Θετικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (24/1) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

του Παντελή Μάνου

Οι προσδοκίες των αγορών για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε, σήμερα, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Οι αγορές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια αρκετά επιθετικά – νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», είπε η Gita Gopinath. «Θα πρέπει να περιμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι αυτό θα είναι πιο πιθανό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» συμπλήρωσε η αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού, η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», τόνισε από την πλευρά του, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο ίδιο φόρουμ (Νταβός). Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau, ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερα από σήμερα και εκτός από μεγάλες εκπλήξεις η επόμενη κίνησή μας θα είναι πιθανή μείωση φέτος».

Σε εγχώριο επίπεδο, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ενέκρινε την αξιολόγηση που έκαναν τα στελέχη του στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το άρθρο IV με την Ελλάδα. Το πραγματικό ΑΕΠ επεκτείνεται πέρα από το επίπεδο της τάσης πριν από την πανδημία, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού και της ενίσχυσης των επενδύσεων που στηρίζονται στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές ΑΞΕ. Η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν μειώσει τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο με περιορισμένους χρηματοδοτικούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα, λόγω της ευνοϊκής δομής του χρέους. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, το ακόμη χαμηλό επίπεδο επενδύσεων και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αναφέρει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει κέρδη κατά 1,71%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 1,03%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,10%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,72%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,70%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1362,05 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,66%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,31%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6 bps στο 3,85%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 3,22% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,32%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 0,79%, στα 74,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχα κέρδη 0,80%, βρίσκεται στα $80,18.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0905 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος