Συνεδρίαση υπ. Ενέργειας ΕΕ: Τρία έκτακτα μέτρα για μείωση της τιμής φυσικού αερίου

Array

Στις Βρυξέλλες τα βλέμματα, με τους υπουργούς ενέργειας να προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Το πλαφόν παραμένει το αγκάθι στο τραπέζι των Ευρωπαίων.

Τα κράτη μέλη είναι χωρισμένα στα δύο, με το μπλοκ των 15 χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να ζητά την γενική επιβολή πλαφόν στο αέριο, ώστε να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας. Από την άλλη, Κομισιόν και Γερμανία διαφωνούν και απορρίπτουν την ιδέα αυτή, επικαλούμενοι κινδύνους για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται πάντως σήμερα να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Τα τρία αυτά μέτρα είναι: μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα), θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Κώστας Σκρέκας: Ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί 

Την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο αρμόδιος Υπουργός της προεδρεύουσας Τσεχίας καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει επιπλέον μέτρα το συντομότερο δυνατόν.

Συνεδρίαση υπ. Ενέργειας ΕΕ: Τρία έκτακτα μέτρα για μείωση της τιμής φυσικού αερίου
(AP Photo/Olivier Matthys)

«Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί» κατέληξε.

Τσέχος Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει επιπέον μέτρα το συντομότερο

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας περιμένουν από την ΕΕ να προχωρήσει με συμπαγείς προτάσεις για το πώς θα καταπολεμηθούν οι παρούσες εξαιρετικά υψηλές τιμές στην ενέργεια» τόνισε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας (η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο). Ο Ζόζεφ Σικέλα σημείωσε ότι δεν είναι σήμερα στο τραπέζι το πλαφόν στο φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι «τα πάντα είναι πιθανά».

Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει «από την Κομισιόν να έρθει με πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν ειδικά για το πώς θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου».
«Σήμερα μπορούμε να «παραδώσουμε» αποτελέσματα. Έχουμε τρία σημαντικά πράγματα να αποφασίσουμε, τρία μέτρα τα οποία είναι στο τραπέζι: το πρώτο είναι η μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο το οποίο μπορεί αμέσως να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο Τσέχος Υπουργός, το δεύτερο μέτρο είναι το πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας φθηνών τεχνολογιών , όπως η πυρηνική ενέργεια ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τρίτο είναι μία εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται στα κέρδη των παραγωγών ορυκτών καυσίμων.

Τόνισε ότι «αυτό είναι το πρώτο κομμάτι του παζλ» συμπληρώνοντας ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται τώρα βοήθεια».

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι υπουργοί το αντιλαμβάνονται και θα μπορέσουμε σήμερα να έχουμε μία πολιτική συμφωνία και να εφαρμόσουμε τα μέτρα το συντομότερο» υπογράμμισε.

Ο Ζόζεφ Σικέλα, σημείωσε ότι ο αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος μεταξύ του πολιτισμένου και του μη πολιτισμένου κόσμου, ενώ έκανε λόγο για πόλεμο των δημοκρατικών αξιών.

Διαφωνίες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Την πρόταση της Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου και όχι στις τιμές του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής, όπως ζητούν 15 χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επανέλαβε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τεσσάρων χωρών που πρωτοστάτησαν σε αυτήν την επιστολή, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας με την Ισπανία και την Γαλλία. Η Γαλλία είναι επίφοβη για το ποια στάση θα κρατήσει σε σχέση με τους δύο αρνητές Γερμανία και Ολλανδία. Την ίδια στιγμή ασκούνται πιέσεις από τα κράτη μέλη που έχουν υπογράψει την συγκεριμένη επιστολή για να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται λύση και ότι υπάρχουν συνέπειες στους πολίτες, οικονομικές και κοινωνικές.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζρκαδούλα, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος