Στο -0,46% το επιτόκιο για τα 6μηνα έντοκα

Στο -0,46% διαμορφώθηκε η απόδοση για τα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 375 εκατομμυρίων στη δημοπρασία που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,118 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,98 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Εν τω μεταξύ προγραμματίζονται εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων 12 δισ. ευρώ για το 2022, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ. Ειδικότερα σύμφωνα με το ειδικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ σε σύνολο χρηματοδοτικών αναγκών 24,8 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο θα καλυφθεί με μείωση των ταμειακών αποθεμάτων κατά 6,6 δισ. ευρώ, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ταμεία κατά 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 700 εκατ. ευρώ και τις επιστροφές των κερδών SMPs και ANFAs κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Επίσης ο Οργανισμός χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Επίσης σημειώνει ότι πάνω από το 75% του χρέους διακρατείται από φορείς του δημόσιου τομέα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλους χρόνους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια, ενώ το 99% είναι σταθερού επιτοκίου.

Επισημαίνεται ότι το 2021 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 198%, έναντι 206% τον προηγούμενο χρόνο. Το δε μαξιλάρι ασφαλείας είναι στα 32 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες άνω των 3 ετών.

Τα έντοκα γραμμάτια εκτιμώνται στα 11,8 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 800 εκατ. ευρώ στην πορεία του 2022.

Το 2022 το χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 δισ. ευρώ.

Τέλος οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ το 2021, κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης (16,5%) και θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΕΡΤ – Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος