Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

“Μια συμφωνία για την Ευρώπη – Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ Σεμπαστιάν Φίσερ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη έγκριση.

Η συμφωνία, η οποία βρισκόταν σε διαπραγμάτευση επί τέσσερις μήνες περίπου, καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν χρήματα στην ΕΕ μόνο εάν τηρούν το κράτος δικαίου – μια προϋπόθεση στην οποία έχουν αντιταχθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία επειδή βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Παράλληλα, αυξάνει τις δαπάνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό 1,1 τρισεκατομμυρίων για την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ από τον Ιούλιο.

Καθιερώνει επίσης νέα, ειδικά έσοδα για τα ταμεία της ΕΕ, ώστε το μπλοκ να μπορεί να αποπληρώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που σκοπεύει να δανειστεί για να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19.

“Μέχρι το 2026, θα έχουμε ένα καλάθι με νέα έσοδα που θα πρέπει να είναι επαρκή για να καλύψουμε το κόστος του χρέους του Ταμείου Ανάκτησης με σκοπό να μην περικοπούν κεφάλαια και προγράμματα”, δήλωσε ένας από τους κοινοβουλευτικούς διαπραγματευτές Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα συνεχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ και των κυβερνήσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες του δανεισμού των 750 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων 672,5 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν μεταξύ των κυβερνήσεων ως δάνεια και επιχορηγήσεις βάσει των εθνικών τους σχεδίων ανάκαμψης που θα περιλαμβάνουν διάφορα σχέδια και μεταρρυθμίσεις.

Το κοινοβούλιο επιθυμεί να καταβληθούν περισσότερα από αυτά τα χρήματα εκ των προτέρων, προτού τα έργα επιτύχουν συμφωνημένα ορόσημα και στόχους, και περισσότερα από τα μετρητά θα διατεθούν για έργα που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος