Σύνταξη στα 62: Ποιοι μπορούν να φύγουν πρόωρα – Τελευταίο έτος των «μεταβατικών ορίων»

Μαζική έξοδο προς τη σύνταξη προκαλεί η ανησυχία των ασφαλισμένων για την πιθανότητα κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά τις διαψεύσεις των αρμοδίων.

Το 2021 άλλωστε, είναι το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα «μεταβατικά» όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2015. Μετά την 31/12/2021 υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για όσους δεν προλάβουν στο μεταξύ να θεμελιώσουν δικαίωμα:

  1. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).
  2. Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 15ετία ασφάλισης (4.500 ημέρες ασφάλισης).

Με βάση αυτά, οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021 οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με 5 έως 9 επιπλέον έτη εργασίας. Παραδείγματα:

  • Στο Δημόσιο, το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης θεμελιώνεται τη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία (και συγκεκριμένα τα έτη 2010, 2011, 2012).
  • Στο πρώην ΙΚΑ, η έξοδος για σύνταξη πριν τα 67 προϋποθέτει να έχουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι 35 έτη ως το 2012 και οι μητέρες με ανήλικο 5.500 ένσημα ως το 2012 για να κατοχυρώσουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Β. Σε εκείνους που συμπληρώνουν τα έτη ασφάλισης μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί στην πλειονότητα τους οφείλουν να περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Δεν χάνουν ωστόσο το συγκεκριμένο δικαίωμα μετά την αλλαγή του χρόνου (δηλαδή από 1/1/2022).

Τι ορίζει ο ισχύων νόμος

Ο ισχύων νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που το προβλεπόμενο – από τους πίνακες μεταβατικών ορίων – όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021.

Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα.

Ασφαλισμένοι που μπορούν να φύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση είναι:

  • μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα,
  • γονείς στο Δημόσιο και
  • ασφαλισμένοι με 35ετίες σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ – Τράπεζες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος