Στο μικροσκόπιο του SSM κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικός και τεστ αντοχής – Οι επαφές Ενρία στην Αθήνα

Εποπτικά κεφάλαια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός, τα επικείμενα «τεστ αντοχής», καθώς και άλλα μεγάλα ζητήματα του τραπεζικού κλάδου, πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει αυτό το διήμερο στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Στην ατζέντα των συναντήσεων του επικεφαλής του SSM, περιλαμβάνονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις θα κυριαρχήσουν:

Η πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αν και τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό παραμένουν ακόμα σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος να προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

«Αύξηση των κόκκινων δανείων θα έχουμε. Όταν έχεις συνδυασμό αύξησης των δόσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή θα ανέβει και η δόση του στεγαστικού, θα ανέβουν και οι δόσεις στις επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα στις τράπεζες. Έχεις και την αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν είναι μεγάλη βέβαια, γιατί το κράτος ειδικά στην Ελλάδα έχει δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον…» δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο αύξησης του ρίσκου για τις τράπεζες της Ευρωζώνης από τα «κόκκινα δάνεια» και τον περιορισμό της χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και την πιθανή ύφεση της οικονομίας της περιοχής απηύθυνε η ΕΚΤ και ειδικότερα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του τραπεζικού εποπτικού οργάνου για το 2023.

«Το γεωπολιτικό σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι άμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις της έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της οικονομίας και των οικονομικών αγορών και ενίσχυσαν το ρίσκο για τον τραπεζικό τομέα. Η τωρινή κατάσταση απαιτεί αυξημένη σύνεση από την μεριά των τραπεζών και των (εθνικών) εποπτικών οργάνων» σχολίασε ο SSM.

Η επικείμενη διενέργεια ενός ακόμη πανευρωπαϊκού Stress Test, τους όρους και τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έως το τέλος Ιανουαρίου.

Η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών, η οποία δεν είναι αυτή που απαιτούν οι συνθήκες. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 ρυθμίστηκαν δάνεια αρχικού ύψους μόλις 822 εκατ. ευρώ, ενώ στο τελικό στάδιο της ρύθμισης βρίσκονται επιπλέον 344 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έχουν υποβληθεί 44.207 αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική. Έχουν ρυθμιστεί όμως μόνο 2.705 υποθέσεις ύψους 510 εκατ. ευρώ (με αρχικές οφειλές 822 εκατ. ευρώ) και 344 εκατ. βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Η διανομή κερδών του τραπεζικού τομέα στους μετόχους του, μια πρακτική δεκαετιών, που σταμάτησε στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της συνεπούς ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος.

Η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η κατάρτιση από τις συστημικές τράπεζες των επικαιροποιημένων στρατηγικών στόχων για την επόμενη 3ετία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος