεί με την κατάθεση του σχεδίου της για την τριετία 2023-2025, θεωρώντας ότι οι στόχοι που ετέθησαν είναι φιλόδοξοι αλλά απόλυτα εφικτοί.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank παρουσιάστηκε ήδη στο Investor Day και προσέλκυσε τα βλέμματα σύσσωμης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Τάσος Γκιάτης ανέλυσε τις θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζοντας ότι στην πορεία ανασυγκρότησης και εξυγίανσης των τραπεζών και του ρόλου τους στην οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας οι εργαζόμενοι θα σταθούν αποφασιστικά δίπλα τους με την προϋπόθεση ότι πρέπει να αναγνωρίζεται στην πράξη ο ρόλος των τραπεζοϋπαλλήλων, να αποκτήσουν όραμα και πάνω απ’ όλα ασφάλεια, σιγουριά και προοπτική.

  • Όπως τόνισε: «καμία προσπάθεια δεν αποδίδει αν χαθεί ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των τραπεζών τόσο εσωτερικά με τη σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού τους, όσο και εξωτερικά με την υπεύθυνη αντιμετώπιση των πελατών και την πραγματική άμεση στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
  • Είναι στρεβλή η άποψη ότι στη νέα ψηφιακή εποχή οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.

Ο Τάσος Γκιάτης τόνισε ότι ήδη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες εναρμονίζονται με τις νέες συνθήκες, ανανεώνουν τις γνώσεις τους, επενδύουν στο μετασχηματισμό τους αλλά ζητούν με ξεκάθαρο τρόπο από τις τράπεζες να οριοθετήσουν το επίπεδο συρρίκνωσης του δικτύου τους, ώστε να καλλιεργηθεί επιτέλους κλίμα ασφάλειας και επανάλαβε την πάγια θέση του Συλλόγου για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την επιβολή σχέσεων σεβασμού μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος στάθηκε ιδιαίτερα θετικά στη θέση του Συλλόγου για ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των τραπεζών τονίζοντας τη μεγάλη στροφή που γίνεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπου προσεγγίζουν τη νέα εποχή στηριζόμενες στο ανθρώπινο δυναμικό τους (πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου Harvard).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος