Θ. Σκυλακάκης στην ΕΡΤ: Πώς θα δοθεί η ενίσχυση σε υγειονομικούς – Προσπάθειες να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα

Τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στους υγειονομικούς πριν τα Χριστούγεννα έδωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις 6. Εξήγησε πως αναζητείται ένα παράθυρο σε σχέση με τος πληρωμές του Δημοσίου και πως εάν δεν καταστεί δυνατό θα δοθεί με τους μισθούς του Δεκεμβρίου, πριν το τέλος του μήνα.

Το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι υγειονομικοί, όπως είπε αναμένεται σχετική εισήγηση από του υπουργείο Υγείας διότι μένει να αποσαφηνιστεί ποιο διάστημα θα καλύπτει αυτή η ενίσχυση, δηλαδή αν θα ξεκινά από Σεπτέμβριο ή νωρίτερα.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, διευκρίνισε πως θα καταβληθεί και σε όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να έχουν βγει σε σύνταξη, είπε.

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για γενικευμένο λοκντάουν

Για το τι γίνεται με τα δημοσιονομικά εν μέσω πανδημίας σημείωσε ότι προφανώς όταν έχεις μία μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση πρέπει να είσαι προσεκτικός και πως δεν έχει νόημα να μιλάμε για γενικευμένο λοκντάουν από τη στιγμή που υπάρχουν τα εμβόλια και οι άνθρωποι προστατεύονται γιατί αυτό επηρεάζει την οικονομία. «Υπάρχει η μετάλλαξη Ομικρον για την οποία δεν γνωρίζουμε αρκετά, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι έχουν αποτελεσματικότητα τα εμβόλια. Πρέπει να περιμένουμε. Η κυβέρνηση δεν είναι χρηματιστής να προεξοφλεί, χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία προτού ληφθούν αποφάσεις», είπε.

«Φέτος φτάνουμε ένα έλλειμα λίγο κάτω από 10%, δεν πρέπει να το ξεπεράσουμε… Από πλευράς μεσοπρόθεσμης, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεπερνούν τα 20 δισ. Ευρώ και μακροοικοομικά τα 25 δισ, μας καλύπτουν ένα μέρος της ζημιάς. Το άλλο μέρος θα καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις και ταχύτερη ανάπτυξη», σημείωσε.

Συζήτηση για μόνιμα μέτρα στήριξης μετά το 2023, εκτός αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Για το ενδεχόμενο μόνιμων μέτρων στήριξης είπε πως δεν μπορούν να ξεπερνούν το 0,1 με 0,2% του ΑΕΠ και ήδη το έχουμε φτάσει. «Πριν το 2023 δεν μπορούν να ληφθούν τέτοια μέτρα, εκτός και αν δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά αυτό απαιτεί να έχουν καθοριστεί πρώτα οι στόχοι του 2023» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξήγησε πως πρέπει να έχουμε δημοσιονομικά στοιχεία που να ικανοποιούν τι διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε. Δεν νομίζω να θέλει κανείς να πάμε να δανειστούμε από τα φίλια κράτη πάλι, είπε και σημείωσε η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς – κάτι που ήδη γίνεται- και να υποκαθιστά αυτό το χρέος με χρέος από τις διεθνείς αγορές. Αυτό θα είναι μια διαρκής μετάβαση μέχρι το 2050-2060, είπε.

Για την ακρίβεια επανέλαβε ότι δεν είναι ενδογενές φαινόμενο, έρχεται απέξω. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το φαινόμενο θα τελειώσει στο πρώτο τετράμηνο, εμείς έχουμε τον έκτακτο μηχανισμό. Πρέπει μέχρι αρχές Ιανουαρίου να θεσμοθετηθεί ο μόνιμος μηχανισμός για να υπάρχει μόνιμη βοήθεια για τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι δεν υπάρχει. «Κοινωνικό μέρισμα υπάρχει όταν έχεις πλεόνασμα» είπε.

Για το ενδεχόμενο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα από την αρχή του έτους, είπε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν για τους φορολογούμενους πολύ καλό μέτρο.

Για τις εκκρεμότητες σε περιπτώσεις με μειωμένα ενοίκια είπε πως υπήρχαν χιλιάδες μικροπεριπτώσεις που είχαν προβλήματα τα συμβόλαια, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν διευθετηθεί. Είμαστε στην «ουρά» πια, η ΑΑΔΕ τις λύνει, είπε.

«Το 2022 θα είναι χρονιά αυξήσεων στους μισθούς»

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε το 2022 «χρονιά αυξήσεων στους μισθούς» ωστόσο σημείωσε πως  είμαστε σε μία περίοδο περίεργη «Η πραγματική αύξηση των μισθών έρχεται από την αύξηση του εθνικού πλούτου, όταν η ζήτηση εργασίας είναι πιο μεγάλη από την προσφορά, όταν η ανεργία πέφτει και η οικονομία ζεσταίνεται. Η μείωση της ανεργίας γίνεται, το ΑΕΠ αυξάνεται, όταν θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της πανδημίας, δεν βλέπω γιατί να μην πάμε πολύ πιο γρήγορα» κατέληξε. .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος